Mihai Ionele, candidat USR-PLUS: Consiliul Județean trebuie să joace un rol esențial în stoparea exodului din satele românești
România deține un potențial extraordinar de creștere a calității vieții prin dezvoltarea zonelor rurale și, de asemenea, prin îmbinarea strategică a agriculturii, a mediului înconjurător și mediului rural.
În agricultura românească persistă problemele structurale și tipologia unei agriculturi polarizate: o agricultură la scară mică, practicată în exploatații foarte mici și mici, neconectate la piață, și o agricultură modernă și performantă, care se practică în ferme mari, comerciale.
Agricultura în județul Alba este dominată de o slabă dezvoltare a zonei rurale. Dezvoltarea rurală nu se rezumă doar la asfaltarea unor drumuri și un sistem de apă și canalizare de cele mai multe ori nefuncțional. Dacă dorim ca tinerii să rămână acasă, în zona rurală, aceștia au nevoi educaționale și de recreere. De cele mai multe ori medicul din comunitatea rurală este inexistent sau vine o dată sau de 2 ori pe săptămână, dispensarele medicale nu sunt dotate la standardele actuale și, în plus, încă mai avem școli cu toaleta în curte, același învățător predă, pe durata aceleiași ore de curs, în aceeași sală de clasă, unor elevi aparținând de stadii ale ciclului primar diferite. Privind tarele traiului în mediul rural, ne dăm seama de nevoia acută de schimbare și de a avea o administrație care să privească înspre toți cei din comunitate. Consiliul Județean trebuie să joace un rol esential în ceea ce priveșțe dezvoltarea mediului rural și stoparea exodului din satele românești. Această problemă a plecării tinerilor de la sat este una stringentă în toată Uniunea Europeană, însă toată lumea a început să investească în programe de instalare a tinerilor în mediul rural, fiind, totodată, nevoie de o viziune pe termen lung pentru a realiza o punte reală de legătură între mediul rural și cel urban.
Pe perioada pandemiei s-a văzut încă o dată gradul redus de organizare, asociere și cooperare între fermieri, în special cei mici și mijlocii, iar revenind la rolul administrației publice, mai precis, al Consiliului Județean, și anume acela de a sprijini fermierii prin scurtarea lanțurilor de aprovizionare și prin încurajarea consumului de produse locale, deficiențele amintite au fost și mai vizibile. Un alt lucru care trebuie implemenat în cadrul Consiliului Județean Alba, în parteneriat cu primăriile, este punerea în contact a tuturor fermierilor din unitățile administrativ-teritoriale cu cu tot ceea ce înseamnă unitate de alimentație publică de pe raza acestora, putând, astfel, promova produsele autohtone și sprijini dezvoltarea micilor fermieri din rural.
Un alt mod în care se poate manifesta suportul Consiliului Județean este sprijinirea Primăriilor din județ, astfel ca în mediul online, pe pagina oficială a acestora, să fie înființată o secțiune cu toți fermierii din unitatea administrativ-teritorială respectivă, precum și datele lor de contact, pentru a-i promova și pentru a facilita accesul vizitatorilor la produsele autohtone. Acest lucru ar fi de mare ajutor și în contextul actual, când târgurile sunt închise de mai bine de 7 luni, iar producătorii nu au unde să-și vândă produsele, fiind dependenți de intermediari, ceea ce îi descurajează pe o mare parte dintre fermieri.
Mihai Ionele, candidat USR PLUS la Consiliul Județean Alba
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Stadiul lucrărilor la proiectele de infrastructură de la Blaj: Când începe construcția variantei ocolitoare
Stadiul lucrărilor la proiectele de infrastructură de la Blaj: Când începe construcția variantei ocolitoare Gheorghe Valentin Rotar, primarul municipiului Blaj, a anunțat vineri, 17 ianuarie 2025, care este stadiul a trei proiecte de infrastructură aflate în derulare în prezent. Citește și: Sala polivalentă din Blaj printre proiectele excepționale de arhitectură și design, în 2025 ”Împreună […]