Rămâi conectat

Actualitate

Măsuri de protecție pentru persoanele cu dizabilităţi intelectuale şi psihosociale: Proiect de lege adoptat de Guvern

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Măsuri de protecție pentru persoanele cu dizabilităţi intelectuale şi psihosociale: Proiect de lege adoptat de Guvern

Un proiect de lege care cuprinde unele măsuri de ocrotire pentru persoanele cu dizabilităţi intelectuale şi psihosociale, a fost adoptat în şedinţa de vineri de Guvernul României.

Consilierul de stat Mădălina Turza a explicat într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria că acest proiect de lege „reprezintă cea mai mare reformă pe care România o face în domeniul legislaţiei persoanelor cu dizabilităţi”.

„În România, persoanele cu dizabilităţi intelectuale sau psihosociale nu aveau dreptul să se căsătorească, să divorţeze, să fie părinţi, să adopte un copil şi nu puteau accesa un simplu credit bancar.(…) Legea trecută astăzi transpune o decizie a Curţii Constituţionale din anul 2020 care arăta faptul că punerea sub interdicţie a persoanelor cu dizabilităţi este neconstituţională.(…) Acest proiect de act normativ aduce o nouă abordare în legislaţia naţională, conform cu nevoile resimţite la nivel social şi în practica instanţelor, dar, cel mai important, România se pune în acord cu legislaţia internaţională şi convenţiile în materie”, a afirmat Turza.

Ea a precizat că acest proiect de lege urmează să fie aprobat şi de Parlament.

„Acest proiect instituie un sistem gradual de sprijin sau ocrotire a persoanei cu dizabilităţi, adică nu o punem din prima sub interdicţie. Avem o primă măsură de asistenţă pentru încheierea actelor juridice, care este o măsură de sprijin ce nu aduce atingere capacităţii legale a persoanei, ci ea se instituie pe baza voinţei persoanei cu dizabilităţi în faţa unui notar public atunci când persoana în cauză simte nevoia unui sprijin, atunci când are nevoie să încheie un act juridic sau să facă anumite tranzacţii. A doua măsură, care este de ocrotire, este o măsură intermediară, instituită prin instanţă, care aduce atingere capacităţii legale doar pe anumite paliere ale vieţii persoanei respective şi în mod individualizat pe baza unei evaluări psiho-medico-sociale a persoanei cu dizabilităţi”, a afirmat Turza.

Mădălina Turza a mai spus că o altă măsură prevăzută în proiect este tutela specială, instituită tot prin instanţă şi care va putea fi dispusă doar în situaţii excepţionale, atunci când se stabileşte că este singura soluţie pentru acea persoană cu o dizabilitate foarte gravă.

„Legea prevede că persoana aflată sub consiliere judiciară sau tutelă specială se va putea căsători cu instituirea în mod corelativ a unui control preventiv, eventual prin obligarea viitorului soţ care se află în regim de ocrotire de a-l informa pe ocrotitorul legal de intenţia sa, poate să divorţeze, vorbim de faptul că poate avea autoritate părintească şi, prin această lege, se propune ca părintele pus sub ocrotire să consimtă la adopţia copilului său, în măsura în care acesta poate să îşi exprime voinţa”, a declarat Turza.

Sursa: stiripesurse.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Pentru ce vehicule NU mai e nevoie de ITP. Ce mașini trebuie să facă ITP-ul la 6 luni – lege adoptată în Parlament

Unirea Ziarul

Publicat

în

Pentru ce vehicule NU mai e nevoie de ITP. Ce mașini trebuie să facă ITP-ul la 6 luni – lege adoptată în Parlament Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului 3/2024 pentru modificarea unor acte normative din domeniul transportului rutier. Astfel, sunt exceptate de la obligaţia de a efectua inspecţia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea