Rămâi conectat

Ştirea zilei

Mărturia unei albaiulience stabilite de 20 de ani în Spania: ”Pompele funebre nu mai fac față, iar «Palatul de gheață» din Madrid a fost transformat în morgă. Parcă s-a dezlănțuit infernul!”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Mărturia unei albaiulience stabilite de 20 de ani în Spania: ”Pompele funebre nu mai fac față, iar «Palatul de gheață» din Madrid a fost transformat în morgă. Parcă s-a dezlănțuit infernul!”

Anamaria Popa, o albaiuliancă stabilită de 20 de ani în Madrid, face mărturisiri șocate și emoționante despre coșmarul declanșat în Spania de răspândirea noului virus COVID – 19. Spania a ajuns să depășească China la numărul de morți înregistrate, iar cea mai lovită de este capitala Madrid, cu o populație îmbătrânită.

Cu măsuri luate tardiv, autoritățile spaniole se confruntă acum cu o situație critică, sistemul sanitar fiind în pragul colapsului.

”Pompele funebre nu mai fac față cererilor, iar cadavrele se transportă la «Palatul de gheață» din Madrid, care s-a transformat în morgă!”

Anamaria Popa, angajată a unei companii aeriene, se află în izolare din data de 13 martie și a acceptat să povestească pentru ziarul Unirea cum afectează această criză țara ei de adopție: ”Din păcate, în Spania, s-a ajuns la o situație critică în ceea ce privește COVID-19, cu 49.515 de cazuri, peste 4.000 de decese, cele mai multe cazuri se înre­gistrează în Madrid. Numărul persoanelor infectate cu COVID-19 a întrecut cu mult cifrele prevăzute de specialiști! Spitalele din Madrid au ajuns la limită, în sensul că nu mai dispun de materiale sanitare.

Nu mai au nici echipamente de protecție, ceea ce pune în pericol viața medicilor, a personalului auxiliar, având nevoie urgentă de ventilatoare, paturi, ceea ce pune în pericol viața multor pacienți de COVID-19. Lipsa de material e problema cea mai urgentă. Neavând ventilatoare suficiente, au ajuns să lase pacienții cu vârsta de peste 65 de ani să moară pentru a salva viața celor mai tineri. Atmosfera trăită în spitale e cumplită! Pe măsură ce virusul avansează, se infectează tot mai mult personal sanitar, iar în aceste condiții medicii pensionari au fost chemați să ajute.

Presa a anunțat că unul dintre ei a decedat acum trei zile. Spitalele private s-au alăturat, hotelurile s-au transformat în spitale… Au deschis un «spital provizoriu» de 5.500 de paturi. Pompele funebre nu mai fac față cererilor, iar cadavrele se transportă la «Palatul de gheață» din Madrid (n.r. – cel mai celebru mall din Madrid), care s-a transformat în morgă”.

”Da, ieșim la balcoane ca să aplaudăm, în semn de recunoștință față de personalul sanitar, în fiecare seară la ora opt și parcă mai prindem curaj…”

”E șocant să vezi un oraș cu atâta viață precum Madrid cum s-a transformat într-un oraș fantomă! Străzile sunt pustii, scufundate într-o liniște înfricoșătoare. Cetățenii spanioli, în general, sunt oameni calzi, foarte sociabili, cu mult umor, dar și gălăgioși, învățați să-și trăiască viața afară, pe stradă, iar această carantină îi duce pe mulți la o stare de disperare.

Da, ieșim la balcoane ca să aplaudăm, în semn de recunoștință față de personalul sanitar, în fiecare seară la ora opt și parcă mai prindem curaj… Suntem în carantină din 13 martie până pe data de 11 aprilie. Deocamdată. Însă dacă lucrurile nu se îmbunătățesc perioada se poate prelungi. Adică avem voie să ieșim, doar câte o persoană din familie, nu îți dau voie să mergi în grup, trebuie să respecți distanța de 2 metri, utilizând mască și mănuși de protecție (dacă ai, adică dacă le-ai cumpărat din timp, pentru că nu mai găsești de mult).

Alternativa este să îți acoperi gura și nasul cu fular, asta în cazul în care ești nevoit să ieși din casă pentru a cumpăra produse alimentare, medicamente sau să scoți câinele câteva minute. Poliția e pe străzi și oprește oamenii, iar dacă nu ai un motiv întemeiat de a ieși din casă, sau justificare că mergi la muncă, te amendează.

Nu este permis sa faci sport afară! Magazinele alimentare sunt deschise, la fel farmaciile, unele bănci, transportul public care funcționează, dar din păcate nu toate firmele au închis, de exemplu unii muncitori din construcții încă lucrează. Restaurantele sunt de asemenea închise, unele încă mai deschid pentru comenzi la domiciliu”, spune albaiulianca.

Statul spaniol a intervenit cu ajutoare de stat pentru companii, micii întreprinzători și cetățeni

”Bineînțeles că această situație afectează multe companii (mai ales companiile aeriene), dar și alte firme, precum și pe micii întreprinzători. Banca amână facturile de plată. S-a anunțat că micii întreprinzători primesc un ajutor de la stat, dacă s-au văzut nevoiți să dea fali­ment în această perioadă de «stare de alarmă» pentru coronavirus, sau dacă facturarea a scăzut cu 75%, comparativ cu luna precedentă. Cei care au angajați pot solicita un ERTE (autorizație temporară pentru o firmă/companie prin care se pot suspenda unul sau mai multe contracte de muncă pe o durată de timp determinată).

E la fel și pentru taximetriști. De menționat faptul că ajutorul de la stat pentru micii întreprinzători se calculează în felul următor: 70% din cât au cotizat pe o perioadă minimă de 12 luni, iar pentru cei care au cotizat la stat mai puțin de un an, 70% din baza minimă de cotizare, aproximativ 665 euro. De acest ajutor se poate beneficia o lună de zile cu posibilitatea ca acest ajutor să se extindă până la terminarea «stării de alarmă». Pentru cei care s-au văzut nevoiți să închidă firma în această perioadă, au putut solicita ajutorul începând cu 18 martie.

În cazul în care nu au închis firma, însă a scăzut facturarea la firmă cu 75%, pot beneficia de ajutor din momentul în care pot demonstra cu acte acest lucru. Comunitatea din Madrid oferă 3200 de euro pentru micii întreprinzători, care nu au angajați dar care riscă să-și continue activitatea pentru o perioadă de 12 luni. Fiecare comunitate ia măsuri pentru județul ei. De asemenea, e de menționat amânarea plății impozitelor pentru o durată de 6 luni de zile fără nici un tip de interes, însă trebuie respectate unele reguli stabilite de stat, pentru micile firme, companii.

Având în vedere că majoritatea cetățenilor spanioli au rată la bancă, autoritățile au anunțat că toți cei care se văd afectați economic, care au pierdut locul de muncă din cauza crizei COVID-19, precum și oamenii de afaceri care suferă o pierdere importantă, de minimum 40%, au posibilitatea să nu plătească rata la bancă pe o anumită perioadă de timp. Acestea sunt doar primele măsuri anunțate, încă se negociază…”, a mai relatat Anamaria Popa.

”S-a acționat foarte târziu. Spania trebuie închisă urgent!”

”Se știe că guvernul spaniol nu a luat măsuri de protecție din timp: au primit turiști din Wuhan fără a-i obliga la carantină, au operat zboruri în Italia, au organizat demostrații politice și multe altele de genul acesta. În momentul de față se așteaptă să se expulzeze turiștii încă aflați pe teritoriul spaniol, precum și repatrierea spaniolilor, după care se anunță închiderea graniței.

Părerea mea este că se acționează foarte târziu. Spania trebuie închisă de urgență! Curba de îmbolnăviri și decese încă este în creștere. Se estimează că în Spania o să se ajungă la «vârf» între 15-27 aprilie, știre care îmi dă fiori… Toți spaniolii se tem de consecințele crizei virusului în ce privește economia, efectele pot fi devastatoare. Totuși, în Madrid, nu se pierde simțul umorului… Un singur lucru este sigur, putem reduce expansiunea virusului, cum?! #stămîncasă”, a concluzionat Anamaria.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO | Cunoscutul Tristan Tate „a luat Lumină” de la albaiulianul Ioan Lazăr, în noaptea de Paște 2025, la biserica românească din Dubai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cunoscutul Tristan Tate „a luat Lumină” de la albaiulianul Ioan Lazăr, în noaptea de Paște 2025, la biserica românească din Dubai La Biserica Ortodoxă Română din Dubai a fost fost arhiplin de români în noaptea de Paște 2025. Mulți dintre conaționali au ales să petreacă sărbătorile pascale 2025 în Dubai, cea mai mare parte dintre […]

Citește mai mult

Ştirea zilei

Cum s-ar putea dezvolta Alba precum Făt-Frumos punând taxe vamale marca Donald Trump pentru celelalte județe: Scenariu imaginat de profesorul de economie Cristian Păun

Lucian Daramus

Publicat

în

Cum s-ar putea dezvolta Alba precum Făt-Frumos punând taxe vamale marca Trump pentru celelalte județe: Scenariu imaginat de profesorul de economie Cristian Păun Profesorul de economie Cristian Păun, originar din județul nostru, a imaginat un scenariu de dezvoltare a Albei prin aplicarea unor taxe vamale marca Donald Trump pentru celelelate județe ale țării. Mai în […]

Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO | Parcul fotovoltaic de la Teiuș, cel mai mare proiect pe energie din PNRR, ar urma să fie pus în funcțiune în aprilie 2025

Lucian Daramus

Publicat

în

Parcul fotovoltaic de la Teiuș, cel mai mare proiect pe energie din PNRR, ar urma să fie pus în funcțiune în aprilie 2025 Parcul fotovoltaic de la Teiuș, cel mai mare proiect pe energie din PNRR, ar urma să fie pus în funcțiune până la sfârșitul lunii aprilie 2025, a anunțat ministrul Energiei, Sebastian Burduja. […]

Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO | Mersul după ouă roșii, obicei pascal pus în practică și de Paștele 2025 în Lancrăm: Copilașii, în prim-plan

Lucian Daramus

Publicat

în

Mersul după ouă roșii, obicei pascal pus în practică și de Paștele 2025 în Lancrăm: Copilașii, în prim-plan În prima zi de Paşte uliţele multor sate din Transilvania sunt încă pline de copilași, care merg după ouă vopsite la cunoscuţi. Obiceiul mersului după ouă roșii a fost pus din nou în practică, potrivit tradiției locului, […]

Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO | De la pupuri cu varză, ceapă, brânză și lobodă, la friptură de ied și porc: Bunătăți de Paște 2025 preparate cu dragoste la Cricău

Lucian Daramus

Publicat

în

De la pupuri cu varză, ceapă, brânză și lobodă, la friptură de ied și porc: Bunătăți de Paște 2025 preparate cu dragoste la Cricău Într-o familie din Cricău, județul Alba, a devenit o tradiție ca preparatele pentru masa de Paște să fie extrem de diverse și, mai ales, să fie gătite exclusiv în propria gospodărie. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea