Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Maşinile implicate în accidente rutiere vor trebui supuse unor inspecţii tehnice – Legislația rutieră se modifică

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Mașinile care au fost implicate în accidente nu vor mai avea voie să circule pe drumurile publice fără inspecție tehnică, iar școlile de șoferi își vor primi autorizația de funcționare în funcție de numărul de persoane care și-au luat permisul de conducere, potrivit unui proiect de hotărâre adoptat, miercuri, de Guvern.

accident alba iuliaGuvernul adoptă în ședința de astăzi Strategia Națională de Siguranță Rutieră pentru perioada  2016 – 2020, conform tvr.ro.

Strategia își propune să reducă numărul victimelor accidentelor rutiere, iar cifrele să tindă către zero.

Potrivit documentului, România trebuie ”să devină o ţară sigură din punct de vedere al traficului rutier pentru cetăţenii ei, pentru investitori şi turişti, pentru cei care o tranzitează, prin reducerea progresivă, în perioada 2016 – 2020, a numărului victimelor accidentelor rutiere, pentru a ne putea înscrie în graficul comun stabilit de statele membre UE”.

Documentul care este discutat în ședința de Guvern de astăzi prevede reguli mai drastice pentru șoferii implicați în accidente rutiere. Dacă până acum mașinile erau reparate și se întorceau pe drumurile publice fără nicio problemă, noua strategie prevede ca acestea să fie supuse unor inspecții tehnice și mai apoi să poată intra în trafic.

”Maşinile implicate într-un accident grav şi reparate pot intra direct în reţeaua de drumuri, fapt care este văzut ca fiind problematic, deoarece acestea ar trebui să fie supuse inspecţiei tehnice auto”, se arată în Strategia Națională de Siguranță Rutieră.

Nici școlile de șoferi nu sunt lăsate deoparte. Pentru că unii instructori auto nu ar respecta legislația în vigoare, Ministerul Transporturilor vrea ca școlile de șoferi să primească prelungirea licenței de funcționare doar dacă minimum 50% dintre candidații școlii respective au promovat examenul și au luat permisul de conducere.

”Școlile de şoferi nu pot fi controlate în mod eficient dacă îndeplinesc cerinţele de formare pentru desfăşurarea numărului minim de ore de teorie şi practică. (datele din 2012 arată că unele şcoli ar fi asigurat o instruire de 32 de ore / zi, pentru 365 zile pe an). ARR  intenţionează să modifice legea pentru a evita astfel de situaţii în viitor. ARR  intenţionează să introducă criteriul de promovare a examenului (min. 50%) pentru prelungirea licenţei de funcţionare a şcolii de şoferi pentru a controla numărul de candidaţi care pot lua examenul pentru permisul de conducere”, mai arată documentul.

Șoferii indisciplinați care nu respectă Codul Rutier vor fi înscriși în programe de reabilitare și vor fi consiliați psihologic.

”Se va crea cadrul legal pentru iniţierea şi finanţarea unor programe complexe de reabilitare pentru şoferii cu abateri repetate, cu permis suspendat sau anulat, pornind de la premisa că aceste persoane ar trebui recuperate, mai ales în cazul conducătorilor auto profesioniști. Aceste programe vor fi voluntare sau obligatorii şi se vor baza pe faptul că încălcările repetate ale legislaţiei rutiere nu sunt cauzate atât de necunoaşterea regulilor sau de probleme de inaptitudine psihomotorie sau medicală, ci mai degrabă de atitudinea conducătorilor auto. Acestea pot fi corectate mai ales prin consiliere psihologică şi programe de conducere preventivă şi de schimbare a comportamentelor celor care încalcă prevederile legale. În cazul conducătorilor auto care conduc sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihotrope, de asemenea, ar trebui avute în vedere cel puțin acțiuni de asistare  de tipul „brief interventions”, efectuate de personal specializat”, arată noua strategie.

De asemenea, documentul mai arată că șoferii în vârstă trebuie să își facă mai des analizele medicale.

”Reducerea perioadelor de efectuare a verificării medicale a conducătorilor auto începând cu o anumită vârstă, în conformitate cu normele stabilite de Ministerul Sănătății”, arată documentul citat de tvr.ro.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum trebuie să procedeze românii care dețin două autoturisme sau două proprietăți imobiliare: Legea pe care nu mulți oameni o cunosc

Bogdan Ilea

Publicat

în

Cum trebuie să procedeze românii care dețin două autoturisme sau două proprietăți imobiliare: Legea pe care nu mulți oameni o cunosc Românii care dețin două mașini sau două apartamente, trebuie să știe că vânzarea celei de-a doua mașini sau a celei de-a doua locuințe în decursul aceluiași an calendaristic poate implica costuri suplimentare. Conform unei […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea