Rămâi conectat

Actualitate

Magazine-fantomă 2025: Noua metodă de fraudă pentru cumpărătorii online. Plătești și nu primești

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Magazine-fantomă 2025: Noua metodă de fraudă pentru cumpărătorii online. Plătești și nu primești

Românii sunt printre europenii care cumpără online foarte des, acest lucru fiinde observat atât de antreprenori cât și de escorci. Reclamele agresive de care dăm la orice pas virtual, sunt de cele mai multe ori reclamele magazinelor fantomă. Schemele cele mai frecvente sunt cele în care oamenii plătesc un produs pe care nu îl mai primesc niciodată.

Citește și: Fraudă pe WhatsApp: Schema care îți golește conturile bancare

Sărbătoarea Muzicii 2025

Românii au făcut cumpărături online de aproape opt miliarde de euro anul trecut, iar febra cu care apăsăm pe butonul „adaugă în coş” le-a dat idei escrocilor.

Ţeapă cu magazine-fantomă

„Mi-a apărut pe Facebook reclama de la site-ul ăsta. Mi-am pus câteva semne de întrebare când am văzut că e disponibilă doar plata cu cardul și că nu pot să plătesc la curier. Cu toate astea am comandat. Au trecut în jur de 2-3 săptămâni, am văzut că nu s-a actualizat nimic”, spune Andra, pagubită.

Aşa că şi-a luat gândul de la mobila pe care a comandat-o. Acelaşi site fantomă a înşelat zeci de oameni de bună credinţă. I-a convins pe păgubiţi cu oferte tentante, escrocii au încasat banii, iar apoi au şters platforma.

De cele mai multe ori, aceste magazine nu au date de contact, nu au afișată firma care se află în spatele lor și nu au nici recenzii pentru produsele pe care le prezintă.

Cine e în spatele site-urilor false

De cele mai multe ori, spun specialiştii, în spatele acestor site-uri false, construite pe bandă rulantă, sunt cetățeni străini – ucraineni, ruși sau sârbi.

„Care vede potențial, simte publicul din țara respectivă care are un apetit deschis la cumpărături în online și de acolo apare simpla idee de ”hai să facem, să vedem ce iese”. Și magazinele mari online au început să fie reproduse de către alți răuvoitori”, a explicat Robert Feraru, expert marketing online.

„Atenție la ofertele sub prețul pieței. Dacă ceva pare prea bun pentru a fi adevărat, atunci chiar nu este. Dacă vă considerați victimă a unei fraude, contactați de urgență autoritățile competente și sesizați incidentul”, recomandă Andreea Balaș, Poliția Ilfov.

Cea mai bună soluție rămâne, însă, precauția. Dosarele de fraudă se soluționează greu, iar paguba e aproape imposibil de recuperat. Escrocii nu lasă urme online şi sunt extrem de dificil de identificat.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Ministrul Apărării, despre noile măsuri fiscale: Sunt „o gură de oxigen”. Ce spune despre armata obligatorie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ministrul Apărării, despre noile măsuri fiscale: Sunt „o gură de oxigen”. Ce spune despre armata obligatorie Ionuț Moșteanu, Ministrul Apărării, a declarat vineri, 11 iulie 2025, că măsurile fiscale anunțate recent de premierul Ilie Bolojan reprezintă un pas necesar în reducerea deficitului bugetar. De asemenea, acesta a reiterat că USR susține demersurile luate de premierul […]

Citește mai mult

Actualitate

Impozitul pe casă va reflecta valoarea de piață. Se introduce taxa pentru mașinile poluante și reformele privind salarizarea în sectorul public. Pachetul fiscal major urmează să fie aplicat de la 1 ianuarie 2026

Ziarul Unirea

Publicat

în

Impozitul pe casă va reflecta valoarea de piață. Se introduce taxa pentru mașinile poluante și reformele privind salarizarea în sectorul public. Pachetul fiscal major urmează să fie aplicat de la 1 ianuarie 2026 Ilie Bolojan a oferit vineri, 11 iulie 2025, noi detalii privind modificările fiscale pregătite de Guvern, incluzând schimbarea modului de calcul al […]

Citește mai mult

Actualitate

Deci, se poate: Directorul unei companii de stat renunță, benevol, la aproape 75% din salariul lunar încasat. Un al doilea renunță la 20% din salariu

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Deci, se poate: Directorul unei companii de stat renunță, benevol, la aproape 75% din salariul lunar încasat. Un al doilea renunță la 20% din salariu Directorul unei companii de stat, aflată în subordinea Ministerului Economiei, a decis să renunțe, din proprie inițiativă, la o parte consistentă din salariul încasat lunar. Suma la care renunță este […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea