Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Ministrul austriac de externe vrea ca alocația copiilor români din Austria să fie egală cu cea din România. De la 160 la 18 euro

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Sebastian Kurz, ministrul austriac de Externe, le-a pus gand rau romanilor din Austria.  Desi acestia muncesc si platesc taxe in Austria, Kurz considera ca nu ar trebui sa primeasca alocatii pentru copii la nivelul la care acestea sunt acordate austriecilor, ci la nivelul celor din Romania.

alocatieCu alte cuvinte, ministrului austriac nu i se pare normal ca statul sa plateasca o alocatie de 160 de euro unui copil ai carui parinti muncesc in Austria.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Kurz a explicat pentru postul public de televiziune ORF ca pentru doi copii romani, ai caror parinti muncesc in Austria, statul austriac ofera lunar aproximativ 300 de euro. „Suma aproape corespunde unui salariu mediu din Romania”, a spus Sebastian Kurz.

Seful diplomatiei (OVP) doreste ca valoarea alocatiilor acordate de Austria sa corespunda celei din statul de unde provin parintii copiilor respectivi. Astfel, Austria nu ar mai plati aproximativ 300 de euro pentru doi copii romani ai caror parinti muncesc in Austria, ci doar circa 30 de euro.

„Suntem de aceeasi parere cu britanicii: Marea Britanie doreste reforme in cadrul UE si asta trebuie sa se intample rapid”, a spus Sebastian Kurz.

Ministrul Muncii, Rudolf Hundstorfer (SPO), a criticat pozitia lui Kurz, prin urmare coalitia de guvernare va purta discutii in aceasta vara pentru a ajunge la un punct de vedere comun asupra acestui subiect, informeaza ziare.com.

Poziţia României este exprimată în patru puncte:

„1. Menţionarea distinctă a României în contextul legat de aplicarea normelor europene în materie de export de prestaţii sociale (alocaţia pentru copii) este nejustificată în condiţiile în care România se regăseşte abia pe locul 5 între statele membre către ai căror cetățenii sunt transferate aceste alocaţii (după Ungaria, Slovacia, Polonia şi Slovenia). Astfel, potrivit măsurătorilor statistice efectuate de partea austriacă, atât în privința asistenţei sociale oferite, cât şi a alocațiilor pentru copii, reiese faptul că cetățenii români nu sunt pe primele locuri în rândul beneficiarilor, aspect confirmat inclusiv public recent de ministru muncii, Rudolf Hundstrofer.

  1. Libera circulaţie a persoanelor şi lucrătorilor este un principiu fundamental al UE, care presupune aspecte concrete, printre care accesul nediscriminatoriu la serviciile sociale. Ca şi ceilalţi cetăţeni europeni care lucrează în alte state membre, cetăţenii români au şi trebuie să aibă acces la prestaţiile ce rezultă din munca depusă şi contribuţiile lor sociale, o abordare diferită fiind profund inechitabilă şi contrară dreptului european în vigoare.
  2. În plus, gradul de integrare al cetăţenilor români aflaţi în Austria în societatea gazdă este unul foarte înalt, fapt confirmat în repetate rânduri de oficialii austrieci.
  3. Legislaţia europeană prevede garanţii suficiente în vederea prevenirii şi combaterii abuzurilor în domeniul prestaţiilor sociale, iar partea română este dispusă să examineze, de la caz la caz, în dialogul cu partea austriacă, orice potenţială situaţie de încălcare a reglementărilor în materie, concomitent cu o strânsă coordonare cu Viena la nivelul UE.”

MAE apreciază că amplificarea, în mod artificial, în contextul actual premergător alegerilor regionale din Austria, a unor astfel de poziţionări, „riscă să-i transforme pe cetăţenii români care lucrează în mod legal în Austria în victime ale unei dispute politice interne şi, în acelaşi timp, să afecteze relaţiile bilaterale româno-austriece”. În prezent, mai spun oficialii români, relaiile bilaterale se află „la un nivel fără precedent de dezvoltare pe toate palierele, nu numai politic, ci şi în sfera economică”, potrivit stiripesurse.ro.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Noua lege a salarizării: Unele lefuri s-ar putea dubla de anul viitor. Care sunt domeniile vizate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Noua lege a salarizării: Unele lefuri s-ar putea dubla de anul viitor. Care sunt domeniile vizate Noua lege a salarizării ar putea intra în vigoare de anul viitor, adică din 2025. Potrivit ministrului Muncii, niciun salariu de la stat nu va scădea. IT-iștii, profesorii și personalul medical vor avea parte de cele mai mari majorări. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea