Magazine-fantomă 2025: Noua metodă de fraudă pentru cumpărătorii online. Plătești și nu primești
Magazine-fantomă 2025: Noua metodă de fraudă pentru cumpărătorii online. Plătești și nu primești
Românii sunt printre europenii care cumpără online foarte des, acest lucru fiinde observat atât de antreprenori cât și de escorci. Reclamele agresive de care dăm la orice pas virtual, sunt de cele mai multe ori reclamele magazinelor fantomă. Schemele cele mai frecvente sunt cele în care oamenii plătesc un produs pe care nu îl mai primesc niciodată.
Citește și: Fraudă pe WhatsApp: Schema care îți golește conturile bancare
Românii au făcut cumpărături online de aproape opt miliarde de euro anul trecut, iar febra cu care apăsăm pe butonul „adaugă în coş” le-a dat idei escrocilor.
Ţeapă cu magazine-fantomă
„Mi-a apărut pe Facebook reclama de la site-ul ăsta. Mi-am pus câteva semne de întrebare când am văzut că e disponibilă doar plata cu cardul și că nu pot să plătesc la curier. Cu toate astea am comandat. Au trecut în jur de 2-3 săptămâni, am văzut că nu s-a actualizat nimic”, spune Andra, pagubită.
Aşa că şi-a luat gândul de la mobila pe care a comandat-o. Acelaşi site fantomă a înşelat zeci de oameni de bună credinţă. I-a convins pe păgubiţi cu oferte tentante, escrocii au încasat banii, iar apoi au şters platforma.
De cele mai multe ori, aceste magazine nu au date de contact, nu au afișată firma care se află în spatele lor și nu au nici recenzii pentru produsele pe care le prezintă.
Cine e în spatele site-urilor false
De cele mai multe ori, spun specialiştii, în spatele acestor site-uri false, construite pe bandă rulantă, sunt cetățeni străini – ucraineni, ruși sau sârbi.
„Care vede potențial, simte publicul din țara respectivă care are un apetit deschis la cumpărături în online și de acolo apare simpla idee de ”hai să facem, să vedem ce iese”. Și magazinele mari online au început să fie reproduse de către alți răuvoitori”, a explicat Robert Feraru, expert marketing online.
„Atenție la ofertele sub prețul pieței. Dacă ceva pare prea bun pentru a fi adevărat, atunci chiar nu este. Dacă vă considerați victimă a unei fraude, contactați de urgență autoritățile competente și sesizați incidentul”, recomandă Andreea Balaș, Poliția Ilfov.
Cea mai bună soluție rămâne, însă, precauția. Dosarele de fraudă se soluționează greu, iar paguba e aproape imposibil de recuperat. Escrocii nu lasă urme online şi sunt extrem de dificil de identificat.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
ALERTĂ de vreme rea în România până joi seară: Va fi foarte frig, cu minime de până la -10°C. Cod galben de vânt și ninsoare în aproape toată țara
ALERTĂ de vreme rea în România până joi seară: Va fi foarte frig, cu minime de până la -10°C. Cod galben de vânt și ninsoare în aproape toată țara ANM a prelungit duminică, 6 aprilie 2025, informarea de vreme rea, la nivelul întregii țări. Potrivit noii prognoze, vremea deosebit de rece, cu brumă și îngheț […]
Polițe RCA 2025: Șoferii plătesc tot mai mult chiar dacă tarifele sunt plafonate Oficial polițele RCA sunt plafonate, dar șoferii scot tot mai muți bani din bunzunar. Asiguratorii iau în calcul tot mai mulți factori neobișnuiși pentru creșterea tarifelor. În 2024, piața asigurărilor auto din România vine cu paradoxuri. Deși prețurile pentru polițele RCA sunt […]