Rămâi conectat

Ştirea zilei

Medicul din Alba, care a refuzat recoltarea de probe biologice, plasat sub CONTROL JUDICIAR: Acesta mai fusese condamnat pentru conducere sub influența alcoolului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Medicul de 45 de ani, din Alba Iulia, care a refuzat, în cursul zilei de joi să se supună testării cu aparatul etilotest și să-i însoțească pe polițiști la spital, pentru recoltarea de mostre biologice a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile.

„În data de 18.06.2021, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba lulia a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de un inculpat de sex masculin, aflat în stare de reținere pe o durată de 24 ore, pentru săvârșirea infracțiunii de refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice.

Ulterior, în aceeași dată, procurorul a dispus luarea măsurii controlului judiciar față de inculpat pe o durată de 60 zile, perioadă în care inculpatul trebuie să respecte obligațiile impuse de art. 215 alin. 1 C.proc.pen. Suplimentar, pe durata controlului judiciar, procurorul a stabilit obligația ca inculpatul să nu depășească limita teritorială a României decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului.

Inculpatului i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

CITEȘTE ȘI: UPDATE FOTO, VIDEO| Medic din Alba, „premiat” de polițiști cu dosar penal pentru că a refuzat recoltarea de probe biologice

Din actele de urmărire penală efectuate în cauză a reieșit că există probe din care rezultă bănuiala rezonabilă că:

În data de 17.06.2021, în jurul orei 13:44, inculpatul a condus un autoturism pe o stradă din Mun. Alba Iulia, fiind înregistrat de aparatul radar montat pe autospeciala MAI. Inculpatul a fost oprit pentru control de către organele de poliție, iar la solicitarea organelor de poliție, a refuzat inițial să prezinte documentele de identitate, motiv pentru care s-a procedat la verificarea sa în baza de date a Poliției Române.

Având în vedere că inculpatul emana halenă alcoolică, organele de cercetare penală i-au solicitat în mod expres, repetat, în prezența unui martor, iar ulterior și a avocatului său ales, să se supună testării cu aparatul etilotest marca Drager și să îi însoțească la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia în vederea recoltării mostrelor biologice necesare pentru stabilirea nivelului de îmbibație alcoolică din sânge. Inculpatul a refuzat expres să se supună testărilor necesare, deși i s-a adus la cunoștință, inclusiv în prezența avocatului său ales, că această conduită întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice.

Cu privire la persoana inculpatului, în vârstă de 45 ani, din analiza fișei de cazier judiciar rezultă că acesta nu se află la primul contact cu legea penală. Astfel, printr-o sentință anterioară, inculpatului i-a fost stabilită pedeapsa de 1 an și 3 luni închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe. Cu privire la această pedepasă, în temeiul art. 83 alin. 1 C.pen., s-a dispus amânarea aplicării pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 ani de la data rămânerii definitive a hotărârii, fiind obligat, de asemenea, și la prestarea unei munci neremunerate în folosul comunității”, se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba lulia.

Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar sunt etape procesuale reglementate în Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual necesar pentru administrarea probatoriului, iar aceste acte și măsuri de urmărire penală nu pot în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD

Ziarul Unirea

Publicat

în

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD Un accident rutier grav a avut loc joi, în jurul orei 13.00, pe autostrada A1, la km 230, zona Veștem, pe sensul Sebeș – Valcea, cu 4 autovehicule implicate. Traficul este blocat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea