Ministrul Energiei, la Alba Iulia: Trebuie să facem o verificare, în teren, asupra investițiilor în rețelele de transport și distribuție a energiei electrice, la toți operatorii
Ministrul Energiei, Toma Petcu, a spus, sâmbătă, că vizează efectuarea unor verificări, în teren, asupra investițiilor în rețelele de transport și distribuție a energiei electrice, la toți operatorii, pentru a vedea dacă într-adevăr acestea au fost făcute.
Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, la Alba Iulia, că speră că săptămâna viitoare se va aproba un memorandum în guvern și se va constitui o comisie de verificare și control a investițiilor făcute de operatorii de energie electrică.
”În urma evenimentelor pe care le-am avut în această săptămână, de fapt, începute de duminica trecută și toată evoluția lor din această săptămână, este foarte clar că trebuie să facem o analiză serioasă asupra investițiilor în rețelele de transport și distribuție a energiei electrice, o analiză care din punctul meu de vedere trebuia făcută mai demult. Avem 10 ani de zile de când s-au făcut aceste privatizări ale filialelor Electrica spre operatori privați. O analiză care trebuie să oglindească în paralel nivelul de investiții care le-au realizat până acum aceste companii conform contractului de privatizare dar și conform documentației pe care au depus-o ei la ANRE, pentru a le fi recunoscute aceste investiții în costuri și a-și recupera sumele pe care le-au investit. Am avut nevoie de sprijinul ANRE-ului, noi am demarat această procedură de constituire a comisiei de control de mai mult timp, am reușit cu greu să convingem ANRE-ul să facă parte din această comisie, pentru că dacă ei nu ar fi făcut parte, anumite atribuții de control nu le-ar fi avut și nu am fi putut să verificăm toată documentația plus o verificare fizică în teren, care cred că e foarte importantă, s-ar face pentru prima dată. Noi sperăm că săptămâna care vine să aprobăm acest memorandum în guvern, să constituim comisia de verificare și control și să purcedem la această verificare, care nu va fi una ușoară pentru că așa cum spuneam presupune și o verificare fizică a acestor lucrări, dar care va oglindi o dată pentru totdeauna și va scoate de sub speculațiile de-a lungul timpului că s-au făcut sau nu aceste investiții. Dacă asculți operatorii privați spun că le-au făcut și le-au și depășit, dacă discutăm cu populația și ne uităm pe teren observăm foarte clar că există carențe foarte mari în furnizare și cred că acest lucru trebuie lămurit cu o verificare foarte amănunțită atât la nivel local cât și în documentele care au fost depuse pentru decontare”, a spus Toma Petcu.
Verificările vor dura șase luni, deoarece se vor face în toată țara, la toate companiile și vor fi încrucișate, a mai spus ministrul Energiei.
De asemenea, întrebat dacă se vor aplica sancțiuni în cazul operatorilor de electricitate, după furtuna din vest, în contextul în care oamenii au rămas mult timp fără energie electrică, Toma Petcu a răspuns: ”Din momentul în care a avut loc această furtună, vijelie, că nu a fost altceva, am constituit de îndată comandamentul pentru situații de urgență pe energie, acolo am avut conducerea tuturor operatorilor și am discutat cu ei și le-am cerut pentru că asta este posibilitatea mea față de ei și a guvernului, fiind operatori privați, să intervină în termenii stabiliți de lege și de contractele pe care le au ei încheiate cu consumatorii, cu populația. Din păcate aceste reacții nu au fost de fiecare dată conform contractelor, pentru că avem acolo timp de intervenție 48 de ore pentru populația din urban și pentru rural 72 de ore, s-au depășit aceste ore. Noi am sesizat și ANRE-ul care a spus într-un comunicat că va începe anchete de verificare și de control să vadă dacă cumva aceste societăți au respectat contractele dintre ei și consumatori și dacă nu le-au respectat vor fi pasibili de sancționare, cu amendă sau cu ce decid ei, în cadrul anchetei, cât de grav este”.
Ministrul Energiei a adăugat că a avut întâlniri cu operatorii de energie electrică și s-a stabilit ca împreună cu prefecturile, ISU și consiliile locale, să-și realizeze un plan de intervenție pentru asemenea situații.
”Pe zona energetică nu există planuri de acțiune locală, care ele variază în funcție de fiecare județ. Avem obiective strategice unde trebuie să alimentăm cu prioritate, cum ar fi spitalele, școlile (…) Acest plan integrat să stabilească prioritizarea intervenției și timpii de intervenție și care să fie aprobat și de către de către, știți, la fiecare județ există un comitet pentru situații de urgență județean, și acolo se aprobă și se avizează toate deciziile, inclusiv aceste planuri de intervenție și cine nu le respectă, bineînțeles că este pasibil de sancțiune”, a spus ministrul Toma Petcu.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
FOTO | La Teiuș, continuă lucrările pe mai multe străzi: Se montează scurgerea pluvială și se ridică la cota finală căminele de canalizare
La Teiuș, continuă lucrările pe mai multe străzi: Se montează scurgerea pluvială și se ridică la cota finală căminele de canalizare Administrația locală de la Teiuș continuă lucrările de infrastructură din oraș. Săptămâna aceasta se intervine pe străzile Mihail Kogălniceanu și Aleea Sportivă, dar și în zona Roșiori. Citește și: Un cetățean din Teiuș sancționat […]