Lyridele, ploaia de stele căzătoare, vizibilă după miezul nopții, pe cerul României

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

Ploaia de stele Lyridele își va atinge maximul și în această seară, reamintesc astronomii de la Observatorul Amiral Vasile Urseanu. Ploaia de stele se poate vedea cu ochiul liber.

În această seară, curentul de meteori demumint Lyride, după constelația din care care par să provină stelele căzătoare, își va tinge punctul maxim. Astronomii reamintesc faptul că meteorii vor putea fi observați cu ochiul liber, în special după miezul nopții.

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT

“În luna aprilie, în nopţile de 21/22 şi 22/23, toţi cei ce vor privi spre cer vor vedea mai multe stele căzătoare decât în mod normal. Este activ curentul de meteori Lyride, iar în acele nopţi va fi maximul. Planeta noastră trece printr-o zonă pe unde a trecut cometa C/1861 G1 (Thatcher), iar praful din coada ei va arde în atmosferă. Acest curent de meteori este unul dintre cele mai vechi observate, primele observaţii fiind făcute de chinezi acum 2.600 de ani (în anul 687 î.e.n.). Pentru a putea vedea meteorii nu aveţi nevoie de instrumente astronomice. Trebuie doar să priviţi înspre cer, aşezaţi comod, timp de minim o oră, cândva între miezul nopţii şi răsăritul Soarelui. Nu trebuie să priviţi într-o direcţie anume, pentru că meteorii pot apărea în orice direcţie”, se arată pe site-ul Observatorului astronomic Amiral Vasile Urseanu.

PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Stelele căzătoare pot fi urmărite chiar și de pe geam, iar Luna nu va strica observațiile, mai spun astronomii.

“În 2020 lumina Lunii nu va strica observaţiile, pentru că Luna se află în faza de Lună Nouă. Cel mai bine este să observaţi cerul după miezul nopţii până dimineaţă (se poate şi de la geam) şi să alegeţi o zonă de cer pe care să o priviţi în continuu”, mai precizează sursa citată.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Must de Jidvei