Rămâi conectat

Economie

Ministrul Economiei vrea să resusciteze industria metalurgică. Ce planuri are pentru compania Cupru Min

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ministrul Economiei, Niculae Bădălău, a anunţat public, într-o emisiune televizată, faptul că vrea să resusciteze industria metalurgică astfel încât concentratul de cupru exploatat la Roşia Poieni să fie exploatat în România. Ministrul Niculae Bădălău a mai anunţat că a cerut companiei Cupru Min să nu mai prelungească contractul de furnizare a concentratului de cupru cu compania chineză Merlion Resources Hong Kong, care expiră în luna octombrie 2019.

De asemenea, în acest context, acesta a precizat că a găsit o firmă dispusă să investească 500 de milioane de euro în România pentru a dezvolta un combinat metalurgic. Cupru Min SA este evaluat la 2,5 miliarde, conform evaluării Ministerului Economiei.

„Resursa noastră de cupru şi aur, numai pe Cupru Min şi Moldomin duce peste 80 de ani, trăim din ea şi nu vrem să-l exploatăm. Luăm materialul şi îl exploatăm bulgări afară, concetrat. Asta facem. La containere am încasat peste 100 de milioane de euro”, a susţinut Bădălău. Mai exact, toate cele 460 de mine pe care le avea România sunt închise, cu excepţia Cupru Min, ”care pune concentratul în containere şi îl exportă în China”, a adăugat acesta.

”Vă daţi seama?! Şi este rentabil. Şi noi nu mai avem metalurgie. Noi nu facem nimic în România. Noi nu avem valoarea adăugată. (…) Am chemat Consiliul de Administraţie de la Cupru Min şi i-am întrebat: «Când se termină contractual acesta?» «În octombrie.» «Nu mai prelungim, nu mai sunt de-acord, că statul este proprietar, prin Ministerul Economiei». La trei zile, mi-a venit firma cu 500 de milioane că sunt de acord să investească în România”, a subliniat Bădălău. Explotarea minieră din Apuseni a încheiat în 2017 un contract cu compania chineză Merlion Resources pentru vânzarea a 80.000 de tone de concentrat de cupru pe o perioadă de doi ani.

Recent compania minieră cu sediul la Abrud a demarat o nouă licitaţie internaţională pentru vânzarea a 12.000 de tone de concentrat de cupru uscat, contractul urmând a se derula pe o perioadă de 4 luni. Ofertele pot fi depuse până în 16 aprilie. De asemenea, compania a derulat o licitaţie pentru achiziţionarea a două linii de flotaţie, fiecare cu capacitatea de 315 de tone. Investiţia evaluată la circa 6 milioane de euro ar urma să aibă ca efect creşterea gradului de recuperare a metalului din concentrat. Deocamdată, reprezentanţii societăţii nu au făcut public rezultatul licitaţiei.

Sursa: adevarul.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

ANAT cere statului român să impună măsuri pentru combaterea turismului „la negru”: Consecințele turismului ilegal în România

Bera Larisa

Publicat

în

ANAT cere statului român să impună măsuri pentru combaterea turismului „la negru”: Consecințele turismului ilegal în România Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) afirmă că autorităţile române ar trebui să acorde o prioritate sporită combaterii „turismului la negru”, din cauza consecinţelor negative semnificative asupra industriei turismului şi economiei în general, conform unui comunicat remis, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea