Ministrul Educației: Probabil începând cu 2015 ar trebui să nu se mai intre la liceu cu medie sub 5
Ministrul Educației a declarat că ar vrea să introducă obligativitatea admiterii la liceu cu minim media 5, dar atât timp cât nu există alternativă educaţională pentru cei cu medii mici, adică şcoli profesionale în toată ţara şi industrie puternică, nu poate risca să ia această decizie.
„Dacă aş putea, mâine aş introduce obligativitatea de a avea minim media 5 pentru a intra la liceu. De ce nu se poate ? Pentru că dacă mâine am introduce aceste lucru, numărul copiilor care ar părăsi şcoala ar fi mult mai mare decât astăzi pentru simplu fapt că nu avem alternativa şcolii profesionale peste tot în ţară. Avem şcoli profesionale în principal în oraşele mari cu industrie puternică (…) Probabil începând cu 2015 ar trebui să nu se mai intre la liceu cu medie sub 5. Evident, în metodologia pe care o voi semna peste mai puţin de o lună, nu o să apară acest lucru. Nu am garanţia că la anul cei care nu au media cinci vor avea unde să meargă pentru a finaliza învăţământul obligatoriu de zece clase. Eu îmi menţin poziţia că ar trebui destul de repede să ajungem la acest nivel, aşa cum tot anul trecut am spus că ar trebui să decidem cât mai repede posibil când scădem vârsta învăţământului obligatoriu, care învăţământ obligatoriu nu înseamnă şcoală, ci poate să însemne grădiniţă. Eu cred că deja ar trebui să luăm această decizie. Cred că deja a sosit momentul în care să ne facem o estimare: dacă introducem obligativitatea grădiniţei, grupa mare începând cu cinci ani, avem suficiente locuri?”, a mai spus ministrul Educaţiei.
Pricopie a precizat că, potrivit estimărilor oficiale, în momentul de faţă sunt în grădiniţe 98 la sută dintre copiii cu vârsta între cinci şi şase ani.
Pe de altă parte, ministrul crede că trebuie dezvoltată zona de creşă, pentru copiii cu vârsta sub trei ani. Pricopie spune că, până în 2018-2019, ar trebui să fie scăzută gradual obligativitatea ca toţi copiii mici să meargă la grădiniţă.
Potrivit legislaţiei în vigoare, în învăţământul liceal se pot înscrie şi elevii care au obţinut media de admitere sub 5.
Astfel, în unele licee din toată ţara s-a intrat, şi anul acesta, cu medii mai mici chiar de 3. Originile acestei realităţi sunt în 2009, când a fost introdusă evaluarea naţională, ale cărei note sunt luate în calcul la intrarea în liceu fără examen.
Măsurile luate acum cinci ani au avut, potrivit iniţiatorilor, un rol social: niciun copil să nu rămână pe stradă şi, chiar cu note de 2, 3 sau 4, să fie admişi în liceu.
După prima repartizare computerizată, peste 15.000 de elevi au fost admişi la liceu cu medii sub 5.
Clasamentul alcătuit după cea mai mică medie de admitere la liceu pare să fie, şi în 2014, copia celui privind promovarea la bacalaureat. Mai exact, în liceele unde s-a intrat cu medii mari, ratele de promovare a bacalaureatului au fost printre cele mai bune, în timp ce unităţile şcolare care au primit elevi cu medii foarte mici au avut un număr extrem de mic de absolvenţi care au promovat aşa-numitul examen al vieţii.
Sursa: Gandul.info
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Biserica „Sfinții Arhangheli” din comuna Horea va fi restaurată și refuncționalizată. Licitația de peste 5 milioane de lei, lansată pe SEAP
Biserica „Sfinții Arhangheli” din comuna Horea va fi restaurată și refuncționalizată. Licitația de peste 5 milioane de lei, lansată pe SEAP Parohia Ortodoxă Română Horea a lansat la data de 14 ianuarie 2025 licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice pentru execuția lucrărilor de resturare, refuncționalizare și punere în valoare a Bisericii Sfinții Arhangheli din […]