Mesajul preşedintele Klaus Iohannis ca urmare a evenimentelor din ultimele zile, adresat luni, cetățenilor României

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

Presedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj, luni, la ora 18:00, în contextul protestelor din ultimele zile marcate de o intervenție brutală a Jandarmeriei în seara și noaptea de vineri. Presedintele Iohannis nu a invitat presa acreditată la Cotroceni, așa cum face de obicei, mesajul fiind transmis live pe site-ul instituției.

”Zeci de mii de romani au iesit sa protesteze. Romania inregistreaza o stare grava de tulburare. Atitudinea civica a fost aspru pedepsita cu gaze si lovituri aplicate cu exces de zel. Multi oameni din diaspora au participat la manifestari.

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT

Nu au fost adusi de partide si nu au fost platiti. Au venit din proprie initiativa. Demonstratiile au fost eminamente pasnice, cu exceptia unor instigatori. Protestele au arata adevarata fata a celor care ies in strada.

PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Romanii stiu sa fie civilizati, activi si corecti. Nu merita etichetele venite din partea unor voci iresponsabile din politica. Vocea celor care transmis mesaje in strada e legitima.

Violenta nu e acceptabila. Atacarea jurnalistilor, femeilor si copiilor e neacceptabila. Cei vinovati trebuie identificati si pedepsiti, indiferent cine sunt.

Interventia Jandarmeriei a fost puternic disproportionata. Marturie stau inregistraile video din piata si miile de mesaje pe care le-am primit.

Condamn la fel de ferm actiunile violente ale celor care au instigat jandarmii, in incercarea de a deturna un protest pasnic.

Explicatiile publice ale ministrului de Interne si ale Jandarmeriei nu au convins. Au trecut trei zile si nu exista niciun responsabil.

Exista doua planuri: cel judiciar, si am cerut anchetarea de catre procurorul general, si responsabilii trasi la raspundere. Violenta impotriva cetatenilor e caracteristica regimurilor autoritare. Exista si un plan politic: in orice alta tara am fi avut pana acum o demisie.

Suntem martorii unui guvern care se preface ca nu vede revolta oamenilor.

Ne aflam intr-un moment de criza acuta. Un protest legitim a degenerat in violenta. Nu cumva cei care doresc sa ingenuncheze lupta anticoruptie si-au dorit o diversiune?

Ce se va intampla daca acest guvern va dori sa inchida gura nemultumitilor?

PSD a compromis guvernarea si a tulburat societatea prin masurile controversate, o guvernare haotica si atacuri repetate la adresa magistratilor.

Acum avem si o componenta represiva.

Este evidenta ruptura intre romani si Executiv. Cei din guvern fac tot ce pot pentru a distruge imaginea Romaniei, sondajele arata ca peste 80% dintre romani cred ca mergem intr-o directie gresita.

PSD a castigat alegerile, nu am contestat niciodata, insa actuala conducere abuzeaza si ataca populatia, incearca scoaterea Romaniei de pe drumul euro-atlantic.

Nu avem nevoie de instabilitate si de o criza sociala prelungita. Oamenii se vor revolta in continuare daca sunt ignorati. Fac un apel la membrii PSD: sa guverneze in favoarea Romaniei.

Fac un apel si la societatea civila: nu va lasati descurajati.

Acest apel nu este un apel la revolta, ci la responsabilitate si implicare. Doar impreuna putem sa schimba aceasta stare de lucru.

Un ultim apel il adresez Opozitiei: alternativa nu vine de la sine. Doar lucrand cu determinare si intelepciune se poate ajunge la increderea oamenilor. Sta si in mainile Opozitiei responsabilitatea de a asigura stabilitatea tarii. E nevoie de dialog.

Cu intelegere intre partidele de Opozitie se obtine alternativa asteptata de romani.

Oricat de mare va fi presiunea PSD si a propagandei, voi continua sa sustin interesele romanilor, institutiile care lupta impotriva coruptiei, voi continua sa lupt pentru statul de drepta, pentru protejarea drepturilor cetatenilor”.

Sursa: ziare.com

9 Comentarii

Andrei Plesu 13 august 2018 at 19:25

„Avem acum încă o dovadă că această guvernare este falimentară, că nu are un comportament normal, că nu are împuternicirea să-și exercite puterea. Puterea vorbește mereu despre alegerile câștigate. Totuși au fost câștigate cu un procent destul de palid. Ori, alegerile câștigate nu înseamnă că cei care au câștigat pot să bată câmpii patru ani. Există o regulă. Cei care au câștigat trebuie să respecte promisiuni, comportamente, proceduri democratice. Ideea că după ce ai câștigat alegerile poți să îți dai poalele peste cap, să tai și să spânzuri este o idee de periferie politică și democratică. Nu este o idee normală. S-a câștigat încă o dovadă că această guvernare este submediocră, incompetentă, obraznică și periculoasă.”

Comisia de aparare 13 august 2018 at 19:28

Deputații din Comisia de apărare se vor întruni marți, pe ordinea de zi fiind și solicitarea PNL de a o invita la audieri pe ministrul de Interne, Carmen Dan, în legătură cu intervenția jandarmilor la protestul din 10 august, a declarat pentru MEDIAFAX, președintele forului legislativ, Dorel Căprar.

#Uia salveaza Romania 13 august 2018 at 21:41

Forumul democrat al jermanilor este continuatorul grupului etnic jerman – organizatie fascista. Grupul Etnic Jerman nazist nu s-a născut din neant, ci reprezintă nostalgia sașilor din perioada interbelică pentru căderea imperiului german după primul război mondial. În memoriile sașilor interbelici se poate citi regretul că nu mai fac parte din Imperiul Austro-Ungar și că Germania a fost înfrântă în război, fiind peremptoriu denumită Das Reich. Sașii deși oficial au acceptat unirea Transilvaniei cu România, neoficil trăiau cu nostalgia refacerii Das Reich-ului.Odată cu ascensiunea lui Adolf Hitler în viața politică germană și sașii transilvăneni au început să prindă curaj. Cântecul favorit al SA și a lui Hitler scris de Hans Baumann a devenit un fel de imn național al sașilor din Ardeal: ”Tremură oasele putrede ale lumii în fața marelui război…” (Das Giesshubler Hochzeitsgedicht”).
Este foarte ipocrită atitudinea unor lideri FDGR în spațiul public. Pe de o parte susțin că reprezintă o organizație democrată integrată valorilor europene, pe de altă parte ani de zile cu sprijinul fostului primar al Sibiului, Klaus Iohannis, au devenit beneficiarii imobiliari și financiari ai averii Grupului Etnic German nazist, deși averea acestuia fost naționalizată în toamna lui 1944. Pe de o parte liderii FDGR făceau primarului Klaus Iohannis, președintele organizației, cereri de restitutio in integrum pentru imobilele Grupului Etnic German nazist și actualul președinte le semna ca primarul. Deci pe de o parte liderul FDGR Iohannis semna ca petent, pe de altă parte semna ca primar al Sibiului retrocedarea imobilelor către propria organizație?

DACA MAI STA MUTUL ASTA LA 3COCENI PE 1 DECEMBRIE SARBATORIM DEZMEMBRAREA ROMANIEI. OPRITI MUTUL, LUATI BRICIUL MAIMUTEI.

Cetateanul 13 august 2018 at 22:55

Cat de josnic esti , cat de hapsan si mence nos

Relu 13 august 2018 at 23:48

Ce președinte avem, in loc sa ia atitudine și sa calmeze oamenii el ce face, încinge spiritele și ii provoacă în continuare. Se aseamănă cu huliganii care au devastat capitala, nu este cu nimic mai presus decât eo

Nerelu 14 august 2018 at 10:17

Relu dragă, nu te mai spăla pe cap cu șampon de la antene că rămâi și fără alea 3 circumvoluțiuni pe care le mai ai. Tu ai citit mesajul președintelui? Înțelegi limba română, sau ești unul din sutele de mii de analfabeți funcționali din țara asta? Asta ai înțeles tu din tot ce ai citit – că președintele îndeamnă la violență? Nu pot decât să-ți plâng de milă. Până și alcoolismul sau dependența de droguri se pot vindeca, prostia nu.

Nerelu 14 august 2018 at 10:20

Relu dragă, nu te mai spăla pe cap cu șampon de la antene că rămâi și fără alea 3 circumvoluțiuni pe care le mai ai. Tu ai citit mesajul președintelui? Înțelegi limba română, sau ești unul din sutele de mii de analfabeți funcționali din țara asta? Asta ai înțeles tu din tot ce ai citit – că președintele îndeamnă la violență? Nu pot decât să-ți plâng de milă. Până și alcoolismul sau dependența de droguri se pot vindeca, prostia nu.

marius 14 august 2018 at 11:53

Minoritarul nu poate fi decat de partea minoritarilor. Atata stie, atata intelege, atata poate.

Eroare @marius 14 august 2018 at 19:02

„Minoritarul” a fost ales de peste 6 milioane de romani, nu de asistatii sociali ai psd-ului..

Comentariile sunt oprite