Rămâi conectat
Alba Music and Film Festival 2022

Cultură Educație

Medicii de familie continuă protestele, iar de marţi consultaţiile se taxează

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Ne-am obişnuit ca în fiecare an să fie o problemă la semnarea contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, însă de această dată neînţelegerile dintre medicii de familie, Casa Naţională de Sănătate (CNAS) şi Ministerul Sănătăţii (MS) au luat amploare. Cadrele medicale sunt nemulţumite de prevederile noului contract şi de normele de aplicare ale acestuia şi pentru că, în urma discuţiilor şi negocierilor purtate de reprezentanţii lor cu ministrul Sănătăţii, Cseke Attila şi preşedintele CNAS, Lucian Duţă nu s-a ajuns la un acord, medicii de familie sunt hotărâţi să nu semneze noile contracte. Mai mult începând cu ziua de marţi, 14 iunie, aceştia sunt decişi să taxeze consultaţiile…
În presă au apărut tot soiul de informaţii, inclusiv un articol în care se spunea că medicii de familie au pus capăt protestelor şi s-au decis să semneze contractele. Acest lucru a fost însă infirmat de către conducerea Societăţii Naţionale de Medicina Familiei/Medicină Generală şi Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie, printr-un comunicat de presă. „Medicii de familie NU renunţă la protest şi NU vor semna actele adiţionale la noul contract cadru pe 2011-2012. Toate solicitările anunţate după întâlnirea cu Ministrul Sănătăţii şi preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) rămân valabile. Începând de astăzi, 9 iunie, ne-am manifestat disponibilitatea de a recomanda colegilor să depună doar mapele de contractare. Acest lucru nu înseamnă că vom semna actele adiţionale sau contractele. Mapele conţin doar actele necesare contractării serviciilor şi prin depunerea lor ne aratăm disponibilitatea soluţionării conflictului, însă nu renunţăm la protest. Reiterăm că începând de săptămâna viitoare, marţi, 14 iunie, toate serviciile oferite pacienţilor în cabinetele medicilor de familie vor fi taxate”, se menţionează în comunicatul semnat de preşedinţii celor două instituţii. Faptul că medicii de familie de la noi din judeţ sunt la rândul lor decişi să continue protestele şi să nu semneze actele ne-a fost confirmat de dr. George Haber, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Alba. „Protestele continuă până în momentul în care se va ajunge la un acord. S-a cerut o suplimentare a bugetelor, aşteptăm următoarea rundă de discuţii care ne dorim să fie cât mai repede şi să se ajungă la o rezolvare a solicitărilor noastre, vrem să se dezamorseze cât mai repede această situaţie. Până marţi serviciile medicale nu se vor taxa, sperăm ca până atunci să se ajungă la un numitor comun astfel încât bolnavii să nu aibă de suferit”, a menţionat dr. George Haber. În cadrul discuţiilor de la sediul Ministerului Sănătăţii, reprezentanţii medicilor de familie au cerut 200 de milioane de lei pentru întreţinerea cabinetelor, în timp ce cei ai MS şi CNAS au spus că această cheltuială nu poate fi susţinută. În dorinţa de a nu-i face pe pacienţi să scoată bani din buzunar pentru consultaţii, ei neavând nicio vină în tot scandalul ăsta, medicii de familie au spus că încearcă să susţină funcţionarea cabinetelor pâna în 14 iunie, în speranţa că până atunci vor fi rezolvate problemele. Dacă nu se va găsi o soluţie, din 14 iunie, medicii de familie vor percepe taxe pentru consultaţii. Practic din 1 iunie contractul-cadru pe anul trecut a expirat, iar medicii de familie nu mai pot prescrie reţete pentru medicamentele compensate şi gratuite şi nici bilete de trimitere către specialist sau spital.
Pe site-ul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, în ceea ce priveşte situaţia numărului de acte adiţionale semnate pentru luna iunie, pe tipuri de asistenţă medicală, în judeţul Alba au fost semnate, de către medicii de familie, până la data de 8 iunie a.c., un număr de 56 de acte adiţionale. Anul trecut, în relaţie contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate Alba s-au aflat un număr de 218 de medici de familie. (L.I.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea