Marele violonist Alexandru Ţitruş omagiat la Ocna Mureş

       Consiliul Judeţean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba şi Primăria oraşului Ocna Mureş prin Casa de Cultură a oraşului, împreună cu Asociaţia Tradiţii Uiorene şi Asociaţia Sincretic Art vă invită luni, 5 martie 2012, începând cu ora 13:00, la  manifestarea culturală a violonistului Alexandru Ţitruş – 90 de ani de la naştere. Manifestarea va avea loc la Casa de Cultură din Ocna Mureş.
În cadrul programului vor avea loc evocări ale dr. Mircea Câmpianu- etnomuzicolog (Cluj Napoca) Mariana Ţitruş- nepoata violonistului, prof. Liviu Cernat – violonist, preşedintele Asociatiei Sincretic Art, Alba Iulia; Letiţia Popuţa, preşedinte Asociaţia „Tradiţii Uiorene”din Ocna Mureş; Aurel  Nicoară- preşedintele Asociaţiei „Dor de sat”din Unirea; Tiberiu Groza- director CJCPTC Cluj şi Coriolan Honcaş- director Centrul de Cultură Alba. După evocarea personalităţii marelui artist va avea loc un scurt program cu melodii din repertoriul violonistului Alexandru Ţitruş susţinut de: prof.Ovidiu Barteş – violonist, dirijor al Ansamblului Cununa Transilvană din Cluj Napoca; Daniel Iancu şi formaţia instrumentală Crai Nou din Alba Iulia; Leontina Fărcaş şi grupul instrumental al Centrului de Cultură „Augustin Bena”; Vasile Popa, lăutar din comuna Unirea şi Filaton Geanina, solist vocal, nepoata violonistului. Manifestarea se va încheia cu prezentarea expoziţiei cu instrumente muzicale şi carte de muzică realizată de prof. Daniela Floroian de la Centrul de Cultură „Augustin Bena” din Alba Iulia.

Din biografia lui Alexandru Ţitruş
Datorită talentului său nativ şi unor conjuncturi favorabile, Alexandru Ţitrus a realizat primele înregistrări la Radio Bucureşti când abia împlinise 14 ani.
O vreme, a fost angajat al Ansamblului „Doina” al Armatei din Bucureşti, condus pe-atunci de generalul Dinu Stelian, apoi, în 1963 se stabileşte la Cluj, unde, o perioadă de timp a fost angajat al Orchestrei de Muzică Populară a Filarmonicii de Stat „Transilvania”.
Fiind înzestrat cu talent desăvârşit, Alexandru Ţitrus a fost instrumentistul care a făcut vioara să râdă, dar şi să plângă. Aceste calităţi i-au deschis drumul spre colaborări cu dirijori celebrii, printre care Radu Simion, Toni Iordache, dar şi cu orchestre renumite, alături de care a înregistrat succese remarcabile la toate concertele din ţară şi străinătate.
Pentru stilul de interpretare într-o manieră unică, cel puţin în zona folclorică a Transilvaniei, i-a fost decernat titlul de virtuoz al arcuşului, a fost considerat cel mai mare doinitor al viorii de pe Mureş şi Târnave, iar Casa de Discuri „Electrecord” i-a editat patru discuri şi o casetă audio cu cele mai frumoase  melodii ardeleneşti.
S-a stins din viaţa la 5 mai 1989, la doar 67 de ani, lăsând un gol imens în folclorul muzical-instrumental din Transilvania.
În aprilie 1996, Primăria Oraşului Ocna-Mures a împlinit o datorie de onoare fata de cetăţeanul ale cărui merite artistice au rămas greu de egalat, cel care a dus faima locurilor natale până departe, „peste mări şi ţări”, oferindu-i diploma de „Cetăţean de Onoare” – post mortem.(A.M.)

ELIT

Alexandra MATEȘ

Email: ale_mates@yahoo.com
Tel: 0722.661.325

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...