Rămâi conectat

Curier Județean

Luptătorul anticomunist albaiulian Simion Drăgoi, onorat după ani de temniţă și tortură: A primit Ordinul „Credință și Unire” de la ÎPS Irineu

Ziarul Unirea

Publicat

în

Luptătorul anticomunist albaiulian Simion Drăgoi, onorat după ani de temniţă și tortură: A primit Ordinul „Credință și Unire” de la ÎPS Irineu

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu i-a acordat Ordinul „Credință și Unire” venerabilului domn Simion Drăgoi, fost deținut politic, care a suferit nouă ani de detenție în timpul regimului comunist. Ceremonia a avut loc la Reședința arhiepiscopală din Alba Iulia, miercuri, 31 mai a.c., de la ora 10:00, în prezența părinților consilieri ai Centrului eparhial.

Născut pe plaiurile Ohabei din județul Alba, în 3 aprilie 1931, Simion Drăgoi, în vârstă de 92 de ani, este cel din urmă reprezentant albaiulian al Ligii Tineretului Anticomunist, gruparea de elevi ai Liceului „Horea, Cloșca și Crișan”, care a salvat memorial demnitatea orașului unirii, prin opoziția față de regimul comunist și prin afirmarea publică a valorilor creștine și a libertății.

La începutul studenției sale, la Universitatea București, în 1953, a fost arestat și, apoi, condamnat la 8 ani temniță grea „pentru crimă de înaltă trădare”. În urma acestei sentințe nedrepte, a trecut prin calvarul închisorilor Deva, Jilava, Pitești, Cavnic, Aiud, Gherla, Salcia, pentru ca după terminarea pedepsei carcerale (1961), să fie trimis în domiciliu obligatoriu la Rubla, județul Brăila, unde a muncit forțat timp de un an de zile. După eliberare, Simion Drăgoi a cunoscut greutățile reintegrării socio-profesionale, fiind supravegheat îndeaproape de Securitate, ale cărei șicane și tentative de compromitere le depășește cu demnitate. Căderea comunismului, în decembrie 1989, avea să-l aducă în prim-planul restituirilor memoriale, numărându-se printre fondatorii Asociației Foștilor Deținuți Politici din România – filiala Alba Iulia.

Elit - Gustul Desăvârșit

De peste trei decenii, domnul Simion Drăgoi este o prezență memorială demnă în urbea albaiuliană, participând la momentele comemorative închinate celor care au suferit sau au murit în temnițele comuniste. În special pe parcursul ultimului deceniu, Simion Drăgoi a rostit numeroase prelegeri și discursuri cu diferite ocazii, împărtășind credincioșilor și tinerilor de diferite vârste amintiri din timpul celor nouă ani de detenție. Recent, domnul Simion Drăgoi s-a remarcat prin desele apariții la Radio Reîntregirea. Domnia sa a fost invitatul istoricului Dragoș Ursu în cadrul a zece ediții ale emisiunii „În pridvorul istoriei”, difuzate în fiecare zi de marți, de la ora 19.30. Cu acest prilej, Simion Drăgoi a rememorat, cu lux de amănunte, anii grei de opresiune comunistă.

Totodată, în această primăvară, fostul deținut politic a fost părtaș al unor întâlniri speciale cu tinerii, organizate în Eparhia Alba Iuliei, la inițiativa părintelui Oliviu Botoi, consilier cultural. În luna martie, la Mănăstirea „Sfânta Cruce din Aiud”, Simion Drăgoi a rostit un discurs emoționant despre suferințele din timpul anilor de temniță. Întâlnirea de suflet a marcat deschiderea celei de-a IX-a ediții a Simpozionului Național de Martirologie. De asemenea, la jumătatea lunii mai, domnia sa a fost prezent în mijlocul elevilor Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan”, împărtășindu-le cele mai importante evenimente din viața sa și, totodată, trăirile din anii de dinaintea condamnării sale și asprele experiențe carcerale din timpul opresiunii comuniste.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

30 septembrie – 1 octombrie 2023 | Târgul Alba Green Energy: Salon de inventică, spectacole pentru copii, marșul bicicletelor și tombolă

Ziarul Unirea

Publicat

în

30 septembrie – 1 octombrie 2023 | Târgul Alba Green Energy: Salon de inventică, spectacole pentru copii, marșul bicicletelor și tombolă

În perioada 30 septembrie – 1 octombrie 2023 Agenția Locală a Energiei Alba (ALEA) și Consiliul Județean Alba organizează la Poarta a 3-a a Cetății Alba Carolina – Alba Iulia a 11-a ediție a Târgului Alba Green Energy”, eveniment dedicat dezvoltării pieței locale legată de eficiența energetică și producerea energiei regenerabile la nivel regional și local.

Târgul este adresat atât publicului larg cât și autorităților publice locale precum și potențialilor investitori și el vizează conștientizarea de către aceștia a necesității utilizării atât a tehnologiilor, soluțiilor și echipamentelor eficiente energetic cât și a celor de producere a energiei „verzi”, condiție importantă pentru o dezvoltare durabilă.

Intenționăm ca în acest an o atenție deosebită să fie acordată domeniului sistemelor eficiente de transport mai ales autovehiculelor electrice. De asemenea, vor fi expuse biciclete electrice, panouri solare, pompe de căldură, centrale termice, sisteme termodinamice pentru încălzire și multe alte aplicații legate de energia obținută din surse regenerabile.

Elit - Gustul Desăvârșit

Vizitatorii au ocazia să viziteze și în acest an „Salonul Eco Inventica” unde vor fi prezenți inventatori români care au adus contribuție importantă dezvoltării domeniului energiei prin inovații în eficiența energetică și producerea energiei din surse regenerabile.

În cadrul Târgului vor avea loc și alte evenimente, unele deja consacrate și anume:

– Eco spectacolul grădinițelor – eveniment la care copii de grădiniță vor prezenta momente artistice cu teme legate de protecția mediului (sâmbătă 30 septembrie – ora 11.00)
– „Ora de inventică” care va prilejui elevilor pasionați de tehnică un foarte interesant schimb de idei cu inventatorii români prezenți în cadrul Salonului Eco Inventica (sâmbătă 30 septembrie – ora 14.00)
– ”Marșul bicicletelor”, destinat copiilor de gimnaziu, care se va desfășura în Șanțurile Cetății Alba Carolina (duminica 1 octombrie – ora 11.00)
– Tombola târgului la care pot participa toți vizitatorii. Extragerea va avea loc duminică 1 octombrie la ora 14.00; în cadrul tombolei vor fi oferite premii importante din partea firmelor expozante – sponsorii Târgului.

Târgul are ca parteneri: Primăria Municipiului Alba Iulia, Agenția de Dezvoltare Regională ”Centru”, Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia Inspectoratul Școlar Județean Alba. Sponsorii evenimentului sunt: Delphi Electric Alba Iulia, Tobimar, Ratioterm, Mecatronics Alba Iulia, Flash Lighting Services, Sistema.

Invităm la Târg pe toți cei interesați să afle informații complete în legătură cu sisteme de producere a energiei din surse regenerabile și sisteme de eficientizare a consumului de energie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Rețeaua de canalizare din comuna Săsciori va fi extinsă: Peste 25 de milioane de lei prin programul „Anghel Saligny”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Rețeaua de canalizare din comuna Săsciori va fi extinsă: Peste 25 de milioane de lei prin programul „Anghel Saligny”

49 de contracte, în valoare totală de 628.923.186,32 de lei, au fost semnate la sediul MDLPA, împreună cu o parte dintre beneficiarii proiectelor. Acestea urmăresc reabilitarea infrastructurii rutiere, înființarea sau extinderea rețelelor de alimentare cu apă și a celor de canalizare, modernizarea stațiilor de epurare și construirea de poduri.

Printre acestea se numără și proiectul „Reţea de canalizare în Laz, Sebeşel, Săsciori, Răchita, Colonie, comuna Săsciori, judeţul Alba”, în valoare de 25.327.237.87 lei.

Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny” vizează realizarea a peste 9.000 km de rețele de alimentare cu apă, 17.000 km de rețele de canalizare, 2.000 km de drumuri județene și 15.000 km de drumuri locale, precum și 104 obiective de investiții, preluate din Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), pentru sisteme de distribuție a gazelor naturale.

Elit - Gustul Desăvârșit

În comuna Săsciori s-a realizat, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală al Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, un sistem centralizat de colectare și tratare ale apelor uzate menajere, la care sunt racordate circa 60 la sută dintre gospodării, în localitățile Sebeșel și Săsciori.

Din motive obiective, nu au fost branșate, însă, la rețeaua de canalizare locuințele de pe DN 67C din localitatea Sebeșel și dezvoltări ulterioare; locuințele de pe DN 67C din localitatea Săsciori și dezvoltări ulterioare; locuințele din localitatea Laz, în totalitate (DN 67C și străzile adiacente);locuințele și blocurile cartierului Colonie, din localitatea Săsciori, respectiv locuințele din localitatea Răchita, în totalitate.

Varianta aleasă presupune colectarea apelor uzate menajere din zonele rămase necanalizate ale comunei Săsciori și deversarea acestora în rețeaua de canalizare existentă în comună, cu tratarea acestora în stația de epurare Sebeșel.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Numărul turiștilor care au vizitat Alba, în creștere, în iulie: Care este ponderea turiștilor străini și durata medie a sejurului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Numărul turiștilor care au vizitat Alba, în creștere, în iulie: Care este ponderea turiștilor străini și durata medie a sejurului

În luna iulie 2023, în unităţile turistice din judeţul Alba (cu minim 10 locuri pat) au fost cazaţi 32.436 turiști, majoritatea au fost cazați în hoteluri (32,4%), pensiuni agroturistice (28,0%), apartamente și camere de închiriat (16,0%), pensiuni turistice (13,9%), înregistrându-se o crestere cu 7.482 persoane (+30,0%) faţă de luna anterioară si crestere cu 1.334 persoane (+4,3%) faţă de luna corespunzatoare din anul 2022.

Numărul de înnoptări ale turiştilor în structurile de primire turistică din judeţ (cu minim 10 locuri pat) înregistrat în iulie 2023 a fost de 62982, mai mult cu 15675 innoptari (+33,1%) faţă de luna anterioara si cu 1400 innoptari (+2,3%) faţă de luna iulie 2022. Durata medie a sejurului în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare în această lună a fost de 1,94 zile, fata de 1,98 zile cu cea înregistrată în iulie 2022.

În iulie 2023, turiştii români deţin o pondere de 87,1% din numărul total de turişti înregistraţi la nivelul județului Alba (28247 persoane), iar turiştii străini (4189 persoane) si reprezintă 12,9%.

Elit - Gustul Desăvârșit

Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare din judeţ în luna iulie 2023 a fost de 27,8%, mai mare atat fata de luna anterioară (23,4%) cat si fata de indicele inregistrat in luna corespunzatoare din anul anterior (30,0%), pe ţară înregistrându-se un indice de 39,8%.

În perioada ianuarie-iulie 2023 în unităţile turistice din judeţul Alba (cu minim 10 locuri pat):

– au fost cazaţi 134624 turişti, înregistrându-se o crestere cu 15,6% faţă de perioada corespunzatoare din anul 2022; turiştii români deţin o pondere de 89,4% din numărul total de turişti înregistraţi la nivelul județului Alba (120363 persoane), iar turiştii străini (14261 persoane) si reprezintă 10,6%;
– numărul de înnoptări ale turiştilor în structurile de primire turistică din judeţ (cu minim 10 locuri pat) a fost de 247655, mai mult cu 15,3% faţă de perioada similara din anul 2022;
– durata medie a sejurului în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare în această perioadă fiind de 1,84 zile.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare