Rămâi conectat

Actualitate

Ministrul Agriculturii: Banii pe înverzire vor ajunge mai rapid la fermieri; procedurile sunt deja scurtate

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

inverzireSubvenţiile pe înverzire, aproximativ 530 de milioane de euro, vor ajunge mai rapid la fermieri pentru că procedurile sunt deja scurtate, iar întârzierile de până acum nu se vor mai repeta, a declarat, duminică, 15 mai, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

„Am început plăţile pentru subvenţii în 8 aprilie, am plătit 600 milioane de euro şi mai avem un miliard de euro. (…) A început şi plata verde (plata pe înverzire — n. r.), aproximativ 530 milioane de euro, trimitem ordine de plată la Trezorerie pentru 461.000 de fermieri. Banii vor ajunge mai rapid la fermieri, procedurile sunt scurtate. (…) La anul, în niciun caz nu se vor mai repeta întârzierile de până acum, pentru că modulul actual este finalizat. Modulul actual, dacă l-am fi avut la plăţile în avans, totul ar fi mers perfect. Dar va funcţiona perfect în toamnă când vom da plăţile în avans”, a spus Irimescu.

Acesta a precizat că întârzierile în ceea ce priveşte plata subvenţiilor pe 2015 s-au datorat unor cauze „obiective şi subiective”, însă a adăugat că APIA se va încadra în termenul legal de plată, respectiv 1 decembrie — 30 iunie.

„Sunt cauze obiective şi subiective pentru care au întârziat plata subvenţiilor. Legal, termenul de acordare a subvenţiilor pentru 2015 este 1 decembrie 2015 — 30 iunie 2016. E clar că ne vom încadra în acest termen. Este adevărat că în anii anteriori începeam la jumătatea lui februarie şi până la începutul lunii mai se finalizau plăţile. Întârzierea s-a datorat şi complexităţii Politicii Agricole Comune, anterior aveam o singură plată iar acum avem cinci componente, dar noi trebuia să avem modul de calcul al plăţilor măcar cu 6 luni înainte de 16 octombrie, când începeau plăţile în avans. Ori furnizorul de soft a primit comanda abia la sfârşitul lui august 2015. Termenul acela de şase luni, ideal ar fi fost un an, nu l-au mai avut la dispoziţie”, a explicat ministrul Agriculturii.

Directorul general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Florin Faur, a anunţat săptămâna trecută că plata pe înverzire va debuta între 12 şi 14 mai 2016.

(…) suntem deja în curs de pregătire a pachetului de înverzire. Este un pachet financiar de 530 de milioane de euro la nivel naţional. Practic, la momentul acesta, data pe care o avem fezabilă din punct de vedere tehnic este undeva între 12 şi 14 mai 2016. Procesul de autorizare şi de plată va merge însă extrem de rapid, pentru că tot ce este plătit deja, doar se va întoarce tehnic în sistemul informatic, vor fi recalculate şi reautorizate la plată şi nu vor mai trece prin toate tipurile de verificări pe care le-au făcut colegii mei la nivel de teritoriu (…)”, a precizat Florin Faur.

Șeful APIA a menţionat că, în paralel, se lucrează şi la demararea plăţilor pentru zonele defavorizate, unde există în jur de 400.000 de beneficiari.

„Intenţionăm deja să demarăm şi plăţile pentru zonele defavorizate, aici sunt undeva la 400.000 de beneficiari. Din punct de vedere instituţional şi strategic vom încerca să abordăm în paralel şi în acelaşi timp atât plata pentru înverzire, cât şi plata pentru zone defavorizate. Ca să nu avem un dublu efort pe acelaşi fermier, vrem să le punem la pachet, să facem calculul de autorizare pentru ambele scheme”, a subliniat Faur.

În ceea ce priveşte plăţile din sectorul zootehnic, directorul general al agenţiei a spus că 25 mai, data anunţată de către ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, pentru începerea plăţilor, rămâne în continuare fezabilă.

Agenția Națională de Presă Agerpres


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cât costă un hectar de teren arabil în România? Zonele în care este cel mai ieftin, unde este cel mai scump?

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cât costă un hectar de teren arabil în România? Zonele în care este cel mai ieftin, unde este cel mai scump? Potrivit ultimelor date publicate de Institutul Național de Statistică (INS),.41.624 de lei este prețul mediu cu care s-a vândut un hectar de teren arabil în România. Harta prețurilor pentru terenurile agricole arată că cel […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea