Ziarul Unirea

Mihai Babiţchi: Adio, traiul pe datorie!

    Discursul preşedintelui Băsescu din Parlamentul României şi semnarea de către acesta, la Bruxelles, a tratatului de guvernanţă fiscală sunt cele mai fierbinţi teme politice  ale momentului. De maniera în care aceste evenimente sunt înţelese de toată lumea depinde câştigarea alegerilor şi, fără îndoială, parcursul viitor al României. Ceea ce se petrece astăzi în Europa, când mai toate statele sunt confruntate cu perspectiva reintrării în recesiune – România nu este cuprinsă în această listă a riscului – şi adoptă măsuri disperate de echilibrare a bugetelor, confirmă cel mai bine cât de înţelept a procedat Guvernul Boc în 2010 când a aplicat ferm şi imediat programul anti-criză. Program impopular, care a adus pe termen scurt mari suferinţe populaţiei, dar a salvat ţara de la un colaps economic greu reversibil. Iată, astăzi modelul Boc este des invocat şi  preluat de întreaga Europă, pentru că este singurul care a dat rezultate. Când preşedintele şi Guvernul vorbesc de reîntregirea salariilor la nivelul dinaintea tăierii din iunie 2010, Spania, Ungaria şi Cehia decid  reducerea substanţială a cheltuielilor publice, în primul rând a salariilor bugetarilor precum şi îngheţarea pensiilor timp de trei ani. În Ungaria, ţara care a refuzat în urmă cu doi ani adoptarea unor măsuri de austeritate dure, TVA a fost majorat la 27% iar impozitele pentru microîntreprinderi au crescut substanţial. Cehia, după ce a majorat impozitul pe venit la 16%, pregăteşte suplimentar introducerea temporară a unei taxe de 31 – 32% asupra veniturilor mari iar Italia a anunţat că va majora TVA până la 23%. Marea Britanie, Franţa şi Germania au conceput de asemenea strategii de reducere a deficitului incluzând majorări de taxe şi îngheţări de salarii. Grecia a dovedit tuturor cât de periculos este să încerci la nesfârşit traiul pe datorie, adică să cheltuieşti mai mult decât produci şi să te împrumuţi mai mult decât eşti în stare să restitui.
La trei ani de la declanşarea crizei economice, România a încheiat anul 2011 cu o creştere economică de 2,5%, peste prognozele iniţiale. Ţara beneficiază din plin  de avantajul celor  doi ani, câştigat în competiţia cu recesiunea: în urma reformelor structurale economia şi-a recăpătat stabilitatea şi predictibilitatea, două atribute apreciate de investitorii străini. Tratatul de guvernanţă fiscală – modalitatea prin care Europa încearcă să evite pe viitor scenariul grecesc – a fost primit diferit atât în zona euro cât şi în cea non-euro. Adversarii acestuia se poziţionează pe două paliere. Pe de o parte există partidele naţionalist-extremiste, din care cele mai reprezentative sunt PVV din Olanda, Jobbik din Ungaria şi comuniştii din Portugalia. Alături de ei, dar mai moderaţi, se situează euroscepticii. De cealalată parte se poziţionează socialiştii şi social-democraţii, cu unele excepţii notabile (Germania, Ungaria, Lituania, Suedia, Estonia, Portugalia, Cipru, Italia). Evident, extremiştii se opun tratatului din motive doctrinare, întrucât acesta presupune cedarea de suveranitate. Social-democraţii se regăsesc şi ei în două tabere: unii care au învăţat ceva din aplicarea politicilor populiste falimentare (Italia, Portugalia, Grecia, Spania, Ungaria) şi susţin tratatul deşi se află în opoziţie, şi ceilalţi, care nu au învăţat nimic. PSD-ul lui Victor Ponta, care nu şi-a nuanţat încă poziţia, pare să fie  un exemplu.
Un unicat la nivel european îl constituie poziţia PNL din România. Deşi liberalii europeni (ALDE) din cele 24 state susţin necondiţionat tratatul, Crin Antonescu nu-şi dezminte alura vindicativ-extremistă şi merge împotriva propriei familii doctrinare. Se poate presupune că PNL, integrat în USL, şi-a pierdut complet identitatea de dreapta şi a ales să joace în aceeaşi echipă cu partidele de stânga europene iresponsabile şi cu extremiştii naţionalişti. Este clar că România trebuie să devină un stat ale cărui datorii să fie dimensionate pe ceea ce produce, şi care să pună accent pe stimularea producţiei interne şi crearea unei economii competitive. Din fericire ţara noastră aplică deja criteriile parafate prin tratatul fiscal: datoria publică este puţin peste 30% (faţă de 60% permis) iar deficitul bugetar se apropie de idealul 3%. Mai rămâne ca aceste clauze să fie cuprinse şi în Constituţie.

Mihai BABIŢCHI

ELIT

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

15 Comentarii

alinuta 12 martie 2012 at 20:11

avet dreptate d nule babitchi …aveti mare dreptate o adevarata lectie de economie, numai cine e de rea credinta nu va da dreptate

branconieru oranjutan 12 martie 2012 at 23:59

are dreptate? Serios?Cam pe unde?Lectie de economie? repeta niste cifre,pe care le mai si modifica sa-i iasa pasenta(datoria publica bate spre 40…)Iaca eu nu-i dau dreptate..

Ardeleanu 12 martie 2012 at 21:04

Mă bucur că sunt recunoscute eforturile făcute de guvernul Boc , dând dovadă de spirit de sacrificiu ,pentru a face politică astfel . Nu demagogie , nu favoruri , nu spirit de clică.Un mare caracter căruia bine că măcar acum , îi sunt recunoscute meritele.Un ardelean adevărat !! O lecţie de viaţă şi de bun simţ.
P.S.: Nu sunt decât un realist , nimic mai mult!

carlo 12 martie 2012 at 23:55

da,da..un realist al minciunii,tataie,mai resfirat,laudatoriule Platit cu ora…auzi,pentru a face politica altfel? Altfel? adica au furat mai mult si mai nerusinat? Imi provoci nausea…bueh,mancariciule

Deleanu 13 martie 2012 at 12:15

Nu-i pământ ca şi Ardealul,
Nu e om ca ardeleanul .
Dar tu biet Carlo ,(italian?!), nu o să simţi niciodată , aceasta. Nici sărăcia nu poate întina sufletele nobile,nici bogăţia nu poate înobila sufletele ,,infecte,,.O să-mi spun părerea de câte ori am ocazia ,pentru că tineretul trebuie să ştie să-şi preţuiească familia şi societatea cu adevăratele valori. Dară ţie duşman este, …tot ce-i
sfânt pe acest pământ, inclusiv limba română.

UN CETATEAN MAI INFORMAT 14 martie 2012 at 15:59

Arunci cu noroi fara sa ai habar cu ce se mananca probleme de economei la nivel macro. Mi-ar fi rusine de ceea ce scriu, sau poate ca asa sunteti voi invatati sa aruncati numai cu noroi.
PROVOCI SILA CU COMENTARIU TAU

quasimodo 12 martie 2012 at 22:06

faptul ca situatia nu e asa roz cum incerci tu sa o prezinti, te contrazice chiar ministrul pedelist al economiei care prevede o noua perioada de scadere economica.

postacilor pedelisti, mai rasfirati ca pute…
mi-a placut aia cu „Un mare caracter căruia bine că măcar acum , îi sunt recunoscute meritele”, un mare caracter „umbla” cu fete la care la care ar putea sa le fie tata.

gainarel bulgaru 12 martie 2012 at 23:39

hai,be bradule,te legi de singurul partid care a dus tara pe crestere serioasa….si Crin va da la toti oranjutanii clasa,repetent sau nu…mai bine ai spune ce matrapazlacuri ai facut tu,dar slabe sanse sa te autodenunti,nu??? nu mai fa pe instanta morala,ca provoci scarba.

carlo 12 martie 2012 at 23:51

cine e „ardelean adevarat”????(ce-o fi aia??) li.ricul boc? Pai mai mitic,mai sin caracter ca as.himodia,cine e’?? tata mincinosilor si a poopinkooristilor.Sluga lu don mitica popescu…A dat dovada de spirit de sacrificiu arivistul?Noi am dat,bai x… ,dovada de spirit de sacrificiu,noi am suferit,ne-am sacrificat,am facut foame ca ashimodia sa raporteze „succesuri neasteptate”…doamne,multi pupincoori ai lasat pe lume..

UN CETATEAN MAI INFORMAT 14 martie 2012 at 16:03

Arunci cu noroi fara sa ai habar cu ce se mananca probleme de econome la nivel macro. Mi-ar fi rusine de ceea ce scriu, sau poate ca asa sunteti voi invatati sa aruncati numai cu noroi.
PROVOCI SILA CU COMENTARIU TAU

tremontini 13 martie 2012 at 10:22

Babitchi nu mai are nici o legatura cu economia reala… el e trambitzash de partid si atat.

CUGIR C 13 martie 2012 at 11:18

PAI NORMAL DACA AU TAIAT INDEMNIZATIILE LA 7000 DE REVOLUTIONARI SI AU MARIT CELE PESTE 150000 DE PENSI
NESIMTITE SA ECHILIBRAT BUGETU…….

Mihai 13 martie 2012 at 19:05

Am fost sarac, dar m-am ajuns
Si sunt bogat in Romania
Caci sufletul mi l-am vandut
Coruptilor de la putere
Am colindat multe partide
Si am primit multe oferte
Dar acum in democratie,
Negociez, sa pot sa-mi strang avere
Imi vand serviciul meu de papagal
Partidului ce are mai multi bani
Am fost un mare anticomunist
Acum am functie de pupincurist
Sunt intelectual si mare ziarist
Ca m-a trimis la scoala Partidul Comunist
Si-am terminat economie politica si planificare
Cu media de 6 si 4 la purtare
Acum transpun si practic ce-am invatat la Cluj
Am dictie buna, scrisul cursiv si elevat
Dar tot ce scriu in ziare ,ma face de rahat
Poporul nu mai crede a mea oracaiala
C-am dat cu bata-n balta si-am lasat de ocara
A noastre idealuri despre democratie
Am inselat poporul si-ale lui asteptari
M-am transformat in harciog, si umplu la camari
Ca le-am promis mai bine si-alegeri democrate
Salarii, pensii bune,scoli, slujbe, sanatate
Acestea sunt doar visuri, si nu realitate
Realitatea-i cruda si trista pentru voi
Ati duce-o mult mai bine daca ati fi ca noi
Dar nu oricine poate sa fie ca si mine
Eu am sange albastru ,lasat ca mostenire
Ce zici dle. Babitchi, cunosti personajul?

Deleanu 14 martie 2012 at 10:43

Puteam jura că versurile îi sunt dedicate lui GOGU (Florin R).

Aurelian 14 martie 2012 at 16:35

3 definiții pentru «gogu»

gógu s.m. (reg.) paparudă.
Sursa: DAR

Gogu s. invar. (glum.) penis.
Sursa: Argou

Gogu- Piticul Atomic, Florin Roman
sursa: Forum ziar Unirea

Comentariile sunt oprite