Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

MARŢI: Statueta lui Hercule, descoperită în urmă cu doi ani în Partoş, prezentată ca exponatul lunii aprilie la Muzeul Unirii din Alba Iulia

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

AFIS EXPONAT APRILIEMarţi, 1 aprilie 2014, ora 12.00, la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia va fi vernisat Exponatul lunii aprilie. Cu această ocazie va fi expusă una dintre capodoperele artei romane cunoscute până acum de pe întreg teritoriul provinciei Dacia, statueta lui Hercule, găsită în Partoş în urmă cu doi ani.

Statueta care îl reprezintă pe Hercule, cunoscută în literatura de specialitate drept Hercule Farnese, a fost descoperită accidental în vara anului 2012 în cartierul Partoş din Alba Iulia. Ulterior ea a fost sustrasă din teren şi apoi recuperată prin eforturile susţinute ale Poliţiei judeţene Alba de la cel care încerca să o plaseze fraudulos pe piaţa neagră a pieselor de artă.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Dincolo de povestea recuperării piesei, întrunind exigenţele unui adevărat roman poliţist, statueta este o capodoperă desăvârşită cum puţine au fost descoperite până în momentul de faţă în Dacia romană. La informaţiile cunoscute deja până acum se mai adaugă şi faptul că cercetările arheologice preventive efectuate în imediata vecinătate a locului descoperirii au scos clar în evidenţă contextul arheologic de care se leagă această piesă excepţională, anume forul oraşului roman, cunoscut sub numele de Municipium şi apoi Colonia Aurelia Apulensis.

Iată doar câteva dintre motivele ce invită publicul larg la cunoaşterea acestei piese ce face parte, fără umbra vreunei îndoieli, din tezaurul de antichităţi al României.

Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.

Citiţi şi O statuetă a lui Hercule, unică în lume, furată de un albaiulian din şantierul de la Partoş, recuperată de poliţişti şi redată Muzeului Unirii.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Trecerea pe sub masa, în Vinerea Mare: Ce semnificație are gestul trecerii pe sub Sfântul Epitaf

Ziarul Unirea

Publicat

în

Trecerea pe sub masa, în Vinerea Mare: Ce semnificație are gestul trecerii pe sub Sfântul Epitaf Vinerea Mare, Vinerea Paştilor, Vinerea Seacă sau Vinerea Patimilor este ziua în care Domnul Iisus Hrisos, Mântuitorul lumii, a fost răstignit. Este zi de mare doliu a întregii creştinătăţi. Zi aliturgica, pentru ca Liturghia reprezinta jertfa nesangeroasa a lui […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea