Rămâi conectat

Actualitate

Ministrul Educației: Joia viitoare ar putea fi prima zi de testare în școli. S-au cerut clarificări cu privire la procedura de efectuare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ministrul Educației: Joia viitoare ar putea fi prima zi de testare în școli. S-au cerut clarificări cu privire la procedura de efectuare

Sorin Cîmpeanu, ministrul interimar al Educației, a declarat, luni seara, la Digi24, că joia viitoare ar putea fi prima zi de testare a elevilor în școli. Potrivit acestuia, s-au solicitat Ministerului Sănătăţii clarificări referitoare la procedura de lucru privind realizarea testelor de salivă pentru elevi și preșcolari.

„S-au semnat vineri contractele subsecvente după ce la începutul săptămânii trecute s-au semnat acordurile cadru din cele trei loturi. Contractele subsecvente sunt semnate. Cei care au câştigat licitaţia au la dispoziţie între 1 şi 5 zile pentru a depune scrisorile de garanţie bancară. Nu ai controlul dacă o să depună într-o zi sau în cinci zile. Dacă depun, spre exemplu, mâine, poimâine contractul începe să se execute. Termenul de livrare pentru lotul 1 este între 1 şi 5 zile. Deci le putem avea miercuri, joi, vineri, săptămâna viitoare luni. Așteptarea mea era să fie deja de mult. Acum mă aștept să fie la finalul acestei săptămâni, dar se poate fi foarte bine să fie la începutul săptămânii viitoare. Am auzit astăzi un expert în sănătate publică că testele trebuie făcute de personal medical și a continuat că în școlile românești nu există personal medical. Adică practic o persoană care susține testarea printr-o singură frază demontează testarea. Personal medical nu există în școli, am mizat pe înțelepciunea unei instrucțiuni pentru un protocol sanitar, iar Ministerul Educației nu își dă cu părerea pe un protocol sanitar”, a spus, la Digi24, ministrul Educației.

Acesta se gândește la o diferențiere între copiii de grădiniță, eventual și cei din învățământul primar care să se testeze „într-un alt regim, diferit față de elevii de liceu, capabili să-și autoadministreze mai ușor testele. Am mizat foarte mult și pe înțelegerea colegilor cadre didactice și sunt convins că marea majoritate înțeleg să sprijine”.

Cîmpeanu spune că acolo unde este asistență sanitară mai devreme de o oră nu se poate testa o clasă întreagă, ceea ce înseamnă 50 de ore pe zi în școlile în care sunt 50 de clase.

Ministerul Educaţiei a cerut clarificări cu privire la procedura de efectuare testelor de salivă

„Eu am pus trei întrebări: dacă se poate face și testarea la domiciliu – și mă gândesc mai ales la copiii mici. În acele instrucțiuni este și o recomandare să nu fi mâncat înainte. Cum să duci un copil la grădiniță fără să fi mâncat la ora 8:00? A doua întrebare a fost dacă e nevoie și de acordul părinților, iar a treia întrebare a fost despre faptul că instrucțiunea se referă doar la elevi: cu preșcolarii mai facem ceva?”, spune Cîmpeanu.

Cîmpeanu a adăugat că a primit asigurări de la Raed Arafat că din momentul în care furnizorii livrează testele de salivă în maxim 24 de ore vor ajunge în școli, ceea ce înseamnă că cel mai probabil joia viitoare ar putea fi prima zi de testare.

Sursa: digi24.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024

Bera Larisa

Publicat

în

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea