Actualitate
Ministrul Agriculturii: Banii pe înverzire vor ajunge mai rapid la fermieri; procedurile sunt deja scurtate
Subvenţiile pe înverzire, aproximativ 530 de milioane de euro, vor ajunge mai rapid la fermieri pentru că procedurile sunt deja scurtate, iar întârzierile de până acum nu se vor mai repeta, a declarat, duminică, 15 mai, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.
„Am început plăţile pentru subvenţii în 8 aprilie, am plătit 600 milioane de euro şi mai avem un miliard de euro. (…) A început şi plata verde (plata pe înverzire — n. r.), aproximativ 530 milioane de euro, trimitem ordine de plată la Trezorerie pentru 461.000 de fermieri. Banii vor ajunge mai rapid la fermieri, procedurile sunt scurtate. (…) La anul, în niciun caz nu se vor mai repeta întârzierile de până acum, pentru că modulul actual este finalizat. Modulul actual, dacă l-am fi avut la plăţile în avans, totul ar fi mers perfect. Dar va funcţiona perfect în toamnă când vom da plăţile în avans”, a spus Irimescu.
Acesta a precizat că întârzierile în ceea ce priveşte plata subvenţiilor pe 2015 s-au datorat unor cauze „obiective şi subiective”, însă a adăugat că APIA se va încadra în termenul legal de plată, respectiv 1 decembrie — 30 iunie.
„Sunt cauze obiective şi subiective pentru care au întârziat plata subvenţiilor. Legal, termenul de acordare a subvenţiilor pentru 2015 este 1 decembrie 2015 — 30 iunie 2016. E clar că ne vom încadra în acest termen. Este adevărat că în anii anteriori începeam la jumătatea lui februarie şi până la începutul lunii mai se finalizau plăţile. Întârzierea s-a datorat şi complexităţii Politicii Agricole Comune, anterior aveam o singură plată iar acum avem cinci componente, dar noi trebuia să avem modul de calcul al plăţilor măcar cu 6 luni înainte de 16 octombrie, când începeau plăţile în avans. Ori furnizorul de soft a primit comanda abia la sfârşitul lui august 2015. Termenul acela de şase luni, ideal ar fi fost un an, nu l-au mai avut la dispoziţie”, a explicat ministrul Agriculturii.
Directorul general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Florin Faur, a anunţat săptămâna trecută că plata pe înverzire va debuta între 12 şi 14 mai 2016.
„(…) suntem deja în curs de pregătire a pachetului de înverzire. Este un pachet financiar de 530 de milioane de euro la nivel naţional. Practic, la momentul acesta, data pe care o avem fezabilă din punct de vedere tehnic este undeva între 12 şi 14 mai 2016. Procesul de autorizare şi de plată va merge însă extrem de rapid, pentru că tot ce este plătit deja, doar se va întoarce tehnic în sistemul informatic, vor fi recalculate şi reautorizate la plată şi nu vor mai trece prin toate tipurile de verificări pe care le-au făcut colegii mei la nivel de teritoriu (…)”, a precizat Florin Faur.
Șeful APIA a menţionat că, în paralel, se lucrează şi la demararea plăţilor pentru zonele defavorizate, unde există în jur de 400.000 de beneficiari.
„Intenţionăm deja să demarăm şi plăţile pentru zonele defavorizate, aici sunt undeva la 400.000 de beneficiari. Din punct de vedere instituţional şi strategic vom încerca să abordăm în paralel şi în acelaşi timp atât plata pentru înverzire, cât şi plata pentru zone defavorizate. Ca să nu avem un dublu efort pe acelaşi fermier, vrem să le punem la pachet, să facem calculul de autorizare pentru ambele scheme”, a subliniat Faur.
În ceea ce priveşte plăţile din sectorul zootehnic, directorul general al agenţiei a spus că 25 mai, data anunţată de către ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, pentru începerea plăţilor, rămâne în continuare fezabilă.
Agenția Națională de Presă Agerpres

Actualitate
Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba: „Zi-i bade cu fluiera”, la Șugag – una dintre cele mai vechi serbări pastorale din România
Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba: „Zi-i bade cu fluiera”, la Șugag – una dintre cele mai vechi serbări pastorale din România
Câteva mii de participanți sunt așteptați, sâmbătă și duminică, 21 – 22 mai 2022, la una dintre cele mai vechi sărbători pastorale din România, „Zi-i bade cu fluiera”, eveniment care a ajuns în acest an la cea de-a 46- a ediție. Serbarea tradițională a păstorilor de la Șugag va găzdui și prima ediție a „Concursului de interpretare instrumentală la fluier”.
Evenimentul va fi deschis, sâmbătă, 21 mai 2022, cu un spectacol folcloric susținut de Ansamblul Folcloric „Nedeia” al Casei de Cultură Novaci – Gorj. Manifestările vor continua cu un spectacol de muzică ușoară în care vor evolua Eliana Burde, Georgiana Zbutea, Flavia Triff, Patricia Vodă și Andreea Moraru. Prima zi se va închei cu un concert al trupei Nexxt Band.
Duminică, 22 mai 2022, este programată prima ediție a Concursului de interpretare instrumentală la fluier „Zi-i bade cu fluiera”, începând cu ora 12:00, iar de la ora 13:30 va avea loc un spectacol folcloric susținut de Grupul tradițional de fluierași „Fluierașii din Șugag” și de Fanfara din Jina. La ora 14:00 va începe un spectacol extraordinar susținut de Ansamblul Folcloric al Județului Alba (dirijor Alexandru Pal), alături de interpreții Roxana Reche, Nicolae Plută, Dorina Narița, Floricica Moga, urmat apoi de un recital Raluca, Oana și Adrian Stanca.
Manifestările se vor încheia cu premierea câștigătorilor Concursului de interpretare instrumentală la fluier „Zi-i bade cu fluiera”.
Serbarea pastorală „Zi-i bade cu fluiera” este organizată de Consiliul Județean Alba, Primăria Comunei Șugag, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba și Biserica Ortodoxă din Șugag.
Actualitate
România are nevoie de circa 50.000 de asistenți medicali. Părinții sunt sfătuiți să își îndrume copiii către școlile postliceale
România are nevoie de circa 50.000 de asistenți medicali. Părinții sunt sfătuiți să își îndrume copiii către școlile postliceale
Sistemul sanitar din țară se regăsește pe locul al doilea într-un top al joburilor de viitor, cu un estimat de 192.996 de poziții deschise în următorii ani, potrivit unui studiu realizat de FRAME.
Salariile asistenților medicali sunt cuprinse între 4.000 și 5.500 de lei, la care se adaugă bonusuri.
Pe fondul migrației cadrelor medicale, potrivit studiului realizat de FRAME, la inițiativa Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila” și a Liceului Teoretic “Dr. Mioara Mincu” din București. În România este formată forța de muncă pentru sistemul sanitar, care mai apoi este exportată. Tocmai din acest motiv se înregistrează un deficit de asistenți medicali.
”România formează un număr mare de practicieni din domeniul sănătății, emigrația personalului medical a contribuit la un deficit de forță de muncă în domeniul sănătății la nivel național, iar numărul de medici și asistenți medicali pe cap de locuitor este cu mult sub mediile UE. Acest aspect afectează în mod negativ accesul la îngrijire și contribuie la timpul de așteptare”, arată raportul FRAME, potrivit datelor oferite de Raportul State of Health in the EU – România 2021, realizat de Comisia Europeană.
50.000 este numărul asistenților medicali necesari în România
”România este cel mai mare furnizor de asistenți medicali de pe piaţa muncii europene, în condiţiile în care sistemul românesc public de sănătate se confruntă cu cel mai mare deficit de asistenți medicali de până acum”, mai notează raportul.
În anul 2015, în țară erau un număr de 119.513 medicali, iar în anul 2020 numărul acestora a ajuns la 137.589.
Multe zone rurale sunt insuficient deservite, iar distribuția forței de muncă din domeniul sănătății este inegală. Județul Vaslui are cea mai mare rată de marginalizare rurală din țară, raportat la accesul la serviciile medicale, potrivit Atlasului Zonelor Rurale Marginalizate și al Dezvoltării Umane Locale din România, realizat de Banca Mondială și BERD.
Rata de marginalizare medicală a județului Vaslui este de circa 20 de procente, fiind de aproape patru ori mai mare decât media națională. Aceeași situație se înregistrează și în județele Iași, Covasna, Brașov, Botoșani, Galați, Bacău, Sibiu și Mehedinți, marginalizarea rurală existentă fiind de 9 – 15% din totalul populației rurale.
În plus, în analiza citată se estimează că numărul asistenților medicali plecați la muncă peste hotare este în jur de 100.000.
Sursa: dcmedical.ro
Actualitate
Variola maimuței: Organizaţia Mondială a Sănătăţii se reuneşte într-o întâlnire de urgenţă pe tema noului focar izbucnit în Europa
Variola maimuței: Organizaţia Mondială a Sănătăţii se reuneşte într-o întâlnire de urgenţă pe tema noului focar izbucnit în Europa
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) se reuneşte vineri într-o întâlnire de urgenţă pe tema noului focar care a izbucnit în Europa, variola maimuţei, o infecţie virală frecventă în vestul şi centrul Africii, după ce peste 100 de cazuri au fost confirmate sau sunt suspectate în mai multe state europene, relatează News.ro citând Reuters.
Comisia OMS care urmează să se întâlnească este grupul consultativ strategic şi tehnic privind pericolele infecţioase cu potenţialul de a se transforma în pandemie sau epidemie (STAG-IH), care consiliază OMS cu privire la riscurile infecţioase care ar putea reprezenta o ameninţare în domeniul sănătăţii la nivel mondial.
Cazurile de variola maimuţei au fost până în prezent confirmate în cel puţin cinci ţări europene – Marea Britanie, Spania, Portugalia, Germania, Franța şi Italia – precum şi în Statele Unite, Canada şi Australia.
Variola maimuţei se răspândeşte în Portugalia şi Spania: zeci de cazuri înregistrate în cele două țări
Cele mai recente cazuri au fost raportate, vineri, în Portugalia, unde au fost identificate 23 de cazuri confirmate, şi în Spania, unde au fost raportate 21 de cazuri.
Alte 21 de cazuri suspecte sunt investigate la ora actuală în Spania, 19 în regiunea Madrid, unul în Insulele Canare şi unul în Andaluzia, au anunţat autorităţile sanitare spaniole.
Identificată pentru prima dată la maimuţe, boala se răspândeşte de obicei prin contact apropiat şi s-a răspândit rar în afara Africii. Aşadar, aceste cazuri în lanţ au stârnit îngrijorare în Europa.
Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă nu se aşteaptă ca focarul să evolueze într-o pandemie precum Covid-19, având în vedere că virusul nu se răspândeşte la fel de uşor ca SARS-COV-2.
Variola maimuţei este o infecţie virală cu simptome uşoare, precum febra, dureri de cap şi erupţii cutanate.
Nu există un vaccin specific, însă cele mai recente studii arată că vaccinurile care au fost folosite pentru eradicarea variolei sunt până la 85% eficiente împotriva variolei maimuţelor, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Autorităţile britanice au anunţat joi că oferă un vaccin împotriva variolei angajaţilor din domeniul sănătăţii şi altor persoane care ar putea fi expuse.
-
Opinii - Comentariiacum 19 ore
Mesaje de SFINŢII CONSTANTIN şi ELENA 2022. Ce SMS-uri, felicitări, urări puteţi trimite celor dragi cu ocazia zilei de nume
-
Opinii - Comentariiacum 6 ore
Ce nume se sărbătoresc de Sfinții Constantin și Elena: În jur de 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica în 21 mai
-
Opinii - Comentariiacum 6 ore
Mesaje de Sfinții Constantin și Elena 2022. FELICITARI și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica
-
Sportacum 15 ore
Avântul Reghin – Unirea Alba Iulia 1-1 (1-0) | Zi neagră! “Alb-negrii” au retrogradat în Liga a 4-a!
-
Actualitateacum 20 de ore
Rubla, mai puternică decât dolarul american: Cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani
-
Sportacum 19 ore
FOTO| Fățan Luca Petru, boxer legitimat la CS Unirea Alba Iulia: Medalie de argint la Cupa României la Cadeți
-
Actualitateacum 13 ore
Variola maimuței: Organizaţia Mondială a Sănătăţii se reuneşte într-o întâlnire de urgenţă pe tema noului focar izbucnit în Europa
-
Politică Administrațieacum 22 de ore
Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Alba: „PSD – alături de cei mulți! Peste 3 milioane de oameni vor primi vouchere pentru alimente”
-
Actualitateacum 23 de ore
Producătorii români de cireșe se plâng de producția slabă și de lipsa cumpărătorilor: „Cel mai prost an din ultimele decenii”
-
Ştirea zileiacum 24 de ore
LIVE VIDEO| Noii salvatori ISU Alba depun jurământul militar, în Piața Cetății din Alba Iulia
-
Actualitateacum 23 de ore
Casa Verde Fotovoltaice 2022: Cererile pentru subvenție de la stat. Când începe noua sesiune de depuneri, anunțul președintelui AFM
-
Curier Județeanacum 21 de ore
Trei tineri din Alba, amendați de polițiști cu câte 700 de lei: Gălăgie, sticle sparte și injurii, în spațiul public