Medicii de familie și din ambulatoriul de specialitate din Alba, SUSPENDĂ protestele anunțate: Decizia, în urma negocierilor reușite dintre CMR și CNAS
Medicii de familie și din ambulatoriul de specialitate din Alba, SUSPENDĂ protestele anunțate: Decizia, în urma negocierilor reușite dintre CMR și CNAS
Medicii de familie și din ambulatoriul de specialitate din Alba, SUSPENDĂ protestele anunțate, Decizia vine ca urmare a negocierilor reușite de astăzi între CMR și CNAS. Valorile punctelor vor rămâne neschimbate până la 30 iunie și penalităţile pentru medicii cu liste de peste 2.200 de persoane vor fi eliminate.
Punctul pentru medicina de familie și ambulatoriu îngheață până în iulie. Penalităţile pentru medicii cu liste de peste 2.200 de persoane, eliminate
Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu, a anunţat că, în urma discuţiilor avute cu conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, pentru medicina de familie şi ambulatoriul de specialitate valoarea punctului va rămâne la fel ca anul trecut, până la 30 iunie. Au fost eliminate şi penalităţile pentru medicii care au liste mai mari de 2.200 de persoane.
Citește și: Medicii de familie și din ambulatoriu de specialitate din Alba IES ÎN STRADĂ: Vor picheta Prefectura și Casa de Asigurări de Sănătate
La rândul său, Colegiul Medicilor Stomatologi din România anunţă că a reuşit să obţină eliminarea scăderii cu aproximativ 50% a bugetului alocat pentru decontarea serviciilor stomatologice.
Astfel, pentru perioada ianuarie – iunie, bugetul alocat pentru decontarea serviciilor stomatologice se va menţine la acelaşi nivel cu plafonul existent în 2023.
Valorile punctelor vor rămâne neschimbate până la 30 iunie
Aceste valori sunt:
–Pentru punctul per capita : 12 lei;
-Pentru punctul pe serviciu medical în asistența medicală primară: 8 lei;
-Pentru punctul pe serviciu medical în asistența medicală ambulatorie de specialitate: 4,5 lei;
-Suma lunară orientativă pentru medicii stomatologi: 6000 lei.
La consultările și negocierile care s-au desfășurat on-line, conform calendarului anunțat la începutul săptămânii, au participat reprezentanți ai organizaţiilor patronale, sindicale şi profesionale reprezentative din asistența medicală primară, cea ambulatorie de specialitate, din medicina dentară și din asistența medicală spitalicească, precum și ai Colegiului Medicilor din România, Colegiului Medicilor Stomatologi din România și Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România.
“Avem dovada că dialogul poate rezolva chiar și cele mai complicate situații. E important să continuăm acest parteneriat pentru ca asigurații să nu aibă de suferit” – a declarat noul președinte al CNAS Valeria Herdea.
CNAS a renuțat la punctul 19
Coriu a anunţat şi clarificarea altor aspecte în urma discuţiei cu conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
“S-a clarificat ce înseamnă decontarea unei simple consulataţii pe zi. Şi foarte, foarte important, CNAS a renunţat la punctul 19 care a creat foarte multe emoţii negative în rândul colegilor, se referă la validarea serviciului de către membrii familiei. S-a renunţat şi ne-am angajat în următoarele şase luni să lucrăm împreună cu CNAS”, a precizat Daniel Coriu.
Protestele sunt doar suspendate, afirmă Gindrovel Dumitra
De asemenea, secretarul general al Colegiului Medicilor din România, Gindrovel Dumitra, a afirmat, în aceeaşi conferinţă de presă, că suma de 15.000 de euro per capita, vehiculată în spaţiul public, a reprezentat o neînţelegere, scrie gandul.ro.
“Am asistat săptămâna trecută la o campanie media, una în care noi ne-am prezentat cât se poate de bine doleanţele şi o alta în care din partea guvernamentală au apărut foarte multe informaţii. Si pentru că nu vrem să lăsăm lucrurile să rămână într-un fel sau altul neclarificate, trebuie să spunem că acei 15.000 de euro per capita cred că a fost o neînţelegere. De ce spun o neînţelegere, pentru că acest lucru doar la per capita nu este posibil”, a declarat Gindrovel Dumitra.
Problemele create de Parlament
“Mai mult decât atât, există într-adevăr cabinete care pot să aibă un venit ceva mai mare, dar vorbim în special de cabinetele care se află în zone deşertificate, în zone rurale, acolo unde, vrem, nu vrem Parlamentul României a fost cel care a decis că un medic din localitatea vecină îşi poate înfiinţa un punct de lucru tocmai pentru a asigura acelor pacienţi din zona respectivă servicii medicale. Acesta este şi motivul pentru care am insistat astăzi ca acea depunctare progresivă să nu fie făcută în acest moment, pentru că tocmai aceste zone le-ar fi afectat în primul rând. Sunt zone în care medicii nu vin, unde nu poţi să angajezi un medic sau să îl trimit să îşi facă cabinet acolo, însă noi recunoaştem, am fi recunoscut într-un fel sau altul că depunctarea ar fi trebuit să fie efectuată. Vorbim de o echitate a acordării serviciilor medicale”, a afirmat Dumitra.
El a subliniat că încă nu a fost luată o decizie dacă protestele anunţate în perioada următoare vor mai avea loc sau nu.
”Nu anunţăm sfârşitul protestelor, rămâne la latitudinea fiecărei organizaţii profesionale care a coordonat acest lucru. Decizia o vom lua când vedem exact ce se întâmplă”, a precizat Gindrovel Dumitra.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
LOCURI de MUNCĂ în județul Alba, la data de 19 NOIEMBRIE 2024: 488 posturi sunt disponibile în Alba Iulia, Aiud, Blaj, Câmpeni, Cugir, Ocna Mureș și Sebeș
LOCURI de MUNCĂ în județul Alba, la data de 19 NOIEMBRIE 2024: 488 posturi sunt disponibile în Alba Iulia, Aiud, Blaj, Câmpeni, Cugir, Ocna Mureș și Sebeș Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă pot viziona ofertele accesând www.anofm.ro, selectați AJOFM Alba, secțiunea Persoane fizice – Locuri de muncă vacante sau se pot prezenta […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii5 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii