Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

Miercuri și joi, la Cugir și la Vinerea are loc sărbătoarea Păștenilor. Cele aproape 130 de persoane care împlinesc 60 de ani, vor împărți anul acesta Sfintele Paști

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

90 de persoane din Cugir și 39 din Vinerea, care anul acesta împlinesc onorabila vârstă de 60 de ani vor avea ocazia să ia parte la sărbătoarea Păştenilor, un obicei care de mai multe decenii se petrece în Miercurea Mare la Cugir şi în Joia Mare în localitatea Vinerea.

Pregătirile la Cugir au început de mai bine de o lună de zile prin întruniri la Casa Parohială a părintelui Pintea Dumitrean, iar la Vinerea, la casa primului gospodar al localității, Nicolae Turlea. Ei sunt cei care se vor ocupa de toate pregătirile necesare sărbătorii Învierii Domnului: oferă vinul, cumpără ciubere, lumânări, pâine, desagi şi pregătesc Paştele care va fi luat la marele praznic al Învierii Mântuitorului.

Împărţirea acestora este stabilită din timp, astfel încât fiecare păştean ştie ce anume va trebui să ia din biserică, unii praporii de procesiune, alţii icoanele. În curtea şi în faţa Casei parohiale se formează alaiul de păşteni, îmbrăcaţi în costume tradiţionale, care poartă praporii şi icoanele. La Cugir, ceremonia începe miercuri, 4 aprilie, ora 15:00, la Casa parohială a părintelui Pintea Dumitrean din Cugir, situată pe strada ,,21 Decembrie 1989”.

Păștenii conduşi de preoţi, dar şi de localnici, se îndreaptă într-o procesiune inconfundabilă, care pornește spre Biserica “Sfânta Treime”, unde se oficiază o slujbă specială, iar păştenii aşează în desagi pâinea pentru Sfintele Paşti. Ei se vor ocupa de pregătirea şi împărţirea „Paştilor” pentru întreaga comunitate. Sărbătoarea de la Vinerea are loc joi, 5 aprilie, ora 08:00 și debutează cu o procesiune, care pornește de la Biserica Ortodoxă ,,Sf. Nicolae” spre casa vinereanului Nicolae Turlea, unde va avea loc un ceremonial special consacrat acestui eveniment.

Duminică dimineaţa, Păștenii din Cugir șui Vinerea participă alături de ceilalți credincioși la momentul înălţător al Învierii, primesc Paştile, ciocnesc câte un ou şi rostesc creştineşte: „Hristos a Înviat” şi răspund: „Adevărat a Înviat”.(C.P.)

FOTO: arhiva


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Bărbatul care a agresat sexual o femeie în camera unui hotel din Alba Iulia, trimis în judecată

Unirea Ziarul

Publicat

în

Bărbatul care a agresat sexual o femeie în camera unui hotel din Alba Iulia, trimis în judecată Un agresor deosebit de periculos, care a violat o femeie în camra unui hotel din Alba Iulia, a fost trimis din nou în judecată. Incidentul a avut loc în noaptea de 29 spre 30 ianuarie 2024. Bărbatul a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea