„Meditaţiile gratuite pentru BAC să le facă directorii şi inspectorii şcolari”
Sindicatul Învăţământ Alba cere directorilor de licee să respecte legea privind rechemarea din concediul de odihnă a cadrelor didactice pentru pregătirea suplimentară a elevilor care nu au promovat examenul de bacalaureat. La întâlnirea de la IŞJ Alba din data de 13 iulie 2011 cei 19 directori şi directori adjuncţi ai unităţilor liceale din judeţ la care procentul de promovare la sesiunea de vară a examenului de bacalaureat a fost mai mic de 30 la sută au agreat propunerea de a organiza meditaţii gratuite pentru pregătirea elevilor în vederea susţinerii sesiunii de toamnă a examenului. „Nu se precizează cine va realiza aceste meditaţii gratuite şi cine va plăti când ştim că nu se plăteşte activitatea suplimentară. Trebuiau să cunoască nivelul de pregătire al elevilor din timpul anului şcolar şi să se fi implicati în astfel de activităţi inainte de examen. Sperăm că directorii din judeţ vor putea, împreună cu inspectorii de specialitate, să se ocupe personal de aceste meditaţii fără a apela la profesorii care se află în concediu. Pe lângă faptul că profesorii nu şi-au primit banii de concediu integral şi, aşa cum prevede legea, cu 5 zile înainte de plecarea în concediu se vor trezi că sunt rechemaţi din concediul de odihnă. Atragem atenţia directorilor că trebuie să respecte legea, altfel vom fi nevoiţi să le facem plângeri penale pentru abuz în funcţie”, a declarat prof. Ioan Stanca, preşedintele SIA.
El a precizat că, potrivit art. 151, al. 2 din Codul Muncii, publicat în Monitorul Oficial nr. 345 din 18 mai 2011, „angajatorul poate rechema salariatul din concediul de odihnă în caz de forţă majoră sau pentru interese urgente care impun prezenţa salariatului la locul de muncă. În acest caz angajatorul are obligaţia de a suporta toate cheltuielile salariatului şi ale familiei sale, necesare în vederea revenirii la locul de muncă, precum şi eventualele prejudicii suferite de acesta ca urmare a întreruperii concediului de odihnă.”
În aceste condiţii, liderul sindical Ioan Stanca a făcut apel la profesorii care vor fi solicitaţi pentru această activitate să depună o sesizare în scris la sediul sindicatului zonal de care aparţin, pentru a putea face plângeri penale împotriva acelor directori care consideră că este un caz de forţă majoră sau sunt interese urgente care impun prezenţa salariatului la locul de muncă.
Robert GHERGU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Călătoria cu minorii în străinătate după intrarea României în Schengen. Ce s-a schimbat. Documentele obligatorii
Călătoria cu minorii în străinătate după intrarea României în Schengen. Ce s-a schimbat. Documentele obligatorii După intrarea României în spațiul Schengen, de la 1 ianuarie 2025, au existat câteva modificări legislative în ceea ce privește noul statut al graniților. Cu toate acestea, regulile pentru ieșirea minorilor din țară au rămas la fel de stricte. Citește […]