Maşinile implicate în accidente rutiere vor trebui supuse unor inspecţii tehnice – Legislația rutieră se modifică
Mașinile care au fost implicate în accidente nu vor mai avea voie să circule pe drumurile publice fără inspecție tehnică, iar școlile de șoferi își vor primi autorizația de funcționare în funcție de numărul de persoane care și-au luat permisul de conducere, potrivit unui proiect de hotărâre adoptat, miercuri, de Guvern.
Guvernul adoptă în ședința de astăzi Strategia Națională de Siguranță Rutieră pentru perioada 2016 – 2020, conform tvr.ro.
Strategia își propune să reducă numărul victimelor accidentelor rutiere, iar cifrele să tindă către zero.
Potrivit documentului, România trebuie ”să devină o ţară sigură din punct de vedere al traficului rutier pentru cetăţenii ei, pentru investitori şi turişti, pentru cei care o tranzitează, prin reducerea progresivă, în perioada 2016 – 2020, a numărului victimelor accidentelor rutiere, pentru a ne putea înscrie în graficul comun stabilit de statele membre UE”.
Documentul care este discutat în ședința de Guvern de astăzi prevede reguli mai drastice pentru șoferii implicați în accidente rutiere. Dacă până acum mașinile erau reparate și se întorceau pe drumurile publice fără nicio problemă, noua strategie prevede ca acestea să fie supuse unor inspecții tehnice și mai apoi să poată intra în trafic.
”Maşinile implicate într-un accident grav şi reparate pot intra direct în reţeaua de drumuri, fapt care este văzut ca fiind problematic, deoarece acestea ar trebui să fie supuse inspecţiei tehnice auto”, se arată în Strategia Națională de Siguranță Rutieră.
Nici școlile de șoferi nu sunt lăsate deoparte. Pentru că unii instructori auto nu ar respecta legislația în vigoare, Ministerul Transporturilor vrea ca școlile de șoferi să primească prelungirea licenței de funcționare doar dacă minimum 50% dintre candidații școlii respective au promovat examenul și au luat permisul de conducere.
”Școlile de şoferi nu pot fi controlate în mod eficient dacă îndeplinesc cerinţele de formare pentru desfăşurarea numărului minim de ore de teorie şi practică. (datele din 2012 arată că unele şcoli ar fi asigurat o instruire de 32 de ore / zi, pentru 365 zile pe an). ARR intenţionează să modifice legea pentru a evita astfel de situaţii în viitor. ARR intenţionează să introducă criteriul de promovare a examenului (min. 50%) pentru prelungirea licenţei de funcţionare a şcolii de şoferi pentru a controla numărul de candidaţi care pot lua examenul pentru permisul de conducere”, mai arată documentul.
Șoferii indisciplinați care nu respectă Codul Rutier vor fi înscriși în programe de reabilitare și vor fi consiliați psihologic.
”Se va crea cadrul legal pentru iniţierea şi finanţarea unor programe complexe de reabilitare pentru şoferii cu abateri repetate, cu permis suspendat sau anulat, pornind de la premisa că aceste persoane ar trebui recuperate, mai ales în cazul conducătorilor auto profesioniști. Aceste programe vor fi voluntare sau obligatorii şi se vor baza pe faptul că încălcările repetate ale legislaţiei rutiere nu sunt cauzate atât de necunoaşterea regulilor sau de probleme de inaptitudine psihomotorie sau medicală, ci mai degrabă de atitudinea conducătorilor auto. Acestea pot fi corectate mai ales prin consiliere psihologică şi programe de conducere preventivă şi de schimbare a comportamentelor celor care încalcă prevederile legale. În cazul conducătorilor auto care conduc sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihotrope, de asemenea, ar trebui avute în vedere cel puțin acțiuni de asistare de tipul „brief interventions”, efectuate de personal specializat”, arată noua strategie.
De asemenea, documentul mai arată că șoferii în vârstă trebuie să își facă mai des analizele medicale.
”Reducerea perioadelor de efectuare a verificării medicale a conducătorilor auto începând cu o anumită vârstă, în conformitate cu normele stabilite de Ministerul Sănătății”, arată documentul citat de tvr.ro.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Recalcularea pensiei anticipate parţiale pentru persoanelor care au locuit în zonele poluate, ANULATĂ de instanță: Decizie a Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie
Recalcularea pensiei anticipate parţiale pentru persoanelor care au locuit în zonele poluate, ANULATĂ de instanță: Decizie a Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit că recalcularea pensiei anticipate parţiale în cazul persoanelor care au locuit în zonele poluate nu este posibilă. Decizia a fost luată în urma admiterii […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii11 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată