Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Mihai Babiţchi: Adio, traiul pe datorie!

Publicat

în

    Discursul preşedintelui Băsescu din Parlamentul României şi semnarea de către acesta, la Bruxelles, a tratatului de guvernanţă fiscală sunt cele mai fierbinţi teme politice  ale momentului. De maniera în care aceste evenimente sunt înţelese de toată lumea depinde câştigarea alegerilor şi, fără îndoială, parcursul viitor al României. Ceea ce se petrece astăzi în Europa, când mai toate statele sunt confruntate cu perspectiva reintrării în recesiune – România nu este cuprinsă în această listă a riscului – şi adoptă măsuri disperate de echilibrare a bugetelor, confirmă cel mai bine cât de înţelept a procedat Guvernul Boc în 2010 când a aplicat ferm şi imediat programul anti-criză. Program impopular, care a adus pe termen scurt mari suferinţe populaţiei, dar a salvat ţara de la un colaps economic greu reversibil. Iată, astăzi modelul Boc este des invocat şi  preluat de întreaga Europă, pentru că este singurul care a dat rezultate. Când preşedintele şi Guvernul vorbesc de reîntregirea salariilor la nivelul dinaintea tăierii din iunie 2010, Spania, Ungaria şi Cehia decid  reducerea substanţială a cheltuielilor publice, în primul rând a salariilor bugetarilor precum şi îngheţarea pensiilor timp de trei ani. În Ungaria, ţara care a refuzat în urmă cu doi ani adoptarea unor măsuri de austeritate dure, TVA a fost majorat la 27% iar impozitele pentru microîntreprinderi au crescut substanţial. Cehia, după ce a majorat impozitul pe venit la 16%, pregăteşte suplimentar introducerea temporară a unei taxe de 31 – 32% asupra veniturilor mari iar Italia a anunţat că va majora TVA până la 23%. Marea Britanie, Franţa şi Germania au conceput de asemenea strategii de reducere a deficitului incluzând majorări de taxe şi îngheţări de salarii. Grecia a dovedit tuturor cât de periculos este să încerci la nesfârşit traiul pe datorie, adică să cheltuieşti mai mult decât produci şi să te împrumuţi mai mult decât eşti în stare să restitui.
La trei ani de la declanşarea crizei economice, România a încheiat anul 2011 cu o creştere economică de 2,5%, peste prognozele iniţiale. Ţara beneficiază din plin  de avantajul celor  doi ani, câştigat în competiţia cu recesiunea: în urma reformelor structurale economia şi-a recăpătat stabilitatea şi predictibilitatea, două atribute apreciate de investitorii străini. Tratatul de guvernanţă fiscală – modalitatea prin care Europa încearcă să evite pe viitor scenariul grecesc – a fost primit diferit atât în zona euro cât şi în cea non-euro. Adversarii acestuia se poziţionează pe două paliere. Pe de o parte există partidele naţionalist-extremiste, din care cele mai reprezentative sunt PVV din Olanda, Jobbik din Ungaria şi comuniştii din Portugalia. Alături de ei, dar mai moderaţi, se situează euroscepticii. De cealalată parte se poziţionează socialiştii şi social-democraţii, cu unele excepţii notabile (Germania, Ungaria, Lituania, Suedia, Estonia, Portugalia, Cipru, Italia). Evident, extremiştii se opun tratatului din motive doctrinare, întrucât acesta presupune cedarea de suveranitate. Social-democraţii se regăsesc şi ei în două tabere: unii care au învăţat ceva din aplicarea politicilor populiste falimentare (Italia, Portugalia, Grecia, Spania, Ungaria) şi susţin tratatul deşi se află în opoziţie, şi ceilalţi, care nu au învăţat nimic. PSD-ul lui Victor Ponta, care nu şi-a nuanţat încă poziţia, pare să fie  un exemplu.
Un unicat la nivel european îl constituie poziţia PNL din România. Deşi liberalii europeni (ALDE) din cele 24 state susţin necondiţionat tratatul, Crin Antonescu nu-şi dezminte alura vindicativ-extremistă şi merge împotriva propriei familii doctrinare. Se poate presupune că PNL, integrat în USL, şi-a pierdut complet identitatea de dreapta şi a ales să joace în aceeaşi echipă cu partidele de stânga europene iresponsabile şi cu extremiştii naţionalişti. Este clar că România trebuie să devină un stat ale cărui datorii să fie dimensionate pe ceea ce produce, şi care să pună accent pe stimularea producţiei interne şi crearea unei economii competitive. Din fericire ţara noastră aplică deja criteriile parafate prin tratatul fiscal: datoria publică este puţin peste 30% (faţă de 60% permis) iar deficitul bugetar se apropie de idealul 3%. Mai rămâne ca aceste clauze să fie cuprinse şi în Constituţie.

Mihai BABIŢCHI


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Opinii - Comentarii

20 mai, declarată Ziua Mondială a Albinelor. Misterul dispariției micilor insecte

Publicat

în

20 mai, declarată Ziua Mondială a Albinelor. Misterul dispariției micilor insecte

ONU a declarat ziua de 20 mai ca Ziua Mondială a Albinei. Este în continuare un mister de ce dispar aceste insecte – dar este o preocupare constantă a oamenilor de ştiinţă. Şi chiar şi a cancelarului german Angela Merkel, în ciuda tuturor problemelor internaţionale stringente.

În acest laborator al Universităţii din Graz, cercetătorii caută soluţii pentru stimularea albinelor. Micile piese albe pe care le vedeţi în imagine sunt de fapt un fel de roboţi, care ar trebui să influenţeze micile vieţuitoare.

„Cele trei feluri în care roboţii afectează albinele sunt temperatura – aceste plăci de metal, care în mod normal ar fi acoperite cu ceară, pot fi încălzite, iar albinele sunt atrase de căldură. Sunt apoi aceste fante, pe unde se suflă foarte delicat aer cald, care redistribuie albinele acolo când sunt într-un loc în care nu le vrem Şi vibraţia pe anumite frecvenţe, un semnal la care albinele reacţionează” – Martina Szopek – cercetător, universitatea din Graz.

Elit - Gustul Desăvârșit

Albinele sunt o problemă peste tot în lume: micile insecte nu mai polenizează – şi astfel, culturi întregi sunt compromise.

Cancelarul Angela Merkel a înfruntat fără rezerve râsetele din Bundestag şi, după referiri la Iran şi Coreea de Nord, i-a îndemnat pe politicieni să nu ignore problema albinelor

„Aş vrea să închei cu ceva pe care mulţi l-ar putea considera nesemnificativ dar care eu cred că este foarte important: Pe 20 mai, săptămâna viitoare, vom marca pentru prima oară Ziua Mondială a Albinelor” – Angela Merkel – cancelarul Germaniei

Germania este printre suporterii cei mai activi în interzicerea neonicotinoidelor, pesticide care fac rău albinelor. România se opune acestor restricţii totale, pentru că ne-ar afecta grav productivitatea anumitor culturi agricole expuse dăunătorilor, mai ales cele de porumb.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

19 mai 1919: A fost înființată organizația non guvernamentală „Salvați Copiii”

Publicat

în

19 mai 1919: A fost înființată organizația non guvernamentală „Salvați Copiii”

Salvați copiii este o organizație neguvernamentală internațională a cărei scop este de a acorda sprijin copiilor care au nevoie de ajutor din întreaga lume. A fost înființată în anul 1919 în Marea Britanie.

Scopul principal al asociației este dezvoltarea proiectelor care aduc îmbunătățiri substanțiale și de lungă durată în folosul copiilor. Face parte din International Save the Children Alliance care este compusă din alte 27 de organizații naționale. International Save the Children Alliance este un ONG cu statut consultativ pe lângă consiliul Economic și Social al ONU.

“Salvaţi Copiii România” este o organizaţie neguvernamentală, de utilitate publică, non-profit, care militează activ pentru drepturile şi protecţia copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului.

Elit - Gustul Desăvârșit

Programele Organizaţiei sunt adresate tuturor copiilor, cu o atenţie deosebită către cei aflaţi în situaţii dificile – copiii din comunităţile dezavantajate, copiii victime ale violenţei, exploatării prin muncă, traficului sau neglijării, copiii refugiaţi etc. În cei 26 de ani de activitate, peste 1.340.000 copii au fost implicaţi în campaniile şi programele desfăşurate de Organizaţie.

Salvaţi Copiii România este membru al Save the Children International, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări Misiunea Organizației Salvați Copiii România este de a obține progrese marcante privind modul în care copiii sunt tratați și de a produce schimbări imediate și de durată în viața acestora. Viziunea Salvați Copiii România este o lume în care fiecărui copil îi este respectat dreptul la viață, protecție, dezvoltare și participare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

16 mai| Prima eclipsă totală de lună din 2022: De unde se poate vedea „Luna sângerie”, în România

Publicat

în

16 mai| Prima eclipsă totală de lună din 2022: De unde se poate vedea „Luna sângerie”, în România

Luni, 16 mai, va avea loc un fenomen astronomic spectaculos și anume prima eclipsă lunară din 2022. „Lună sângerie” va putea fi observată și din România, însă pentru scurt timp.

O eclipsă lunară totală, care are loc atunci când Luna plină intră în umbra Pământului, va fi vizibilă în regiuni din Americi, Antarctica, Europa, Africa și Pacificul de Est. Între timp, o eclipsă penumbrală, un eveniment produs atunci când Luna se află în umbra mai redusă a Pământului, va fi vizibilă în Noua Zeelandă, Europa de Est și Orientul Mijlociu. Fred Espenak, om de știință specializat în eclipse, a catalogat eclipsa din 16 mai drept o „super-Lună”, adică o Lună la perigeu (cel mai aproape punct de Pământ), astfel că noi vom avea parte de „o eclipsă de super-Lună sângerie”.

Deși momentul exact va depinde în funcție de locul în care ne aflăm, Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” ne ajută și ne arată că eclipsa parțială va începe în data de 16 mai, la ora 05:28 (ora României). „Luna sângerie” își va atinge punctul maxim la ora 07:11 (ora României).
Prima dintre cele două eclipse lunare din 2022

Elit - Gustul Desăvârșit

Apoi, evenimentul se va sfârși la ora 08:55 (ora României). Faza penumbrală a eclipsei va începe cu o oră mai devreme și se va sfârși cu o oră mai târziu după eclipsa parțială.

Aceasta va fi prima dintre cele două eclipse lunare din 2022. Următoarea va avea loc în data de 8 noiembrie și va putea fi observată din Asia, Australia, America de Nord, regiuni din Europa de Nord și de Est, Arctica și mare parte din America de Sud.

„Luna sângerie” va apărea în data de 16 mai, ora 07:11 (ora României). Toate fazele eclipsei se vor sfârși la ora 08:55 (ora României).

Sursa: descopera.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare