Rămâi conectat

Curier Județean

MÂINE| Octavian Goga, omagiat de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba: Depuneri de flori la bustul poetului, la 142 de ani de la nașterea sa

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Octavian Goga va fi omagiat mâine de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, prin depuneri de flori la bustul poetului de pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia, la 142 de ani de la nașterea sa.

Sâmbătă, 1 aprilie 2023, la 142 de ani de la nașterea poetului Octavian Goga, Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba își propun să-l readucă în atenția publică, în calitate de scriitor, și să-l omagieze, printr-o serie de manifestări.

Vă invităm așadar alături de noi, pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia, la ora 12.00, pentru a participa la momentul depunerii de flori, la bustul poetului, iar pe parcursul zilei, pe pagina de Facebook a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, veți putea găsi informații interesante despre cel care a fost, despre cel care rămâne, scriitorul Octavian Goga, prin intermediul cărților sale, pe care le puteți împrumuta de la noi.

Octavian Goga s-a născut la 1 aprilie 1881, în satul Rășinari din județul Sibiu, fiind fiul preotului ortodox Iosif Goga și al învățătoarei Aurelia Bratu. Ambii părinți aveau înclinații literare, întreținând în familie cultul pentru poezia lui Eminescu și Coșbuc. Din copilărie, Goga se identifică cu universul rural, îmbrățisându-i aspirațiile: „De la început m-am pomenit într-un mediu țărănesc pe care [ ] am cautat să-l pătrund, dus de mână de părinții mei cărturari. Eu n-am fost țăran, dar am priceput păsurile satului și m-am contopit cu toate durerile lui” (Mărturisiri).

„Dăruindu-se unei misiuni, împlinirea ei l-a lăsat însă suspendat în fața unei noi epoci, căreia nu i-a mai putut descifra sensurile istorice adevărate. Scriitor de mari resurse romantice, agitator de conștiințe, a fost exponentul strălucit al pregătirii și împlinirii visului național secular. «S-a ars pe sine prin flacăra nestinsă ce ardea în el» (Nicolae Iorga)”, arată Aurel Sasu, în Dicționarul biografic al literaturii române.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Jandarmii din Alba, la datorie în weekend-ul 20-21 aprilie. La ce evenimente asigură ordinea publică?

Unirea Ziarul

Publicat

în

Jandarmii din Alba, la datorie în weekend-ul 20-21 aprilie. La ce evenimente asigură ordinea publică? Inspectoratul de Jandarmi Județean ,,Avram Iancu ” Alba asigură măsurile de ordine publică la evenimentele organizate în zona de competență din acest sfârșit de săptămână: • Meciul de fotbal din cadrul Ligii a III-a, dintre echipele CS Universitar Alba Iulia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea