Rămâi conectat

Actualitate

Ministerul Agriculturii: Crescătorii de porci vor beneficia de 2,3 milioane de euro din sprijinul european acordat României

Ziarul Unirea

Publicat

în

porciCrescătorii de porci din România vor beneficia, în perioada următoare, de aproximativ 2,3 milioane de euro din sprijinul european de 11,1 milioane de euro acordat României de Comisia Europeană. Anunțul a fost făcut miercuri, de Ministerul Agriculturii.

Actul normativ care parafează acest ajutor se află pe circuitul de avizare interministerială, iar în cel mai scurt timp va ajunge pe masa Guvernului pentru aprobare.

De asemenea, MADR caută soluţii şi pentru acordarea unui ajutor de minimis în acest sector.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, s-a întâlnit miercuri cu reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România pentru identificarea unor soluţii de susţinere a sectorului aflat în dificultate din cauza preţurilor foarte mici la producător.

Șeful MADR a afirmat că este cunoscută situaţia dificilă cu care se confruntă crescătorii de porci, anunţând sprijinul pe care aceştia îl vor putea primi, respectiv cei 2,3 milioane de euro, dar şi faptul că „se caută soluţii la nivelul MADR, de exemplu acordarea unui sprijin de minimis”.

„În contextul în care criza sectorului cărnii de porc se manifestă la nivelul UE, ministrul Achim Irimescu i-a asigurat că au tot sprijinul din partea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale din România şi reprezentanţii sectorului împreună cu experţii tehnici vor avea în perioada următoare consultări cu Ministerul Finanţelor pentru a vedea care ar fi posibilităţile de identificare a altor căi pentru susţinerea sectorului”, se precizează în comunicatul MADR.

Asociaţiile fermierilor din acest sector avertizau la finele lunii ianuarie că preţul de vânzare al porcului în viu a atins cel mai mic nivel din ultimii cinci ani, fiind de aproape două ori mai mic decât preţul de producţie al unui kilogram de carne de porc, în timp ce preţul la raft a rămas neschimbat.

„Preţul de vânzare la poarta fermei a atins pragul de 3,5 lei/kg (27 ianuarie n.r.) , în timp ce preţul de producţie al unui kilogram de carne de porc este de aproximativ 6 lei/kilogram. Este cel mai mic preţ de vânzare al porcului in viu din ultimii cinci ani, în timp ce preţul la raft al cărnii de porc a rămas neschimbat. Dacă facem comparaţie cu Franţa, preţul unui kilogram de carne de porc astăzi la poarta fermierului francez este echivalentul a aproximativ 6 lei. În plus, Franţa poate vinde porc viu către alte state membre, pe când România nu are acest drept”, se preciza într-un comunicat al Asociaţiei Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România (ACEBOPR).

Potrivit sursei citate, vânzarea porcilor vii din ferme a devenit o mare problemă mai ales în contextul ultimelor 60 de zile, când piaţa a fost efectiv invadată de carne provenită din Polonia, Ungaria şi Germania.

Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România solicita repoziţionarea marilor retaileri faţă de preţul foarte mic al porcului la poarta fermei şi monitorizarea urgentă de către Autoritatea de Concurenţă a situaţiei prezentate, care aduce atingere fermierului şi consumatorului român. (C.M.)

Sursa: Agenția Națională de Presă Agerpres

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea