MÂINE: Expoziţie-atelier „Icoane din Transilvania: artă românească-patrimoniu european”, la Palatul Apor
Joi, 25 aprilie, la ora 12.00, în spațiul expozițional de la Palatul Apor, sediul Rectoratului Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, va fi deschisă publicului expoziția-atelier „Icoane din Transilvania: artă românească – patrimoniu european”. Expoziția invită deopotrivă la cunoașterea celor mai frumoase icoane păstrate în județul Alba și la o dezbatere asupra oportunității și a mijloacelor prin care ar putea fi organizat în Alba Iulia un spațiu care să ofere permanent publicului posibilitatea întâlnirii cu aceste comori.
Fragilizate de trecerea timpului, care le-a știrbit multora din strălucire și integritate, icoanele sunt documentele cele mai expresive și de multe ori singurele surse de informare asupra unei istorii pe care nu au jalonat-o doar victoriile de pe câmpul de luptă, ci în primul rând credința și jertfa cu care s-au înălțat și împodobit biserici, s-au construit școli și s-au fortificat conștiințe. Adeseori doar datorită icoanelor îi mai cunoaștem pe cei care s-au îngrijit de propășirea strămoșilor și ele sunt singurele martore a ceea ce a fost frumos în veacurile trecute.
Pentru toate aceste motive, organizatorii expoziției vă invită, în ajunul Marii Sărbători Pascale, la un pelerinaj spiritual, la o întâlnire în rugăciune cu toți cei ce s-au închinat înaintea icoanelor care ne-au împodobit mai înainte bisericile. Privindu-le cu acest gând, poate vom găsi și resursele necesare spre a le reda menirea pentru care au fost create și, deși costurile restaurării lor pot fi imense, vom înțelege că vechile noastre icoane sunt icoana noastră a celor de azi și de aceea merită cele mai mari sacrificii. Născut și păstrat prin jertfa înaintașilor, este acum rândul nostru să prețuim și să promovăm acest patrimoniu, de a cărui salvare depinde, în bună măsură, mândria de a ne numi români.
Palatul Apor va găzdui expoziția în perioada 25 aprilie 2013-15 mai 2013.
Evenimentul este organizat de Consiliului Județean Alba, Universitatea „1 Decembrie 1918”, Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia și Muzeul Național al Unirii.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi, 19 noiembrie 2024, legea potrivit căreia nu se recuperează sumele încasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizaţie socială pentru pensionari şi indemnizaţie pentru însoţitor. Actul normativ vizează asigurarea unei forme de protecţie a pensionarilor, […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii9 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii