Ziarul Unirea

Ministerul Mediului: Impactul asupra mediului şi sănătăţii umane al măririi capacităţii de producţie a Kronospan Sebeş trebuie reevaluat

Așa cum în această dimineață ziarulunirea.ro a anunțat în exclusivitate, Comisia de analiză a contestaţiilor din cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a decis că “impactul asupra mediului şi sănătăţii umane al măririi capacităţii de producţie a fabricii KRONOŞPAN Sebeş SA trebuie reevaluat.”

 

ELIT

Astfel, potrivit unui comunicat remis presei în această dup-amiază de MMAP, “documentaţia depusă de SC Kronoşpan Sebeş SA pentru mărirea de capacitate de producţie de formaldehidă trebuie completată şi supusă din nou analizei, în cadrul procedurii de revizuire a autorizaţiei integrate de mediu derulată de către Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Alba.

CITEȘTE ȘI: LOVITURĂ pentru Kronospan Sebeș – Ministerul Mediului a decis RELUAREA procedurii de autorizare pentru fabrica de formaldehidă

Conform concluziilor Comisiei MMAP, emiterea Deciziei de revizuire nu a luat în considerare impactul cumulat asupra mediului în contextul măririi capacităţii de producţie propuse, inclusiv al creşterii capacităţii de producţie a plăcilor lemnoase de tip MDF şi PAL cu toate proiectele/activităţile de pe amplasament/platform industrială, cu luarea în considerare a distanţelor faţă de aşezările umane şi a altor obiective de interes public.Ț

Practic, în luna decembrie, Ministerul Mediului a eliberat prin intermediul filialei sale – Agenția Regională pentru Protecția Mediului Sibiu autorizația integrată de mediu prin care se validau datele din vechea autorizație integrată de mediu cu privire la creșterea capacității de producție de la 30.0000 t/an la 40.000 t/an a instalației existente pentru producerea formaldehidei. Astăzi, în urma contstațiilor depuse de ONG-uri, Comisia de analiză a contestaţiilor din cadrul aceluiași minister a decis reluarea procedurii finalizate în decembrie.

Facem precizarea că este vorba despre autorizația integrată de mediu (nr. SB 67/09.01.2007, revizuită la data de 01 martie 2010, emisă de Agenția Regională pentru Protecția Mediului Sibiu) pentru activitatea industrială de pe întreaga platformă industrială Kronospan – prin care compania solicita actualizarea datelor din autorizația integrată de mediu menţionată mai sus, datorită creșterii capacității de producție de la 30.0000 t/an la 40.000 t/an a instalației existente pentru producerea formaldehidei.

Nu este vorba despre instalația de producție formaldehidă cu o capacitate de 60.000 de tone pe an, documentație depusă de Kronokem Sebeș (un SRL din Grupul Kronospan) aflată în procedura de evaluare pentru emietrea autorizației integrate de mediu.

Bogdan Presecan

Text integral comunicat MMAP:

„Comisie MMAP: Mărirea capacităţii de producţie a formaldehidei la fabrica Kronoşpan Sebeş va fi reevaluată

Comisia de analiză a contestaţiilor din cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a decis că documentaţia depusă de SC Kronoşpan Sebeş SA pentru mărirea de capacitate de producţie de formaldehidă trebuie completată şi supusă din nou analizei, în cadrul procedurii de revizuire a autorizaţiei integrate de mediu derulată de către Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Alba.

Reamintim că SC KRONOŞPAN Sebeş SA a solicitat Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Alba, revizuirea Autorizaţiei integrate de mediu, pentru creşterea capacităţii de producţie a formaldehidei de la 30.000 t/an la 40.000 t/an. Ca urmare a solicitării agentului economic şi în urma parcurgerii procedurii, APM Alba a emis Decizia nr. 9556/03.12.2014 de emitere a autorizaţiei integrate de mediu revizuite.

După emiterea acestei decizii, MMAP a înregistrat două contestaţii depuse în termenul legal, la decizia APM Alba, formulate atât de reprezentanţi ai societăţii civile cât şi de persoane fizice.

Astfel, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Graţiela Gavrilescu a dispus demararea procedurii de analiză a contestaţiilor de către Comisia pentru analiza contestaţiilor în cadrul procedurii de autorizare integrată a SC KRONOŞPAN Sebeş SA, constituită la nivelul autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului. Membrii Comisiei au analizat documentaţia care a stat la baza deciziei de revizuire a autorizaţiei integrate de mediu pentru SC KRONOŞPAN Sebeş SA, precum şi alte informaţiile solicitate de către Comisie de la APM Alba.

În urma analizei contestaţiilor primite, a documentaţiei care a stat la baza deciziei de revizuire a autorizaţiei integrate de mediu pentru SC KRONOŞPAN Sebeş SA, precum şi a informaţiilor suplimentare solicitate de către Comisie de la APM Alba, Comisia a decis că impactul asupra mediului şi sănătăţii umane al măririi capacităţii de producţie a fabricii KRONOŞPAN Sebeş SA trebuie reevaluat.

Motivele principale care au stat la baza acestei decizii se referă la faptul că documentaţia depusă de SC KRONOŞPAN Sebeş SA pentru obţinerea revizuirii autorizaţiei integrate de mediu trebuie completată.

Astfel, conform concluziilor Comisiei MMAP, emiterea Deciziei de revizuire nu a luat în considerare impactul cumulat asupra mediului în contextul măririi capacităţii de producţie propuse, inclusiv al creşterii capacităţii de producţie a plăcilor lemnoase de tip MDF şi PAL cu toate proiectele/activităţile de pe amplasament/platform industrială, cu luarea în considerare a distanţelor faţă de aşezările umane şi a altor obiective de interes public.

Totodată, Comisia a dispus completarea documentaţiei, ca urmare a modificărilor majore suferite de legislaţia specific în domeniu, pe durata desfăsurări iîntregii proceduri de revizuire a autorizaţiei integrate de mediu.

De asemenea, Comisia a decis completarea documentaţiei SC KRONOŞPAN Sebeş SA de solicitare a revizuirii autorizaţiei integrate de mediu cu analiza şi evaluarea dispersiei emisiilor de poluanţi în aer, având în vedere sursele identificate în cadrul analizei impactului cumulat şi contribuţia fondului regional, cu luarea în considerare a efectelor altor activităţi ce se desfăşoară în zona luată înconsiderare (traficul în interiorul amplasamentului operatorului economic, traficul rutier pe DN1, activitatea SC HOLTZINDUSTRIE SA, activitatea viitoare a SC KRONOCHEM Sebeş SRL) cel puţin în ceea ce priveşte indicatorul formaldehidă şi pulberi.

În plus, după ce SC KRONOŞPAN Sebeş SA va completa documentaţia conform solicitării, Comisia a dispus ca APM Alba să o supună analizei detaliate în cadrul procedurii cu reconsiderarea, după caz, a deciziei de revizuire a autorizaţiei integrate de mediu şi a condiţiilor stipulate în proiectul de autorizaţie integrată de mediu, după caz. Analiza se va efectua în funcţie de informaţiile noi, apărute ca urmare a evaluării impactului cumulat al măririi de capacitate propuse cu toate proiectele şi activităţile de pe amplasamment şi platforma industrială, cu luarea în considerare a distanţelor faţă de aşezările umane şi a altor obiective de interes public.

DIRECȚIA DE COMUNICARE ȘI RELAȚIA CU PARLAMENTUL”

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

OFICIAL: Starea de alertă, PRELUNGITĂ cu încă 30 de zile: Măsurile și restricțiile care vor trebui respectate

Prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă, începând de miercuri, 13 ianuarie a fost aprobată de către Guvernul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Orașul Abrud SCAPĂ de restricții. Incidența de infectare a scăzut sub 1,5/1000 de locuitori

Datorită scăderii incidenței cazurilor de coronavirus sub 1.5 la mie, orașul Abrud scapă de restricțiile impuse prevenirii răspândirii noului coronavirus,… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Comuna Stremț în scenariul ROȘU, Ocna Mureș, Cetatea de Baltă și Sântimbru în scenariul GALBEN. Măsuri pentru următoarele 14 zile stabilite de CJSU Alba

În urma ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, s-a dispus menținerea în scenariul roșu a localității Stremț și în… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL| 3.697 cazuri noi de coronavirus în România. Bilanțul total ajunge la 676.968 de îmbolnăviri

Marți, 12 ianuarie 2021, Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul bilanț al pandemiei de COVID-19 în România. Până… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Talciocul din Alba Iulia NU SE MAI DESCHIDE duminică. Primăria: „Jandarmeria a hotărât să nu se deschidă”

Târgul de vechituri din Alba Iulia, nu se va mai deschide duminică, 16 mai, așa cum era anunțat. Reprezentanții primariei… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Alba Iulia REVINE la SCENARIUL ROȘU. Incidența de infectare a ajuns la 3 cazuri/1000 de locuitori

Deși carantinarea Municipiului Alba Iulia a „dat roade” în ceea ce privește scăderea numărului de persoane infectate, orașul nostru a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro