Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Lucrări de modernizare la cea mai celebră peşteră din Munţii Apuseni: Sistem nou de acces pentru turiști, împărţit în două tronsoane

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Gheţarul de la Scărişoara, una dintre cele mai cunoscute peşteri din România va primi turiştii în condiţii mult mai bune după relaxarea interdicţiilor impuse prin starea de urgenţă, respectiv prin starea de alertă care ar urma să intre în vigoare din 15 mai.

La cea mai celebră peşteră din Munţii Apuseni se derulează de aproape 1 an de zile ample lucrări de îmbunătăţire a accesului turiştilor în incinta care adăposteşte cel mai mare gheţar subteran din România.

Contractul în valoare de 759.721 de lei, fără TVA, a fost atribuit în 2019 unei firme cu sediul în Baia de Arieş – S.C. Ceziana Star, de altfel singura care a participat la licitaţia lansată de Primăria Gârda de Sus. Traseul de acces în peşteră era deteriorat şi nu prezenta suficientă siguranţă pentru turişti.

Traseul de vizitare a peşterii a fost împărţit în două tronsoane: primul tronson este cel din zona avenului, iar al doilea este cel amenajat pe suprafaţa gheţarului. Primul tronson păstrează în foarte mare măsură traiectoria şi configuraţia vechiului traseu, excepţie făcând ultimii aproximativ 30 m din acest tronson. În această zonă, problemele apărute la calea de acces au fost cauzate în principal de variaţiile mari ale cotei zăpezii şi a gheţii de pe fundul avenului. Pentru rezolvarea acestei probleme, s-a decis suspendarea traseului de acces pe peretele nordic al portalului, începând de la treapta aflată la cota 1145,59 m.

De la această cotă coborârea se va face pe o succesiune de trei rampe de scară suspendate pe peretele avenului, care vor asigura accesul turiştilor la nivelul traseului amenajat din Sala Mare (cota 1130 m). Prin această propunere se urmăreşte realizarea unei structuri care să fie independentă de variaţiile cotelor din zona avenului (prin depuneri şi topiri succesive de zăpadă şi gheaţă).

S-a considerat că astfel se reduce impactul vizitatorilor asupra dinamicii naturale a gheţii şi asupra celorlalte elemente naturale ale peşterii din zona deschisă publicului. Sistemul de susţinere va fi fixat în calcarele masive, foarte dure, care pe alocuri prezintă fisuri rezultate în urma procesului de îngheţ – dezgheţ. Ultimul segment al tronsonului îl constituie o rampă cu înclinaţie de 10 % ce se racordează la pasarela montată pe suprafaţa gheţarului în ”Sala Mare”. Tronsonul doi va fi realizat din platforme din plastic ranforsat cu fibre, cu tălpi din lemn tare, ce vor fi aşezate pe suprafaţa gheţarului şi vor fi mişcate periodic în aşa fel încât să nu se permită înglobarea lor în masa gheţarului.

În zona de legătură cu tronsonul 1 şi în zona „Bisericii“ sunt prevăzute platforme de regrupare. În zona ”Bisericii“ a fost prevăzută o a doua platformă care să permită staţionarea pentru un timp mai îndelungat a vizitatorilor. În zona unde pericolul de căderi de pietre este cel mai ridicat, s-a propus montarea deasupra traseului de acces a unei plase de protecţie ancorată în peretele de stâncă. Modernizarea intrării în incinta peşterii se adaugă lucrărilor de reparaţii derulate pe drumurile de acces din centrul comunei Gârda de Sus. După mult timp, turiştii care doresc să viziteze Gheţarul o vor putea face foarte simplu.

Peştera are o dezvoltare de 750 metri şi o denivelare de 105 metri, este formată dintr-o încăpere unică cu o suprafaţă totală de circa 700 mp. În mijlocul acestei încăperi se află un bloc de gheaţă (circa 80.000 mc) a cărui grosime variază între 16 şi 34 de metri şi a cărui faţă superioară formează podeaua Sălii Mari. Accesul în Peştera Gheţarul de la Scărişoara se face printr-un aven cu un diametru de 60 m care se deschide în pădurea din marginea platoului.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Micul Patriot din Alba, cântece patriotice pentru românii din diaspora, la Bruxelles: Vino iar la Alba frățioare, ia din ladă straiul strămoșesc, prinde-te și joacă-n hora mare, lânga cei cu suflet românesc!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Micul Patriot din Alba, cântece patriotice pentru românii din diaspora, la Bruxelles: Vino iar la Alba frățioare, ia din ladă straiul strămoșesc, prinde-te și joacă-n hora mare, lânga cei cu suflet românesc! Tudor Limbean, cunoscut ca și Micul Patriot din județul Alba, nu putea lipsi de cel mai mare eveniment dedicat diasporei românești din Belgia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea