Ziarul Unirea

Magazinele vor tăia din preţuri

Astăzi se dă startul reducerilor de sezon, preţurile vor scădea la îmbrăcăminte, încălţăminte şi la alte produse utilizate în această perioadă. Potrivit legislaţiei în vigoare, se pot face soldări numai în cursul a două perioade pe an, cu o durată maximă de câte 45 de zile fiecare. Pentru produsele de toamnă – iarnă, perioada de soldare este 15 ianuarie – 15 aprilie inclusiv, iar pentru produsele de primăvară – vară, între 1 august – 31 octombrie inclusiv. Comercianţii au obligaţia să ţină cont că reducerea trebuie să fie raportată la preţul de referinţă practicat, mai exact, pe eticheta produsului să existe atât preţul vechi, cât şi preţul nou rezultat din aplicarea reducerii. Stocul de produse propus pentru soldare trebuie să fie constituit, în prealabil, în structura de vânzare respectivă, în spaţiile de vânzare şi depozitele structurii de vânzare, precum şi, după caz, în unul sau mai multe depozite ale comerciantului, cu cel puţin 15 zile înainte de data de debut a vânzării de soldare, şi nu va fi reînnoit după constituire sau în cursul vânzărilor de soldare. Orice anunţ de reducere de preţ exprimat în valoare absolută sau în procent trebuie efectuat vizibil, lizibil şi fără echivoc pentru fiecare produs sau grupă de produse identice. Este interzis ca o reducere de preţ pentru un produs să fie prezentată consumatorilor ca o ofertă gratuită a unei părţi din produs.
În municipiul Alba Iulia, marile magazine au anunţat şi ele reduceri chiar cu 70 la sută la îmbrăcăminte, încălţăminte şi alte articole de sezon. Chiar şi magazinele second hand au afişe prin care atrag cumpărătorii cu scăderi de preţuri tot la mărfurile de sezon.
Mulţi români merg la shopping în străinătate, în această perioadă. Marile metropole europene atrag turiştii în sezonul de reduceri din ianuarie-februarie, cu discounturi de până la 70%. În plus, hotelierii şi companiile aeriene fac reduceri substanţiale în această perioadă. Turiştii pot să-şi cumpere haine de firmă la preţuri mici. De asemenea, pasionaţii de produse unicat au ocazia să găsească astfel de lucruri în magazine, la preţuri accesibile.
l Un paradis al cumpărăturilor rămâne Dubai, indiferent de perioada din an, însă în special în ianuarie-februarie. Reducerile mari, produsele scutite de taxe, hainele moderne, produsele unicat, produsele marilor branduri la preţuri mici sunt câteva dintre atracţii. Dacă te interesează bijuteriile, electronicele sau covoarele, Dubaiul este destinaţia potrivită.
l Shopping la Istanbul şi Kusadasi
În Kusadasi nu există un sezon special pentru shopping, comerţul fiind o oportunitate pe toată durata anului. Turiştii găsesc aici produse realizate de meşteşugari, magazine de bijuterii, de suveniruri, piele, covoare realizate manual etc. Preţul trebuie întotdeauna negociat. Bazarul din Kusadasi are o foarte mare diversitate de produse, fiind cunoscut în întreaga Turcie. Istanbul este celebru pentru bazarurile sale, indiferent de perioada din an.
l Shopping la Paris – parfumuri franţuzesti şi haine de lux
Sezonul reducerilor în capitala luminilor este cunoscut sub numele de “Soldes by Paris”. Capitala modei şi a comerţului, Parisul rivalizează cu cei mai puternici concurenţi ai săi, Dubai, Milano şi Londra. Din marile magazine din Paris poţi cumpăra parfumuri franţuzeşti la preţuri bune, dar şi haine de lux şi bijuterii. (A.D.T.)

ELIT

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419