MIERCURI: Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia prezintă exponatul lunii mai – Ordinul Coroana de Fier, din colecţia generalului Dănilă Papp

Paul Voicu - Primar 2020

exponat mai muzeuMiercuri, 4 mai, la ora 11.00, în cadrul evenimentului Exponatului lunii mai, la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia va fi prezentat Ordinul Coroana de Fier, în grad de cavaler, clasa a 2-a, o piesă valoroasă care face parte din colecţia generalului Dănilă Papp.

Creat în anul 1815 de împăratul Francisc I al Austriei, acest ordin militar şi civil de merit s-a menţinut până la sfârşitul monarhiei (1918) printre cele mai înalte distincţii oferite în cadrul Imperiului Habsburgic. Coroana de Fier din patrimoniul Muzeului Unirii fost primită de Dănilă Papp ca decoraţie de război, fiind o recunoaştere a calităţilor sale de genist dovedite în Primului Război Mondial. Purtând această decoraţie, Dănilă Papp apare în diferite instantanee surprinse în timpul campaniei militare din Bucovina. De asemenea,  în aceeași ipostază apare și pe coperta unei reviste ilustrate  din 16 mai 1915, în care erau amintite faptele de vitejie ale celui numit și apărătorul Bucovinei, locotenent-colonelul Dănilă Papp, comandantul unei brigăzi de elită ce îi purta numele, Brigada Papp.

ELIT

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Mihail David - 2020

Alexandra MATEȘ

Email: ale_mates@yahoo.com
Tel: 0722.661.325

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...