Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Machetă a casei memoriale a fraților Șușman, eroii din Munții Apuseni care au ars de vii, dar nu s-au predat Securității

Unirea Ziarul

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Machetă a casei memoriale a fraților Șușman, eroii din Munții Apuseni care au ars de vii, dar nu s-au predat Securității

O machetă a casei memoriale a fraților Șusman, eroii din Apuseni care au luptat împotriva comunismului este expusă la Biblioteca Centrală Universitară din Cluj-Napoca.

Unul din cele mai longevive grupuri de rezistenţă armată anticomunistă din Munții Apuseni a fost condus de frații Șușman. Iniţiatorul său a fost Teodor Şuşman, un ţăran înstărit din comuna Răchiţele, judeţul Cluj, simpatizant al Partidului Naţional Liberal. Alături de fiii săi Teodor, Visalon și Traian, au venit și Ioan Popa zis Ciota, Ioan Bartoş, Gheorghe Mihuţ, Mihai şi Lucreţia Jurj etc.

În noaptea de 1 spre 2 februarie 1958, ultimii combatanţi ai grupării de rezistenţă armată din Munţii Apuseni au murit într-o încercuire a forţelor de represiune ale noii orânduiri comuniste. Cadavrele carbonizate arătau faptul că au murit rugându-se.

Ca urmare a informaţiilor obţinute prin intermediul unui agent infiltrat în apropierea fraţilor Şuşman, în dimineața de 2 februarie 1958, efective ale Ministerului de Interne și trupe de Securitate au descins în Traniș. Organele represive au percheziționat locuința, grajdul şi şura lui Romul Florea, unde se bănuia că sunt cei doi frați, Teodor jr. și Avisalon Șușman.

Citește și: Zăpodie și Știolne, o întoarcere în timp pe tărâmul partizanilor. Turiștii, fermecați de cătunele ”sălbatice” din Apuseni

Ajunsă la gura podului, echipa a fost primită cu foc. Schimbul de focuri a durat aproape două ore, fraţii Şuşman fiind somaţi în mai multe rânduri să se predea. O echipă a Securităţii a încercat, în câteva rânduri, să pătrundă prin forţă, atacurile fiind respinse de fiecare dată.

Pentru intimidarea celor doi partizani, s-a dat foc la o căpiţă din spatele grajdului, membrii din rezistență fiind ameninţaţi că, dacă nu se vor preda, va fi incendiată construcţia, fapt care s-a şi întâmplat.

A doua zi, cadavrele carbonizate au fost descoperite în poziție de rugăciune, în genunchi, cu brațele împreunate.

Într-o postare de pe o rețea de socializare, profesorul universitar Irimie Popa, originar din județul Alba, evocă memoria fraților Șușman și a luptătorilor anticomuniști din Apuseni:

”Eroi puțin cunoscuți-oameni care s-au jertfit pe sine și familiile lor, pentru demnitate și libertate.

Priviți macheta casei lui Teodor Șușman care, împreună cu băieții săi, au fist nucleul unei rezistențe demne, antitotalitare, din Munții Apuseni! Au fost împușcați în cap, șterși de pe fața pământului. La fel ca ei, frații Macavei

omorâți inclusiv la Musca, sau Traian Ihut, împușcat și decapitat la Bistra.

Pentru ce s-au jertfit , oare, acești oameni? Libertate, demnitate? Care libertate, care demnitate, privind în jurul nostru, cotidian?

Machetă expusă la Biblioteca Centrală Universitară din Cluj-Napoca!” a scris profesorul Irimie.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Lovitură de teatru: Fostul viceprimar, Paul Voicu, a trecut la PSD și candidează pentru Consiliul Local

Ziarul Unirea

Publicat

în

Lovitură de teatru: Fostul viceprimar, Paul Voicu, a trecut la PSD și candidează pentru Consiliul Local O adevărată lovitură de teatru a avut loc astăzi în politica locală, la depunerea listelor de candidații PSD pentru Primăria și Consiliul Local Alba Iulia. Fostul viceprimar Paul Voicu, care a fost mulți ani mâna dreaptă a lui Mircea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea