Rămâi conectat

Actualitate

Ministerul Muncii vrea să interzică cumulul pensiei cu salariul pentru angajații din sistemul bugetar. Proiect de lege pe masa Guvernului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ministerul Muncii vrea să interzică cumulul pensiei cu salariul pentru angajații din sistemul bugetar

Guvernul Orban a elaborat un proiect de lege prin care se dorește eliminarea cumulului pensiei cu salariul pentru angajații statului.

Ministerul Muncii a elaborat un proiect de lege pentru eliminarea cumulului pensiei cu salariul pentru angajații statului, care urmează să fie discutat în Guvern, informează profit.ro citând surse oficial.

Actul normativ urmează să fie trimis la celelalte ministere pentru a primi un punct de vedere, au declarat surse guvernamentale, citate de profit.ro.

„Proiectul este finalizat şi va fi discutat mai întâi între membrii Cabinetului, care vor face observaţii, iar apoi va fi luată decizia cu privirea la promovarea acestuia în mod oficial de către Executiv”, au precizat sursele citate.

Un proiect de lege pe aceeași temă, care prevede reglementarea cumulării pensiei cu salariul, propus de către doi deputaţi PNL în cursul lunii februarie, a fost adoptat tacit de Senat, fiind trimis spre dezbatere Camerei Deputaţilor, care este for decisiv.

Propunerea legislativă are în vedere reglarea câştigurilor exagerate ale celor care, deşi au ieşit la pensie, pot cumula salariul cu pensia, aşa că ajung să câştige mult mai mult decât o persoană tânără, care activează pe piaţă muncii.

„În sectorul public, avem o categorie aparte de personal, respectiv beneficiarii dreptului la pensie pentru limită de vârstă aparţinând atât sistemului public de pensii cât şi sistemelor neintegrate sistemului public care cumulează pensia cu câştigul salarial (…) din exercitarea unei activităţi pe bază unui contract de muncă (…) în cadrul autorităţilor sau instituţiilor publice, indiferent de modul de finanţare şi/sau subordonare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societăţilor naţionale, companiilor naţionale (…). Astfel, aceşti pensionari ajung să aibă lunar venituri în familie care depăşesc cu mult veniturile unei persoane active în câmpul muncii şi care susţin financiar chiar ţinerii, care pot fi angajaţi în sectorul public dacă posturile ar fi vacanţe. În România trebuie să fie încurajată angajarea tinerilor (…) Prezentul proiect duce la o relocare a forţei de muncă din sectorul public către cel privat, ceea ce duce la stabilitatea forţei de muncă din sectorul privat şi diminuarea crizei forţei de muncă…”, se arată în expunerea de motive a inițiativei legislative depuse în Parlament.

În anul 2009, Guvernul Boc a emis o ordonanță de urgență cu același obiect de reglementare, cei care intrau sub incidența actului normativ fiind obligați să aleagă între pensie și salariul de la stat.

La articolul 17, Legea 329/2009 prevedea că: „Beneficiarii dreptului la pensie aparținând atât sistemului public de pensii, cât și sistemelor neintegrate sistemului public care realizează venituri salariale sau, după caz, asimilate salariilor, potrivit legii, realizate din exercitarea unei activități pe bază de contract individual de muncă, raport de serviciu sau în baza actului de numire, potrivit legii, în cadrul autorităților și instituțiilor publice centrale și locale, indiferent de modul de finanțare și subordonare, precum și în cadrul regiilor autonome, societăților naționale, companiilor naționale și societăților comerciale la care capitalul social este deținut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială, pot cumula pensia netă cu veniturile astfel realizate, dacă nivelul acesteia nu depășește nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat și aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat”.

În septembrie 2014, Parlamentul a abrogat acele prevederi ale Legii 329/2009, care interziceau cumul pensiei cu salariul, proiectul legislativ fiind inițiat de parlamentari PSD și susținut de Guvernul de atunci.

sursa: revista22.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Când pică Rusaliile în 2024: Câte zile libere vor avea românii de „Cincizecime”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Când pică Rusaliile în 2024: Câte zile libere vor avea românii de „Cincizecime” Rusaliile sunt sărbătorite de creştinii ortodocşi în fiecare an. Pogorârea Duhului Sfânt asupra Sfinţilor Apostoli a avut loc la cincizeci de zile de la Învierea Domnului. Acest detaliu temporal explică şi denumirea de „Cincizecime”. Această zi este cunoscută şi sub numele de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea