Rămâi conectat

Ştirea zilei

Metodele moderne de predare şi-au arătat roadele la olimpiada de franceză

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

La Şcoala „Vasile Goldiş” s-a desfăşurat recent etapa judeţeană a olimpiadei de limba franceză, după ce aceeaşi instituţie găzduise de curând şi cursurile intensive gratuite de perfecţionare a metodelor de predare a acestei limbi în unităţile de învăţământ din judeţul Alba. Acţiunea „Sunete şi ritmuri ale limbii franceze” a fost organizată în baza parteneriatului încheiat de şcoala condusă de prof. Teofil Florea cu Centrul Cultural Francez Cluj, reprezentat de Francois Richerme – ataşatul cultural francez la CCF, şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba.
Cursurile au fost susţinute de Jason Leveque, un reputat profesor de la o universitate din Belgia, care şi-a exprimat dorinţa de a continua colaborarea cu CCF Cluj, urmând ca şi în viitor să împărtăşească din bogata sa experienţă în domeniul metodelor moderne de predare profesorilor de franceză români. La stagiul de pregătire au luat parte profesori de limba franceză de la Şcoala „Vasile Goldiş”, Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan”, Colegiul Tehnic „Apulum”, dar şi de la şcoli din Câmpeni, Cugir, Zlatna şi din alte localităţi ale judeţului, în total fiind înscrişi 31 de profesori, atât debutanţi, cât şi mai experimentaţi. În timpul cursului, au fost prezentate activităţi, jocuri şi cântece nostime care să dinamizeze ora de limba franceză. Practic, s-au folosit metode care ies din zona tradiţională a manualelor şcolare, comunicarea dintre lector şi cursanţi fiind mult mai plăcută şi utilă.
„Eu am mai participat la un stagiu similar şi pot spune că aceste cursuri sunt de nota 10. Când finalizezi activităţile ţi se pare că nu ai ştiut nimic până atunci. Sunt foarte utile pentru dezvoltarea profesională a oricărui profesor. Însă cei care vor avea cu adevărat de câştigat vor fi elevii”, ne-a declarat prof. Liana Muntean, care predă franceza la Şcoala „Vasile Goldiş”.
Iată că rezultatele acestor cursuri nu au întârziat să apară. Astfel că laureaţii olimpiadei menţionate provin, în principal, din zonele unde profesorii au aplicat, printre altele, şi metodele moderne învăţate de la profesorul belgian. Iată care sunt ocupanţii podiumului de premiere: lclasa a VII-a: 1. Mădălina Cioară – Şcoala Câmpeni, 2. Ravara Chirilă – Şcoala „Vasile Goldiş”, 3. Mihaela Morcan  -Şcoala Câmpeni, lclasa a VIII-a: 1. Alexandra Dobre – Colegiul Naţional „Avram Iancu” Câmpeni, 2. Raluca Macavei – Şcoala „Vasile Goldiş”, 3. Ligia Novăcean – Şcoala „Vasile Goldiş”, lclasa a IX-a: 2. Ana-Maria Trif – Colegiul Naţional „HCC” Alba Iulia, 3. Crinela Potinteu – Colegiul Naţional „Avram Iancu” Câmpeni, lclasa a X-a: 2. Ioana Divricean – Liceul Teoretic „Petru Maior” Ocna Mureş, lclasa a XI-a: 1. Denisa Fleşeriu – Colegiul Naţional „HCC” Alba Iulia, 2. Andreea Sărmaşiu – Liceul Teoretic „Petru Maior” Ocna Mureş, lclasa a XII-a: 2.  Emil Nicoară – Colegiul Naţional „HCC”, Cristina Bărăbanţ – Colegiul Naţional „David Prodan” Cugir. Faza naţională se va desfăşura în vacanţa de primăvară, la Alba Iulia.
Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO | Un IT-ist din Ocna Mureș, pasionat de detectorism, a descoperit 44 de monede din argint vechi de peste 800 de ani

Ziarul Unirea

Publicat

în

Un IT-ist din Ocna Mureș, pasionat de detectorism, a descoperit 44 de monede din argint vechi de peste 800 de ani Un bărbat din Ocna Mureș, pasionat de detectorism, a realizat o nouă descoperire importantă. Csaba Kolosvari, de profesie IT-ist, a găsit, în zona comunei Fărău, un număr de 44 de monede din argint vechi […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea