Meniu special de Crăciun pentru deținuții din România: Masa de sărbători a celor din pușcării costă doar 5,50 lei de persoană
Meniu special de Crăciun pentru deținuții din România: Masa de sărbători a celor din pușcării costă doar 5,50 lei de persoană
Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP), aflată sub conducerea Ministerului Justiției, a stabilit meniuri speciale pentru persoane încarcerate în unităților din România în prima zi de Crăciun.
Și străinii care vor petrece sărbătorile de iarnă în centrele de cazare în așteptarea aprobării cererii de azil sau cei care sunt custodiați – gestionate de Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI) – au ocazia să simtă atmosfera festivă.
Astfel, pentru persoanele private de libertate, în vederea uniformizării, la nivelul sistemului administrației penitenciare, dacă în mod obișnuit, norma de hrană pentru persoanele private de libertate se încadrează între 2,96 și 3,11 lei/zi, exclusiv TVA, pentru ziua de 25 decembrie, valoarea financiară maximă a normei este în cuantum de 5,50 lei/zi/persoană, exclusiv TVA, scrie antena3.ro.
Citește și: Originea și istoria Crăciunului: Când a devenit oficial o sărbătoare creștină
Ce meniu orientativ va fi pe masa de Crăciun
Potrivit oficialilor ANP, există câteva preparate tradiționale care ar putea ajunge pe masa festivă în prima zi de Crăciun, în măsura în care regimul alimentar și/sau religia o permit:
Mic dejun: Ceai, pâine, brânză, pate de porc/pasăre, tobă (în funcție de regim alimentar și religie).
Prânz: Felul I: Ciorbă de porc / pui / vită (în funcție de regim alimentar și religie); Felul II: Sarmale / Varză „à la Cluj”, cozonac, apă minerală;
Cină: Piure de cartofi, friptură de porc / pui (la cuptor), salată, fructe (în funcție de regim alimentar și religie).
Suplimente de hrană și evenimente tradiționale și pentru imigranți
Și Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI) are în vedere marcarea sărbătorilor de iarnă, dacă există solicitări și în acord cu regimul alimentar sau religia persoanelor vizate, fie că e vorba de cele custodiate sau cele din centrele de cazare.
Potrivit reprezentanților IGI, în ceea ce privește centrele de cazare a străinilor luați în custodie publică, planurile alimentare sunt întocmite în măsura în care să fie respectată religia, precum și tradiția și obiceiurile alimentare ale străinilor cazați.
De exemplu, majoritatea străinilor sunt de religie musulmană, iar conform acestei religii, este interzis consumul produselor din carne de porc, iar cetățenii indieni nu consumă carne de vită.
Străinii luați în custodie publică în România sunt cazați în cele două centrele închise, special amenajate, situate în localitățile Otopeni – lângă Aeroportul Internațional Henri Coandă – și Arad, în apropierea frontierei de vest a țării.
Potrivit informațiilor ofciale, ambele centre sunt construite și organizate pentru a oferi condiții adecvate de cazare, hrănire, asistentă medicală și igienă personală pentru persoanele cazate. La acest moment, în aceste centre sunt cazate aproximativ 1.000 de persoane, scrie bizbrasov.ro.
La nivel național, IGI gestionează și şase „Centre de cazare şi proceduri” pentru solicitanţii de azil, aflate în Bucureşti și Giurgiu, Galaţi, Timişoara, Rădăuţi şi Șomcuta Mare. Fiecare dintre acestea deservesc mai multe judeţe limitrofe în activităţile de integrare socială a cetăţenilor străini, care au dobândit un drept de şedere în România, şi a cetăţenilor statelor europene, care doresc participarea la sesiuni de acomodare culturală, consiliere şi învăţare a limbii române. Din martie 2022 și până în prezent au fost emise 150.258 permise de ședere pentru beneficiarii de protecție temporară în România.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | ACCIDENT rutier pe Calea Moților din municipiul Alba Iulia: Trei autoturisme implicate
FOTO | ACCIDENT rutier pe Calea Moților din municipiul Alba Iulia: Trei autoturisme implicate Un accident rutier s-a produs joi, 19 decembrie 2024, în jurul orei 18:00, pe Calea Moților din municipiul Alba Iulia. Citește și: FOTO | INCENDIU în localitatea Unirea din județul Alba: Detașamentul de pompieri salvatori intervine pentru stingere Potrivit primelor informații […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 21 de minute
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor