Rămâi conectat

Ştirea zilei

Metodele moderne de predare şi-au arătat roadele la olimpiada de franceză

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

La Şcoala „Vasile Goldiş” s-a desfăşurat recent etapa judeţeană a olimpiadei de limba franceză, după ce aceeaşi instituţie găzduise de curând şi cursurile intensive gratuite de perfecţionare a metodelor de predare a acestei limbi în unităţile de învăţământ din judeţul Alba. Acţiunea „Sunete şi ritmuri ale limbii franceze” a fost organizată în baza parteneriatului încheiat de şcoala condusă de prof. Teofil Florea cu Centrul Cultural Francez Cluj, reprezentat de Francois Richerme – ataşatul cultural francez la CCF, şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba.
Cursurile au fost susţinute de Jason Leveque, un reputat profesor de la o universitate din Belgia, care şi-a exprimat dorinţa de a continua colaborarea cu CCF Cluj, urmând ca şi în viitor să împărtăşească din bogata sa experienţă în domeniul metodelor moderne de predare profesorilor de franceză români. La stagiul de pregătire au luat parte profesori de limba franceză de la Şcoala „Vasile Goldiş”, Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan”, Colegiul Tehnic „Apulum”, dar şi de la şcoli din Câmpeni, Cugir, Zlatna şi din alte localităţi ale judeţului, în total fiind înscrişi 31 de profesori, atât debutanţi, cât şi mai experimentaţi. În timpul cursului, au fost prezentate activităţi, jocuri şi cântece nostime care să dinamizeze ora de limba franceză. Practic, s-au folosit metode care ies din zona tradiţională a manualelor şcolare, comunicarea dintre lector şi cursanţi fiind mult mai plăcută şi utilă.
„Eu am mai participat la un stagiu similar şi pot spune că aceste cursuri sunt de nota 10. Când finalizezi activităţile ţi se pare că nu ai ştiut nimic până atunci. Sunt foarte utile pentru dezvoltarea profesională a oricărui profesor. Însă cei care vor avea cu adevărat de câştigat vor fi elevii”, ne-a declarat prof. Liana Muntean, care predă franceza la Şcoala „Vasile Goldiş”.
Iată că rezultatele acestor cursuri nu au întârziat să apară. Astfel că laureaţii olimpiadei menţionate provin, în principal, din zonele unde profesorii au aplicat, printre altele, şi metodele moderne învăţate de la profesorul belgian. Iată care sunt ocupanţii podiumului de premiere: lclasa a VII-a: 1. Mădălina Cioară – Şcoala Câmpeni, 2. Ravara Chirilă – Şcoala „Vasile Goldiş”, 3. Mihaela Morcan  -Şcoala Câmpeni, lclasa a VIII-a: 1. Alexandra Dobre – Colegiul Naţional „Avram Iancu” Câmpeni, 2. Raluca Macavei – Şcoala „Vasile Goldiş”, 3. Ligia Novăcean – Şcoala „Vasile Goldiş”, lclasa a IX-a: 2. Ana-Maria Trif – Colegiul Naţional „HCC” Alba Iulia, 3. Crinela Potinteu – Colegiul Naţional „Avram Iancu” Câmpeni, lclasa a X-a: 2. Ioana Divricean – Liceul Teoretic „Petru Maior” Ocna Mureş, lclasa a XI-a: 1. Denisa Fleşeriu – Colegiul Naţional „HCC” Alba Iulia, 2. Andreea Sărmaşiu – Liceul Teoretic „Petru Maior” Ocna Mureş, lclasa a XII-a: 2.  Emil Nicoară – Colegiul Naţional „HCC”, Cristina Bărăbanţ – Colegiul Naţional „David Prodan” Cugir. Faza naţională se va desfăşura în vacanţa de primăvară, la Alba Iulia.
Robert GHERGU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO| ACCIDENT RUTIER pe Calea Moților din Alba Iulia, lângă stația de salvare: Două mașini s-au ciocnit

Ziarul Unirea

Publicat

în

ACCIDENT RUTIER pe Calea Moților din Alba Iulia, lângă stația de salvare: Două mașini s-au ciocnit

Luni seara, o coliziune între două mașini a avut loc pe Calea Moților din Alba Iulia.

Potrivit informațiilor preliminare furnizate de autorități pentru ziarulunirea.ro, incidentul a implicat două autovehicule.

Elit - Gustul Desăvârșit

Nu s-au înregistrat persoane rănite în urma acestui eveniment rutier, autoritățile calificându-l ca o simplă tamponare.

Cu toate acestea, la locul incidentului a fost prezente și un echipaj de la Serviciul Județean de Ambulanță, pregătit să intervină în orice situație.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| Incendiu la fabrica Kronospan Sebeș! A ars o bandă din secția de PAL. Garda de Mediu s-a deplasat la fața locului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Incendiu la fabrica Kronospan Sebeș. A ars o bandă din secția de PAL. Garda de Mediu s-a deplasat la fața locului

În această seară, după ora 19:00, la fabrica Kronospan din Sebeș, județul Alba, a izbucnit un incendiu la secția de pal, în zona buncărului de așchii.

În jurul orei 19:30, a fost anunțată Garda de Mediu, care s-a deplasat la fața locului, incendiul fiind aproape stins”, a declarat pentru ziarulunirea.ro Dănuț Hălălai, comisar șef al Gărzii de Mediu Alba.

Elit - Gustul Desăvârșit

Din informațiile obținute de la martorii de la fața locului, se pare că incendiul nu a afectat o suprafață mare, iar angajații fabricii și pompierii din cadrul unității au intervenit prompt pentru stingerea acestuia.

Echipa de permanență de la Garda de Mediu Alba s-a deplasat la fața locului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Încă un caz de șofer din Alba depistat pozitiv la Drug Test și NEGATIV la testul biologic: În peste 60% din cazuri rezultatele aparatelor sunt infirmate de analize

Ziarul Unirea

Publicat

în

Încă un caz de șofer din Alba depistat pozitiv la Drug Test și NEGATIV la testul biologic: În peste 60% din cazuri rezultatele aparatelor sunt infirmate de analize

Încă un caz în care conducătorul auto avea rezultat pozitiv la Drug Test, iar ulterior după ce și-a făcut analizele de sânge, acestea au indicat că rezultatele testului inițial erau false, a fost făcut public în Alba.

Este vorba despre un tânăr în vârstă de 18 de ani din Zlatna, județul Alba, oprit de polițiști la începutul lunii septembrie și care s-a ales cu dosar penal și suspendarea permisului după ce la testarea cu aparatul drogtest, a rezultat că era sub influența substanțelor psihoactive. În urma analizelor toxicologice s-a dovedit că acesta nu consumase droguri, iar cazul împotriva acestuia a fost clasat.

„Din cuprinsul buletinelor de analiză toxicologică, privind prezența în organism a substanțelor psihoactive a numitului M. S. M., rezultatul este negativ atât pentru mostra de sânge, recoltată la ora 17:35, cât și pentru mostra de urină recoltată la ora 17:38”, se arată în soluția de clasare trimisă de familie pe adresa ziarulunirea.ro.

Elit - Gustul Desăvârșit

IPJ Alba va înlocui aparatele Drugtest aflate acum în dotare, după ce rata de eșec a acestora este uriașă. 67% din testele efectuate în 2022, care au avut rezultat pozitiv la aparate, au fost infirmate la analizele de laborator.

Schimbarea dispozitivelor se va face cu sprijinul financiar oferit de Consiliul Județean Alba. Vor fi achiziționate șapte aparate pentru determinarea prezenţei în salivă a substanţelor stupefiante, a căror valoare totală este estimată la 154.000 lei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare