Ziarul Unirea

Mihai Muncuş, omagiat de politicienii neozeelandezi. Autorităţile din Noua Zeelandă vor începe o anchetă asupra incidentului din Insula Raoul

 

Politicienii neozeelandezi i-au adus un omagiu biologului român Mihai Muncuş-Nagy, care s-ar fi înecat în timpul unei misiuni de cercetare efectuate pe insula Raoul, relatează The Marlborough Express, în ediţia electronică de joi. Ministrul pentru Conservarea Mediului, Kate Wilkinson, a declarat că gândurile sale se îndreaptă spre biologul român care lucra ca voluntar pentru Departamentul de Conservare (DoC) şi care ar fi fost luat de ape, luni, în timp ce se afla pe ţărmul stâncos al insulei Raoul, situată la 1.000 de kilometri nord-est de Noua Zeelandă, scrie The Marlborough Express, citat de Mediafax.

ELIT

„Mihai era un ecologist dedicat meseriei şi pasionat de ceea ce făcea. El a depus o muncă de conservare valoroasă în numele departamentului în această insulă izolată şi specială”, a declarat Wilkinson. Ministrul le-a mulţumit, de asemenea, tuturor celor implicaţi în operaţiunea de căutare, în special celor şase membri şi voluntari din cadrul Departamentului pentru Conservare aflaţi pe insulă, pentru eforturile lor de a-şi găsi prietenul şi colegul.

Soţiei lui Muncuş-Nagy, Kinga, i-a fost oferită posibilitatea de a vizita Noua Zeelandă şi de a vedea cum a contribuit soţul ei, alături de alţi voluntari, la protecţia mediului în insulele Kermadec.

Purtătorul de cuvânt pentru conservarea mediului din cadrul Partidului Laburist, Ruth Dyson, a declarat că accidentul este o „lovitură tragică”, adăugând că decizia de întrerupere a căutărilor a fost extrem de dificilă. Autorităţile neozeelandeze vor începe o anchetă asupra acestui incident.

De profesie inginer silvic, Mihai Muncuş (33 de ani) a absolvit Colegiul “Horea, Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia în anul 1997 şi apoi Facultatea de Protecţia Mediului Oradea din cadrul Universităţii Oradea unde a şi activat ca asistent universitar. Prietenii îl descriu ca un mare iubitor al naturii şi o persoană foarte activă. Pe plan personal se declara împlinit de când a cunoscut-o pe soţia sa Kinga. De altfel cei doi împărtăşeau aceeaşi pasiune, motiv pentru care au fondat Asociaţia “Biounivers” prin care au desfăşurat mai multe proiecte pentru protecţia mediului. Apropiaţii lui Mihai mai spun că tânărul şi-a dorit foarte mult să plece ca voluntar în Noua Zeelandă şi că ceea ce i s-a întâmplat face parte din destinul său, mai ales că a primit viza pentru a pleca pe Insula Raoul chiar în ultima zi în care mai putea pleca.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

2 Comentarii

Horea 5 ianuarie 2012 at 11:38

Ma alatur celor care au cel putin un gand bun in sustinerea familiei Nagy pentru aflarea adevarului despre ginerele lor Mihai Muncus.

Vecinul 5 ianuarie 2012 at 13:03

Si noi vecinii familie Kinga nutrim speranta ca Mihai inca mai exista in viata.

Comentariile sunt oprite