Lucrările la piramida din Piața Cetății se vor finaliza la începutul lunii august – FOTO
Piramida din Piața Cetății care a fost edificată în martie 2014, va fi finalizată la începutul lunii august, au spus astăzi reprezentanții Primăriei Alba Iulia. Conform proiectului, pe cele patru laturi ale piramidei urmează să fie expuse informaţii despre lucrările care s-au făcut în Cetate, printre care Traseele Cetăţii, punerea în valoare a vestigiilor și reabilitarea interiorului zonei istorice.
Piramida din piatră completează colecţia de statui şi obiecte din Cetatea Alba Carolina, care mai cuprinde un clopot metalic, un filosof grec, un basorelief daco-roman, o statuie cubistă cu un telescop, o stea cu şapte braţe împletite şi mai multe personaje din bronz. Toate au fost realizate de firma Grup Corint SA în cadrul proiectului „Reabilitarea Centrului Istoric Alba Iulia – Fortificaţie de Tip Vauban – Căi de acces, iluminat exterior şi mobilier urban, zona interioară”. Valoarea integrală a piramidei este de 213.200 lei adică peste 2 miliarde lei vechi, iar scopul construcţiei este de informare, de prezentare în detaliu a elementelor ce definesc cele patru proiecte reabilitate simultan, Latura de Nord, Vest, Est şi Sud a Cetăţii Alba Carolina.
La propunerea arhitectului Lăncrăjan Franchini Gheorghe, pe sticlele care vor fi puse pe laturile piramidei va fi inscripționat numele constructorilor, beneficiarului şi a proiectanţilor care au reabilitat Cetatea. Spre exemplu, pe Latura de Vest: beneficiar: Primăria Alba Iulia, proiectant: Lăncrăjan Franchini Gheorghe şi General Game, constructor: Grup Corint şi Corint S. A.
Reprezentanţii administraţiei locale au ales o piramidă pentru că o consideră cea mai sugestivă construcţie prin intermediul căreia turiştii pot afla traseele prin care pot merge şi ce pot vizita în cetatea reabilitată.
12 miliarde de lei vechi pentru 6 monumente din Cetatea Alba Carolina
„Acest ansamblu reprezintă un decor urban. A fost integrat proiectului de reabilitare a Cetăţii din Alba Iulia şi a fost avizat cu aceste opere de către Ministerul Culturii la momentul respectiv. Costurile pentru tot ansamblul sunt de 12 miliarde de lei vechi şi conţin 6 ansambluri arhitecturale mai mici. Dacă împărţim la 6 o să obţinem aproximativ 2 miliarde pentru fiecare element. Preţul a fost stabilit şi evaluat de către proiectant, a trecut într-o procedură de achiziţie şi firma de construcţii a achiziţionat caietul de sarcini. Această piramida nu trebuie privită în sensul strict. A fost nevoie de un element, de patru laturi care să poată ilustra evoluţia lucrărilor din Cetatea Alba Carolina din ultimii ani”, a spus Coşer, purtătorul de cuvânt al Primăriei Alba Iulia, în luna aprilie.
[nggallery id=2084]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Paradă militară de 1 decembrie 2024, la București: Vor defila soldații Armatei Române și militari străini în Piața Arcului de Triumf
Paradă militară de 1 decembrie 2024, la București: Vor defila soldații Armatei Române și militari străini în Piața Arcului de Triumf Parada militară organizată cu ocazia Zilei Naționale a României se va desfășura duminică, 1 decembrie 2024, la București, începând cu ora 10.00, în Piața Arcului de Triumf. Citește și: Parada militară de 1 Decembrie […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport5 zile ago
CSM Unirea Alba Iulia – Metalurgistul Cugir 1-1 (1-0)! „Alb-negrii” s-au împiedicat în derby „de Alba”, ratând primul loc
-
Actualitate3 zile ago
Când începe Postul Crăciunului 2024: Ce zile de post mai sunt până la sfârșitul anului
-
Opinii - Comentariio zi ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentarii8 ore ago
13 noiembrie, Sfântul Ioan Gura de Aur, mare şi vestit luminator dascăl al lumii
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
În 11 noiembrie, creștinii ortodocși îl pomenesc pe Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiţi
-
Actualitate2 zile ago
Care este ora ideală pentru a bea cafeaua?