Rămâi conectat

Actualitate

Ministrul Educației anunță o reorganizare la nivel de gimnaziu și liceu. Care vor fi modificările

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Noul Ministru al Educației, Monica Anisie, a anunțat un nou plan-cadru pentru gimnaziu și liceu, care presupune o micșorare a numărului de ore. Într-un interviu acordat pentru Europa FM, Ministrul Educației a anunțat că va merge mâine la Institutul de Științe ale Educației, unde va discuta despre gândirea acestor noi planuri cadru.

Precizăm că planurile cadru sunt documentele prin care Ministerul Educației stabilește care sunt disciplinele pe care le fac elevii, pe fiecare clasă în parte, și câte ore pe săptămână studiază copiii materiile respective.

Ministrul Educației a anunțat că va merge mâine la Institutul de Științe ale Educației, unde va discuta despre gândirea acestor noi planuri cadru. Precizăm că planurile cadru sunt documentele prin care Ministerul Educației stabilește care sunt disciplinele pe care le fac elevii, pe fiecare clasă în parte, și câte ore pe săptămână studiază copiii materiile respective.

Așadar, Ministrul Educației anunță că reducerea orarului pentru elevi, aplicată de la anul, se va face prin „tăierea unor discipline”. „E vorba de regândit modul în care disciplinele s-ar putea preda. Că nu e vorba de tăiat ore, ci de tăiat discipline”, a declarat Monica Anisie, potrivit Edupedu.ro.

Noile planuri-cadru trebuie “să fie construite din perspectiva a ceea ce un elev poate duce, nu din perspectiva a ceea ce profesorul ar trebui să aibă“, a adăugat Anisie.

“Să știți că ne gândim și la profesorii care vor rămâne fără catedră, dacă nu mai există disciplina respectivă în planul-cadru“, a anunțat ministrul Educației. Ministrul a anunțat și că a semnat deja ordinul de aprobare a manualelor restante pentru clasele a VII-a, care vor ajunge curând în școli.

Parlamentul a votat în octombrie un proiect care scade numărul de ore la școală și liceu. Elevii din învățământul primar vor avea 20 de ore/săptămână (față de 19-22 ore în prezent), elevii de gimnaziu vor avea 25 de ore (față de 26-34 în prezent) și cei de liceu – 30 de ore pe săptămână.

Concret, legea votată în octombrie arată că numărul de ore alocat disciplinelor din planurile-cadru de învăţământ este:

  • în medie 20 de ore pe săptămână la învăţământul primar (4 ore/zi),
  • în medie 25 de ore pe săptămână la învăţământul gimnazial (5 ore/zi)
  • în medie 30 de ore pe săptămână la învăţământul liceal (6 ore/zi).

Câte ore fac în prezent elevii, la școală

  • În prezent, planurile-cadru pentru învățământul primar prevăd următorul număr minim-maxim de ore:

Clasa pregătitoare: Numărul minim de ore pe săptămână: 19 (acestea sunt orele obligatorii, din trunchiul comun)/ Numărul maxim de ore pe săptămână: 20 (maxim 1 oră opțională)

Clasa I: Numărul minim de ore pe săptămână: 20 (acestea sunt orele obligatorii, din trunchiul comun)/ Numărul maxim de ore pe săptămână: 2l (maxim 1 oră opțională)

Clasa a II-a: Numărul minim de ore pe săptămână: 20 (acestea sunt orele obligatorii, din trunchiul comun)/ Numărul maxim de ore pe săptămână: 21 (maxim 1 oră opțională)

Clasa a III-a: Numărul minim de ore pe săptămână: 20 (acestea sunt orele obligatorii, din trunchiul comun)/ Numărul maxim de ore pe săptămână: 21 (maxim 1 oră opțională)

Clasa a IV-a: Numărul minim de ore pe săptămână: 21 (acestea sunt orele obligatorii, din trunchiul comun)/ Numărul maxim de ore pe săptămână: 22 (maxim 1 oră opțională)

  • În gimnaziu, planurile-cadru în vigoare din 2016 prevăd următorul număr minim-maxim de ore:

Clasa a V-a: Numărul minim de ore pe săptămână: 26/ Numărul maxim de ore pe săptămână: 28

Clasa a VI-a: Numărul minim de ore pe săptămână: 28/ Numărul maxim de ore pe săptămână: 30

Clasa a VII-a: Numărul minim de ore pe săptămână: 31/ Numărul maxim de ore pe săptămână: 33

Clasa a VIII-a:Numărul minim de ore pe săptămână: 31/ Numărul maxim de ore pe săptămână: 34

sursa: Edupedu.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea