Rămâi conectat

Politică Administrație

Ministrul Energiei, la Alba Iulia: Trebuie să facem o verificare, în teren, asupra investițiilor în rețelele de transport și distribuție a energiei electrice, la toți operatorii

Publicat

în

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a spus, sâmbătă, că vizează efectuarea unor verificări, în teren, asupra investițiilor în rețelele de transport și distribuție a energiei electrice, la toți operatorii, pentru a vedea dacă într-adevăr acestea au fost făcute.

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, la Alba Iulia, că speră că săptămâna viitoare se va aproba un memorandum în guvern și se va constitui o comisie de verificare și control a investițiilor făcute de operatorii de energie electrică.

”În urma evenimentelor pe care le-am avut în această săptămână, de fapt, începute de duminica trecută și toată evoluția lor din această săptămână, este foarte clar că trebuie să facem o analiză serioasă asupra investițiilor în rețelele de transport și distribuție a energiei electrice, o analiză care din punctul meu de vedere trebuia făcută mai demult. Avem 10 ani de zile de când s-au făcut aceste privatizări ale filialelor Electrica spre operatori privați. O analiză care trebuie să oglindească în paralel nivelul de investiții care le-au realizat până acum aceste companii conform contractului de privatizare dar și conform documentației pe care au depus-o ei la ANRE, pentru a le fi recunoscute aceste investiții în costuri și a-și recupera sumele pe care le-au investit. Am avut nevoie de sprijinul ANRE-ului, noi am demarat această procedură de constituire a comisiei de control de mai mult timp, am reușit cu greu să convingem ANRE-ul să facă parte din această comisie, pentru că dacă ei nu ar fi făcut parte, anumite atribuții de control nu le-ar fi avut și nu am fi putut să verificăm toată documentația plus o verificare fizică în teren, care cred că e foarte importantă, s-ar face pentru prima dată. Noi sperăm că săptămâna care vine să aprobăm acest memorandum în guvern, să constituim comisia de verificare și control și să purcedem la această verificare, care nu va fi una ușoară pentru că așa cum spuneam presupune și o verificare fizică a acestor lucrări, dar care va oglindi o dată pentru totdeauna și va scoate de sub speculațiile de-a lungul timpului că s-au făcut sau nu aceste investiții. Dacă asculți operatorii privați spun că le-au făcut și le-au și depășit, dacă discutăm cu populația și ne uităm pe teren observăm foarte clar că există carențe foarte mari în furnizare și cred că acest lucru trebuie lămurit cu o verificare foarte amănunțită atât la nivel local cât și în documentele care au fost depuse pentru decontare”, a spus Toma Petcu.

Electrica Furnizare Discount

Verificările vor dura șase luni, deoarece se vor face în toată țara, la toate companiile și vor fi încrucișate, a mai spus ministrul Energiei.

De asemenea, întrebat dacă se vor aplica sancțiuni în cazul operatorilor de electricitate, după furtuna din vest, în contextul în care oamenii au rămas mult timp fără energie electrică, Toma Petcu a răspuns: ”Din momentul în care a avut loc această furtună, vijelie, că nu a fost altceva, am constituit de îndată comandamentul pentru situații de urgență pe energie, acolo am avut conducerea tuturor operatorilor și am discutat cu ei și le-am cerut pentru că asta este posibilitatea mea față de ei și a guvernului, fiind operatori privați, să intervină în termenii stabiliți de lege și de contractele pe care le au ei încheiate cu consumatorii, cu populația. Din păcate aceste reacții nu au fost de fiecare dată conform contractelor, pentru că avem acolo timp de intervenție 48 de ore pentru populația din urban și pentru rural 72 de ore, s-au depășit aceste ore. Noi am sesizat și ANRE-ul care a spus într-un comunicat că va începe anchete de verificare și de control să vadă dacă cumva aceste societăți au respectat contractele dintre ei și consumatori și dacă nu le-au respectat vor fi pasibili de sancționare, cu amendă sau cu ce decid ei, în cadrul anchetei, cât de grav este”.

Ministrul Energiei a adăugat că a avut întâlniri cu operatorii de energie electrică și s-a stabilit ca împreună cu prefecturile, ISU și consiliile locale, să-și realizeze un plan de intervenție pentru asemenea situații.

 ”Pe zona energetică nu există planuri de acțiune locală, care ele variază în funcție de fiecare județ. Avem obiective strategice unde trebuie să alimentăm cu prioritate, cum ar fi spitalele, școlile (…) Acest plan integrat să stabilească prioritizarea intervenției și timpii de intervenție și care să fie aprobat și de către de către, știți, la fiecare județ există un comitet pentru situații de urgență județean, și acolo se aprobă și se avizează toate deciziile, inclusiv aceste planuri de intervenție și cine nu le respectă, bineînțeles că este pasibil de sancțiune”, a spus ministrul Toma Petcu.

Publicitate

Politică Administrație

Soarta țării se decide prin SMS: Membrii PSD întrebați prin mesaje dacă doresc guvernare alături de PNL. Reprezentanți din ALBA confirmă „demersul”

Publicat

în

Soarta țării se decide prin SMS: Membrii PSD întrebați prin mesaje dacă doresc guvernare alături de PNL. Reprezentanți din ALBA confirmă „demersul”

Situația în PSD este neclară după desemnarea generalului (r) Nicolae Ciucă drept candidat pentru funcția de prim-ministru. Mai mulți social-democrați din țară au primit mesaje în care erau întrebați dacă și-ar dori ca PSD să intre la guvernare alături de PNL.

„Credeți că PSD ar trebui să formeze un guvern împreună cu PNL, cu premier Nicolae Ciucă?

Electrica Furnizare Discount

1 – da

2 – nu

3 – nu știu

(răspunde cu 1, 2 sau 3)”, este sms-ul primit de unii membri ai PSD.”

Senatorul PSD de Alba, Călin Matieș, a confirmat pentru ziarulunirea.ro informația. Astfel, acesta, împreună cu mai mulți membrii ai partidului, ar fi fost consultați prin intermediul acestui sondaj prin telefon.

Nu este clar la acest moment dacă este vorba despre un demers la nivel național sau doar unele filiale județene au ales să își consulte liderii locali în acest fel.

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat joi că social-democrații nu susțin un guvern minoritar condus de Nicolae Ciucă și nici nu renunță la ideea anticipatelor, însă acestea nu se pot ține în acest moment. Totuși, Ciolacu nu a exclus discuții cu Ciucă pentru un guvern de largă majoritate parlamentară.

Vasile Dîncu, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, şi Dumitru Buzatu, preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, au cerut în şedinţa Biroului Permanent al partidului ca PSD să nu voteze un guvern minoritar PNL-UDMR indiferent de numele premierului.

Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Europarlamentarul Victor Negrescu a solicitat, în plenul Parlamentului European, intervenția Uniunii Europene în România pentru a gestiona criza medicală

Publicat

în

Europarlamentarul Victor Negrescu a luat cuvântul în plenul Parlamentului European pentru a prezenta situația medicală dezastruoasă din România și a solicitat Uniunii Europene să intervină pentru a ajuta țara noastră în a gestiona criza medicală.

“Pandemia nu a trecut. Mai sunt multe state membre care întâmpină probleme în a gestiona criza din domeniul sănătății. De aceea, acest subiect trebuie să fie primordial pe agenda Consiliului European.

În România, din cauza incompetenței partidelor de dreapta, avem astăzi peste 500 de decese pe zi. La fiecare 2 minute moare o persoană, iar acest lucru riscă să readucă întreaga Europă în zona roșie.

Electrica Furnizare Discount

Uniunea Europeană trebuie să intervină. Nu poate să lase lucrurile la voia întâmplării, mai ales că executivul din România a ratat atât campania de vaccinare cât și achiziția de teste din bani europeni”, a precizat eurodeputatul Victor Negrescu.

Europarlamentarul român a solicitat o decizie în cadrul Consiliului European privind criza prețurilor din domeniul energiei și o implicare mai amplă în gestionarea efectelor negative generate de pandemie.

“Efectele negative ale pandemiei asupra economiei și societății sunt doar la început. Consiliul trebuie să fie mai activ în a reacționa. Este valabil și pentru criza prețurilor din domeniul energiei.

Profiturile cresc, iar populația europeană sărăcește. Dincolo de cinismul unor lideri politici, este nevoie de măsuri active și de acțiuni europene care să ofere soluții la provocările și greutățile întâmpinate de cetățeni. Mă aștept de la Consiliul European viitor să vină cu soluții și decizii clare. Indecizia costă vieți”, a adăugat europarlamentarul social democrat, Victor Negrescu.

Citește mai mult

Politică Administrație

Dezbatere publică la Alba Iulia privind investiţiile private şi publice în domeniul urbanismului şi construcţiilor și elaborarea sau revizuirea documentațiilor de Urbanism și Amenajarea teritoriului

Publicat

în

Dezbatere publică la Alba Iulia privind investiţiile private şi publice în domeniul urbanismului şi construcţiilor și elaborarea sau revizuirea documentațiilor de Urbanism și Amenajarea teritoriului

În conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, republicată, Primăria Municipiului Alba Iulia organizează în data de 26.10.2021, ora 15.00, în sala de ședințe a Direcției Programe, din cadrul aparatului de specialitate al Primarului municipiului Alba Iulia, Strada Bucovinei, nr. 6, dezbatere publică referitoare la proiectul de hotărâre privind aprobarea REGULAMENTULUI LOCAL privind investiţiile private şi publice în domeniul urbanismului şi construcţiilor în Municipiul Alba Iulia.

Proiectul de hotărâre și anexele aferente au fost afișate atât pe site-ul autorității publice, www.apulum.ro, la secțiunea Consultare publică cât și la avizierul acesteia.

Modalitatea de colectare a recomandărilor: în scris, conform anunțului nr. 104610/2021, specificându-se articolul sau articolele din proiectul de act normativ în discuție, menționând data trimiterii și datele de contact ale expeditorului, la sediul Primăriei Municipiului Alba Iulia, din Calea Moților, nr. 5 A, Camera 8 – Registratură, sau în format electronic, pe adresa de e-mail: [email protected], până la data de 27.09.2021, ora.16.00.

Electrica Furnizare Discount

Modalitatea de înscriere și luarea cuvântului: luarea cuvântului se face în ordinea înscrierii pe listă, la începutul dezbaterii publice. Timpul alocat luării cuvântului este de 10 minute pentru fiecare participant.

Fiecare participant, după intrarea în sala de ședințe, se va înscrie pe lista de persoane prezente la dezbaterea publică, având asupra sa actul de identitate, respectiv dovada calității de reprezentant al persoanei juridice, după caz.

Potrivit prevederilor Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, coroborate cu prevederile OUG nr. 57/2019 privind codul administrativ, dezbaterea publică se va încheia în momentul în care toți solicitanții înscriși la luarea cuvântului și-au exprimat recomandările cu referire concretă doar la proiectul de act normativ în discuție; la dezbaterea publică vor participa obligatoriu inițiatorul și/sau inițiatorii proiectului de act normativ din cadrul autorității publice locale, experții și/sau specialiștii care au participat la elaborarea referatului de aprobare însoțit de alte documente specifice, privind necesitatea adoptării actului normativ propus și persoanele interesate care au făcut recomandări scrise.

În conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, republicată, Primăria Municipiului Alba Iulia organizează în data de 26.10.2021, ora 15.00, în sala de ședințe a Direcției Programe, din cadrul aparatului de specialitate al Primarului municipiului Alba Iulia, Strada Bucovinei, nr. 6, dezbatere publică referitoare la proiectul de hotărâre privind aprobarea REGULAMENTULUI LOCAL de implicare a publicului în elaborarea sau revizuirea documentațiilor de Urbanism și Amenajarea teritoriului.

Proiectul de hotărâre și anexele aferente au fost afișate atât pe site-ul autorității publice, www.apulum.ro, la secțiunea Consultare publică cât și la avizierul acesteia.

Modalitatea de colectare a recomandărilor: în scris, conform anunțului nr. 104620/2021, specificându-se articolul sau articolele din proiectul de act normativ în discuție, menționând data trimiterii și datele de contact ale expeditorului, la sediul Primăriei Municipiului Alba Iulia, din Calea Moților, nr. 5 A, Camera 8 – Registratură, sau în format electronic, pe adresa de e-mail: [email protected], până la data de 27.09.2021, ora.16.00.

Modalitatea de înscriere și luarea cuvântului: luarea cuvântului se face în ordinea înscrierii pe listă, la începutul dezbaterii publice. Timpul alocat luării cuvântului este de 10 minute pentru fiecare participant.

Fiecare participant, după intrarea în sala de ședințe, se va înscrie pe lista de persoane prezente la dezbaterea publică, având asupra sa actul de identitate, respectiv dovada calității de reprezentant al persoanei juridice, după caz.

Potrivit prevederilor Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, coroborate cu prevederile OUG nr. 57/2019 privind codul administrativ, dezbaterea publică se va încheia în momentul în care toți solicitanții înscriși la luarea cuvântului și-au exprimat recomandările cu referire concretă doar la proiectul de act normativ în discuție; la dezbaterea publică vor participa obligatoriu inițiatorul și/sau inițiatorii proiectului de act normativ din cadrul autorității publice locale, experții și/sau specialiștii care au participat la elaborarea referatului de aprobare însoțit de alte documente specifice, privind necesitatea adoptării actului normativ propus și persoanele interesate care au făcut recomandări scrise.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare