Rămâi conectat

Ştirea zilei

Memoriu al susținătorilor părintelui Cristian Pomohaci, depus la Arhiepiscopia de Alba Iulia și Patriarhie: Ne îndreptăm speranța că Sfântul Sinod va restabili adevărul

Publicat

în

Un memoriu semnat de peste 1.700 de susținători ai părintelui Cristian Pomohaci în care se cere sprijin pentru ”restabilirea adevărului” și stingerea ”nebuloasei create de anumite cercuri interesate de a întreține atmosfera de tulburare” a fost depus, marți, la Patriarhia Ortodoxă și la Arhiepiscopia de Alba Iulia. Preotul Pomohaci a fost oprit de la oficierea slujbelor bisericești și este cercetat de Parchetul General pentru racolare de minori în scopuri sexuale.

Un susținător al părintelui Cristian Popmohaci a declarat, marți, pentru ziarulunirea.ro, că memoriul depus la Patriarhie și la Arhiepiscopia de Alba Iulia, a fost semnat de 1733 de creștini ce frecventează biserica din localitatea Moșuni, județul Mureș.

Memoriul a fost trimis și ziarului Unirea și potrivit documentului, susținătorii părintelui Cristian Pomohaci vor să împărtășească ”din trăirile sufletești pline de amărăciune și întristare”.

Elit - Gustul Desăvârșit

”Datorită unor forțe înrăite, care se vede clar că își urmăresc un scop prestabilit, este aruncată asupra noastră “batjocura”, “râsul” și “desconsiderarea” ca și cum am fi un grup de răufăcători. Am înțeles acestea, mai bine, după deplasarea noastră la Episcopia din Alba Iulia (26.06.2017), când am aflat că ni se spune “secta lui Pomohaci”. Să ne ferească Dumnezeu de o astfel de perspectivă pentru Biserica Ortodoxă din România – de a alunga creștinii ortodocși spre diferite secte religioase, mișcări spirituale ș.a., încercându-se chiar din interior să se dezmembreze, să se surpe B.O.R., cu susținerea “în tandem” cu forțele externe, vrăjmașe din țară și dinafară, prin subminarea prestigiului și al autorității unor preoți, a unor biserici, precum și al creștinilor”, se arată în memoriu.

De asemenea, enoriașii explică în memoriu și scopul deplasării la Arhiepiscopia de Alba Iulia, în ziua în care a fost audiat părintele Cristian Pomohaci.

”Ne-am deplasat la Alba Iulia pentru a fi ascultați și a primi o binecuvântare, încurajare și asigurarea că nu se va permite nimănui, în limita canoanelor B.O.R., să submineze prestigiul Bisericii din Moșuni și a păstorului nostru. Dar, VAI, nu ni s-a oferit această onoare de a apărea în fața noastră Înalt Preasfințitul Irineu, care nici acum (26.06.2017) și nici în cei cca 4 ani nu s-a deplasat la Moșuni, nici în vederea sfințirii Bisericii din Veța (aparținătoare parohiei), cu toate insistențele făcute. Nu s-a dat curs insistențelor noastre, fie din rea voință sau desconsiderare a creștinilor de aici, care împreună cu părintele C. Pomohaci, am depus eforturi susținute pentru finalizarea multiplelor lucrări bisericești. Nu prezenta interes cunoașterea trăirilor noastre creștinești de aici? și adevăratul “fenomen” din viața duhovniceasca din cadrul bisericii din Moșuni? Râvna spre slujirea liturgică înaltă și strădania părintelui paroh Pomohaci, considerăm că putea să fie “studiată” cu grijă, ca pe unul din fenomenele demne de înțelegere aprofundată, înțeleaptă, care să preîntâmpine tendințele acestea agresive, răutăcioase  din partea unor “trepăduși” care mai de care puși pe ”vânat””, se mai arată în memoriu.

Totodată, potrivit documentului depus la Patriarhie, enoriașii explică ”starea de suspiciune care dăinuie de câțiva ani asupra părintelui Pomohaci” prin ”invidie și răutate”.

”Ecoul multiplelor aprecieri încărcate de bucurie ale creștinilor veniți din diferite localități din țară, care au beneficiat de îndrumările duhovnicești acordate de părintele Pomohaci, înrâurirea influenței sale prin formele specifice canoanelor ortodoxiei, prin promovarea cu dăruire a Rugăciunii neîncetate către Dumnezeu, dialogul de durată, zilnic, cu creștinii asupra necazurilor lor, asceza, postul și faptele bune de milostenie, de ajutor neprecupețit pentru cei în suferință, pentru noi cei prezenți permanent la Moșuni, erau o realitate vizibilă, nu povești inventate de “te miri cine”. Starea de suspiciune care dăinuie de câțiva ani asupra părintelui Pomohaci, asupra experienței sale duhovnicesti, ne-o explicăm prin invidia, răutatea și chiar lipsa de “omenie”, exprimate cu diferite ocazii de către unii confrați care l-au bârfit chiar în fața unor creștini. Oare este vorba de o “robotizare” a sufletelor acestora?”, este scris în memoriu.

De asemenea, în document se face apel la ”unitate în gândire și simțire în cadrul BOR”, pentru a stăvili ”încercările mass-media de a batjocori preoții de excepție”.  

”Stimați Preasfințiți DUHOVNICI, e timpul ca toată Biserica Ortodoxă Română să verse lacrimi. Să plângem, să ne întristăm pentru durerile și tulburarea ce este creată în unele zone ale ortodoxiei de vrăjmașii din interior și dușmanii care se manifestă clar din exterior, care vor să “spulbere” credința noastră creștină ce reprezintă stâlpul societății Românești”, potrivit memoriului.

În document se precizează că protestul este îndreptat și împotriva celor care ”au necuviința și chiar obrăznicia”, să spună că părintele Pomohaci ar fi organizat deplasarea la Alba Iulia.

”Am așteptat și mai așteptăm în continuare, înțelepciunea, chibzuința și mult discernământ din partea Clerului, cu deosebire a Episcopiei din Alba Iulia, care nu a considerat de cuviință să dialogheze cu noi, sau cel puțin să ne acorde o simplă binecuvântare, mângâierea necesară și încurajarea care ar fi fost atât de binevenite în aceste zile chiar și în ziua de 26.06.2017, când ne-am deplasat la Episcopie. Chiar dacă am fi fost niște “câini” care s-ar fi pus pe lătrat în curtea Episcopiei între orele 11:00 – 15:00, ar fi apărut totuși “un ins uman” din “cetate” să vadă “de ce, și pe cine latră câinii ?”. Am evitat cu toată grija, să oferim motive de a fi împricinați de te miri ce alte “năstrușnicii”. Închizându-ni-se ușile pentru dialog, toți cei sosiți aici pe cont propriu (peste 250 de persoane din diferite localități din țară și de peste hotare; femei cu copii, tineri, vârstnici unii chiar bolnavi), am stat în genunchi, în picioare pe lângă ziduri și am rostit, fără pauze, rugăciuni adresate Bunului Dumnezeu, Psalmi, Pricesne, însoțite de multe lacrimi. Ne îngrijorează neputința de comunicare cu creștinii, o adâncire a rupturii în viața ortodoxă, unde credeam că ne găsim liniștea, mângâierea, pacea, speranța și încurajarea cuvenită. Am fost surprinși de reacția Arhiepiscopului Ortodox de la Alba Iulia, transmisă la data de 23.06.2017, orele 20:25 (Adevărul.ro), care se referea la o înregistrare transmisă de televiziune, și își declara suferința Sfinției Sale, de mai mult de 4 ani produsă de preotul în cauză. Ne punem întrebarea – cum Înaltpreasfințitul Irineu, suferind așa de mult, ne-a evitat, nu ne-a adus și nouă creștinilor la cunoștință abaterile pe baza cărora a pregătit dosarul pentru cateherisirea lui Pomohaci dupa cum declară? Noi nu considerăm că suntem chiar niște suflete “CHIOARE”, “OARBE” mai vedem și noi ce se întâmplă în jurul nostru, “Mai Marii noștrii”, nu sunt nici ei “poleiți” în aurul LUMINII celei mai încurajatoare, există și “micime” care umbrește credința și nu promovează înțelepciunea, discernământul, deschiderea sufletească, existând tendința de a “strangula” exprimarea adevărului (fie el cu bune și rele). Așteptăm, mai mult decât oricând, o preocupare mai inspirată din partea Clerului, în găsirea soluțiilor de întărire a bisericii, de susținere a tot ceea ce au acumulat folositor în activitatea lor anumiți preoți și nu de abordare pripită, necercetată și chiar deloc “studiată”. Este greu de acceptat, blamul răutăcios, opiniile nevalidate de instanțele în drept, care sunt vehiculate de mass-media, dominând în acest caz deasupra esenței credinței și chiar a legilor din societatea Românească, manipulând opinia publică”, potrivit sursei citate.

În finalul memoriului, enoriașii își arată speranța că părintele Pomohaci, oprit de la slujirea oricăror slujbe bisericești, nu va fi îndepărtat definitiv de biserica din Moșuni.

”Ne îndreptăm speranța și încrederea în Sfântul Sinod, spre Preafericitul Patriarh al Romaniei, care cu Harul Dumnezeiesc ce le este dat, și bogata experiență Duhovnicească, chibzuința, răbdarea și înțelepciunea, VOR găsi căile de restabilire a adevărului, de stingere a nebuloasei create de anumite cercuri interesate de a întreține atmosfera de tulburare, dezorientare, dezordine și suspiciune în Biserica de la Moșuni și de a-l îndepărta pe părintele Cristian Pomohaci. Cu această ocazie, Sfințiile Voastre, Veți putea aprecia și oportunitatea de a fi studiată în complexitatea ei, experiența vieții duhovnicești din cadrul Bisericii din Moșuni”, se încheie memoriul.

Reprezentanți ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Mureș au declarat, pentru ziarul Unirea, că dosarul părintelui Pomohaci este instrumentat de Parchetul General, deoarece cauzele ”puternic mediatizate, cu impact social deosebit se preiau de parchetele ierarhic superioare”.

Părintele Cristian Pomohaci a fost audiat săptămâna trecută la Arhiepiscopia din Alba Iulia și mai are timp circa 20 de zile să aducă probe prin care să-și demonstreze nevinovăția, după ce pe internet a apărut o înregistrare în care un bărbat care se presupune a fi preotul Cristian Pomohaci îi propune unui adolescent să-i arate organul sexual şi îi promite că va fi plătit dacă va întreţine relaţii sexuale cu el.

Alături de Pomohaci au venit și peste 250 de enoriași, susținători ai părintelui, care l-au așteptat în rugăciune, primindu-l cu aplauze și lacrimi în ochi.  

În acest caz, Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, de care aparține parohia din Mureș, a deschis o anchetă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| Bijuterii de aproape 5 miloane de lei, bani și mașini, confiscate după PERCHEZIȚIILE din Alba si alte 17 județe: 8 persoane, reținute de polițiști

Publicat

în

FOTO VIDEO| Bijuterii de aproape 5 miloane de lei, bani și mașini, confiscate după PERCHEZIȚIILE din Alba si alte 17 județe: 8 persoane, reținute de polițiști

În urma celor peste 200 de percheziții, efectuate, la data de 25 mai a.c., de Poliția Română, prin Inspectoratul de Poliție Județean Călărași, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – B.T. Călăraşi, au fost ridicate peste 21 de kg de bijuterii din aur în valoare de aproximativ 5.000.000 de euro, 147.293 de lei, 19.327 de euro, 765 de dolari, 89.580 de lire turcești și 10 lire sterline, 3 autoturisme, un pistol cu bile din cauciuc, deținut fără autorizație, 1.860 de țigarete, 192 de articole vestimentare purtând însemnele unor mărci identice sau similare cu o marcă înregistrată pe teritoriul național și 22 de parfumuri de diferite mărci.

De asemenea, au fost puse în executare 28 de mandate de aducere, iar în urma audierilor, a fost dispusă reținerea a 8 persoane, pentru 24 de ore, urmând a fi prezentate, în cursul zilei de astăzi, judecătorului de drepturi și libertăți, cu propunere de arestare preventivă, pentru 30 de zile. Totodată, față de 4 persoane a fost luată măsura controlului judiciar, pentru 60 de zile.

Elit - Gustul Desăvârșit

Reamintim că, la data de 25 mai 2022, Poliția Română, prin Inspectoratul de Poliție Județean Călărași, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – B.T. Călăraşi, au efectuat peste 200 de percheziții domiciliare, în județele Alba, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Mehedinți, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Vaslui, Vâlcea și Vrancea, precum și în municipiul București, în cadrul unei acțiuni care a vizat destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârșirea infracțiunii de contrabandă cu aur.

Începând cu luna iulie 2021, a fost constituit un grup infracțional organizat, care a acționat până în luna mai 2022, în scopul comiterii infracțiunii de contrabandă cu bijuterii din aur provenite din Turcia.

Astfel, profitând de experiența lor acumulată în domeniu (în calitate de deținători ai unei societăți comerciale cu profil amanet în mun. Medgidia, județul Constanța), liderii grupului infracțional organizat au sesizat potențialul uriaș de obținere a unor câștiguri ilicite, prin introducerea în țară, prin punctele de trecere a frontierei, a unor cantități mari (de ordinul kilogramelor) de bijuterii din aur, eludând astfel plata taxelor prevăzute de lege (TVA și taxe vamale).

În vederea minimizării riscurilor, membrii grupului infracțional organizat se deplasau în Turcia unde vizualizau marfa de contrabandă, negociau cantitățile și prețurile, aceasta fiind expediată, prin intermediul altor autocare decât cele cu care călătoreau aceștia. În acest scop, membrii grupului infracțional organizat au stabilit relații cu șoferi de încredere, care, în schimbul unor sume de bani, au fost de acord să disimuleze coletele cu aur în autocarele conduse de ei.

Din judeţul Constanţa, municipiile Constanţa şi Medgidia, s-au efectuat în mod constant numeroase curse cu autocarul către Turcia, fiind introduse în țară de către membrii grupului, săptămânal, uneori de mai multe ori pe săptămână, colete cu aur în vederea comercializării la negru.

Grupul infracțional organizat a avut o activitate infracțională intensă, dezvoltând o adevărată rețea de distribuție de bijuterii de aur, folosind în acest scop multe alte persoane dispuse să ia parte la aceste activități ilicite, în schimbul obținerii de venituri ilegale generoase.

Pe parcursul urmăririi penale, au fost depistate două transporturi efectuate în septembrie 2019 și februarie 2022, fiind indisponibilizată cantitatea de aproximativ 2,3 kilograme de bijuterii din aur.

De asemenea, din cercetările efectuate în cauză a rezultat faptul că membrii grupului infracțional organizat au desfășurat activități de camată, aceştia acționând cu precădere pe raza orașului Medgidia și a localităților limitrofe din județul Constanța. Astfel, aceștia au acordat ca îndeletnicire diverse sume de bani cu titlu de împrumut, în vederea perceperii de dobânzi lunare, operațiunile derulându-se în afara cadrului legal ce reglementează condițiile în care își pot desfășura activitățile entitățile financiare nebancare, fiind folosită în acest scop casa de amanet de pe raza Municipiului Medgidia.

Banii proveniți din infracțiunile de contrabandă, camătă, evaziune fiscală și punerea în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare, au fost investiți în imobile sau schimbați și transferați în scopul ascunderii și al disimulării originii ilicite al acestora.

Toți membrii aflați în eșaloanele superioare ale grupării dețin autoturisme de lux, imobile, bani în conturi, se deplasează constant în vacanțe de lux, etalând un mod de viață opulent, existând o disproporție vădită între veniturile obținute în mod legal și stilul de viață afișat.

Activitatea de urmărire penală a fost efectuată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași și al polițiștilor de frontieră din cadrul I.G.P.F. – Garda de Coastă.

La activități, au participat polițiști din cadrul I.G.P.R. – Direcția de Investigare a Criminalității Economice (rol de coordonare), I.G.P.F. – Garda de Coastă, D.C.C.O., structurilor de combatere a criminalității organizate din țară, structurilor de investigații criminale, luptători din cadrul Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale și SAS, precum și jandarmi din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| INCENDIU la un local din Bucerdea Grânoasă: Au intervenit pompierii cu două autospeciale

Publicat

în

FOTO| INCENDIU la un local din Bucerdea Grânoasă: Au intervenit pompierii cu două autospeciale

Un incendiu a izbucnit în cursul zilei de vineri, 27 mai, în Bucerdea Grânoasă.

Din primele informații este vorba despre o anexă gospodărească, în care funcționa un cafe-bar, care a fost cuprinsă de flăcări.

Elit - Gustul Desăvârșit

Garda de Intervenție Blaj acționează pentru localizarea și lichidarea flăcărilor.

Incendiul a fost localizat în limitele găsite, nefiind surprinse victime, în aceste momente acționându-se pentru lichidarea ultimelor focare.

În cadrul intervenției au fost alocate două autospeciale pentru stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD B2.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Vești bune pentru șoferi: Constatarea amiabilă va putea fi realizată electronic

Publicat

în

Vești bune pentru șoferi: Constatarea amiabilă va putea fi realizată electronic

Regulile care se aplică asigurării RCA au fost schimbate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară. Cea mai importantă modificare, pentru șoferi, este introducerea constatării amiabile electronice. De asemenea au fost scoase din norma RCA toate prevederile care au dus România în procedură de infringement încă din anul 2018.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a adoptat actul normativ care modifică norma 20/2017 privind asigurările auto în România. Economica amintea chiar zilele trecute că acest lucru urma să se întâmple, având în vedere că un proiect în acest sens era în dezbatere publică încă din luna martie. Pentru șoferi, principala modificare vizează introducerea constatării amiabile electronice, care va ușura viața celor aproximativ 500.000 de șoferi români care sunt implicați anual în accidente.

Elit - Gustul Desăvârșit

Actul normativ, anunță un comunicat al ASF, a fost trimis către Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare după 90 de zile de la publicare. Altfel spus, din toamnă, noile reguli vor intra în vigoare.

„Una dintre reglementările introduse în premieră vine direct în sprijinul păgubiților, dar și al vinovaților din accidente rutiere, în număr de sute de mii anual. Formularul de constatare amiabilă va putea fi completat și electronic. Conform noilor reglementări “în cazul completării formularului de Constatarea amiabilă de accident” în format electronic, datele completate și semnăturile olografe ale conducătorilor celor două vehicule implicate în accident sunt preluate de dispozitivul pe care se completează formularul.” . Baza tehnică va fi dezvoltată de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR), împreună cu firmele de asigurare care emit RCA pe teritoriul României.

“Asigurătorii RCA și BAAR dezvoltă și administrează soluțiile tehnice și stabilesc de comun acord procedura avizării daunei prin intermediul formularului de „Constatare amiabilă de accident” în format electronic, cu respectarea dispozițiilor legale privind gestionarea riscurilor operaționale generate de sistemele informatice utilizate de entitățile autorizate/avizate/înregistrate, reglementate și/sau supravegheate de către A.S.F.”, prevede actul normativ. În 2021 a fost eliminată și obligativitatea de a deține polița RCA în format fizic, fiind suficientă prezentarea acesteia în format electronic, în eventualitatea unui control.

Dispar prevederile care puteau aduce amenzi usturătoare României

Alte modificări ale regulilor RCA, defapt cele de la care a pornit noua normă, vizează scoaterea din legislație a unor prevederi care au dus România în procedură de infringment. În mare este vorba despre articole din norma 20/2017 despre care Comisia Europeană, sesizată de asigurătorii din România, a considerat că îngrădesc dreptul companiilor de a stabili în mod liber tarifele, exclusiv în funcție de istoricul propriu de daună și de estimările avizate de actuari autorizați.

”Principalul scop al noilor reglementări a fost, însă, abrogarea sau modificarea prevederilor din norma 20/2017 care nu sunt conforme cu prevederile legislației europene și fac obiectul discuțiilor purtate cu serviciile Comisiei Europene (COM) în cauza de infringement 2018/4075 – acțiune în constatarea neîndeplinirii obligațiilor de stat membru UE privind incompatibilitatea cu Directiva Solvabilitate II și Directiva MTPL a unor dispoziții ale legislației românești referitoare la asigurarea de răspundere civilă auto adoptate în 2017″, precizează ASF.

Concret, așa cum arată proiectul de normă lansat în dezbatere publică în luna martie, au fost eliminate toate barierele privind dreptul companiilor de a stabili tarifele exclusiv în funcție de propriul istoric de daunalitate și de estimări, în baza unor analize realizate de actuari autorizați. A fost eliminată orice obligație de notificare a modificărilor de tarife sau de raportare a fundamentării acestora către ASF, așa cum a recomandat Comisia Europeană.

Nu în ultimul rând, mai notează instituția, actul normativ vine cu modificarea modului de acordare a despăgubirilor aferente consecinței lipsei de folosință a vehiculelor inclusiv pentru înlocuirea temporară a acestora. Noua procedură este mai simplă și mai clară, în sprijinul tuturor părților implicate în procesul de despăgubire și reparație și în principal al păgubitului.

Sursa: economica.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare