Rămâi conectat

Politică Administrație

Ministrul Educației, Liviu Pop: Florin Roman dezinformează că se închid 1.000 de unități școlare/ Reacția deputatului PNL de Alba

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ministrul Educației Naționale a scris, pe Facebook, că Florin Roman dezinformează cu privire la închiderea a 1.000 de unităților școlare. Deputatul de Alba i-a răspuns, la scurt timp, pe același site de socializare, unde a scris că Liviu Pop ”ori minte din ticăloșie ori din incompetenta. Ambele variante sunt la fel de grave”.

”Un deputat PNL dezinformează că se închid 1000 de unități scolare. Nu se închide niciuna.
Îi reamintesc deputatului mincinos că în conformitate cu Legea Educației Naționale înființarea și desființarea unităților școlare se face de către consiliile locale și județene. Deci Ministerul Educației Naționale nu are competență pe acest domeniu.
Menționez că astăzi în România funcționează 6867 unități școlare cu personalitate juridică în care avem aproximativ 3 milioane de elevi (2 milioane de elevi în mediu urban și 1 milion de elevi în mediu rural)”, a scris Liviu Pop.

În replică, deputatul PNL de Alba, Florin Roman, a răspuns: ”PSD minte intreaga tara. Analfabetismul functional este dus de PSD la rang de ministru
Un ministru aflat inca in functie face de rusine intreaga comunitate profesionala a sistemului de invatamnat romanesc. In egala masura, pune in situatie delicata miscarea sindicala din care provine si semneaza cu majuscula incompetentei guvernarii PSD printr-o particularitate personala, propriul analfabetism functional. Liviu Pop ori nu cunoaste atributiile ministerului pe care il conduce ori minte.
Art. 94. (2) Ministerul Educației, Nationale exercită, în domeniul învățământului preuniversitar, următoarele atribuții:
d) avizează structura rețelei învățământului preuniversitar și înaintează Guvernului, spre aprobare, cifrele de școlarizare, pe baza propunerilor unităților de învățământ, a autorităților administrației publice locale, a operatorilor economici, având în vedere recomandările studiilor de prognoză, centralizate, avizate și transmise de către inspectoratele școlare județene, respectiv al municipiului București;
( DEX: a aviza = a exprima părerea autorizată într-o chestiune în care a fost solicitat)
Un elev de liceu ar intelege la prima citire ce spune legea si a inteles deja ca legea care se face si desface in CEX –ul PSD nu se afla pe maini bune.
Analfabetismul functional, pe intelesul lui Liviu Pop, este cand citesti si nu intelegi ceea ce citesti. Daca totusi nu a citit legea si l-a luat gura pe dinanite, iata de ce tacerea ar fi fost o optiune mai buna:
Art. 61 (2) Rețeaua școlară a unităților de învățământ de stat și particular preuniversitar se organizează de către autoritățile administrației publice locale, cu avizul conform al inspectoratelor școlare.
AVIZELE CONFORME sunt opiniile pe care cel care adopta un act administrative este obligat, potrivit legii sa le ceara. Lipsa avizului conform sau nerespectarea continutului sau atage nulitatea actului emis.
Asadar, primariile prin votul consiliilor locale, propun iar inspectoratul aproba in sedinta consiliului de administratie. Mai simplu, hotararea consiliilor locale suporta modificari in functie de optiunea managerala a ISJ.

Art. 63 (3) În situații excepționale, formațiunile de preșcolari sau de elevi pot funcționa sub efectivul minim sau peste efectivul maxim, cu aprobarea consiliului de administrație al inspectoratului școlar, pe baza unei justificări din partea consiliului de administrație al unității de învățământ care solicită exceptarea de la prevederile alin. (1)
Ca urmare, toate clasele si scolile sub/ peste efectiv functioneaza in urma aprobarii CA al ISJ, care aplica metodologia de fundamentarea a cifrei de scolarizare emisa prin ordin de ministru anual. Cele aflate sub efectiv se desfiinteaza daca nu primesc aprobarea ISJ. De aici si presiunea asupra directorilor de scoli sa propuna scolile desfiintarea, ca la inspectorate sa se spele pe maini.
Art. 95 (1) Inspectoratele şcolare judeţene şi Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti sunt servicii publice deconcentrate ale Ministerului Educaţiei Nationale, cu personalitate juridică, având în principal următoarele atribuţii:
a) aplică politicile şi strategiile Ministerului Educaţiei Nationale la nivel judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti;
Politica Guvernului PSD este aplicata in teritoriu prin ISJ, conduse de oameni politici ai PSD. Poate Liviu Pop sa dezminta acest adevar?
In concluzie, Liviu Pop poate incerca sa ne prosteasca in fata dar nu poate reusi. Mai mult chiar, avem datoria de a prezenta public mecanismul perfid al desfiintarii claselor si scolilor in guvernarea PSD:

  1. Bugetul invatamantului preuniversitar pentru 2018 se bazeaza pe obtinerea surplusului de bani necesar salariilor din reducerea cheltuielilor de personal fata de 2017 si nu din cresterea alocarilor bugetare;
    2. Finantarea per elev este evident mai mare fiindca aproximativ 85 % din totalul finantarii o reprezinta salariile profesorilor;
    3. Mutarea salariilor profesorilor de la primarii la ISJ a avut ca unic scop exercitarea presiunii politice directe: ministru – inspector general – director de scoala.

Liviu Pop ori minte din ticalosie ori din incompetenta. Ambele variante sunt la fel de grave”.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comuna Ciuruleasa va avea 16 containere pentru colectarea deșeurilor: Licitația pentru un centru de colectare prin aport voluntar, lansată în SEAP

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comuna Ciuruleasa va avea 16 containere pentru colectarea deșeurilor: Licitația pentru un centru de colectare prin aport voluntar, lansată în SEAP Comuna Ciuruleasa a lansat licitația pentru centrul de colectare a deșeurilor prin aport voluntar. Proiectul, de peste 2 milioane de lei, cuprinde 16 containere pentru colectarea deșeurilor provenite de la gospodării sau instituții. Construcția […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea