Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

Lucrarea pictorului Sava Henţia, portretul doctorului Karl Eduard Krasser, exponatul lunii noiembrie la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Lucrarea pictorului Sava Henţia, portretul doctorului Karl Eduard Krasser, este exponatul lunii noiembrie la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş.

Exponatul lunii noiembrie la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş, a fost ales portretul doctorului Karl Eduard Krasser, realizat de pictorul Sava Henţia în anul 1886. Lucrarea a fost achiziţionată în anul 1963 de la Gertrud Acker, care stabilindu-și domiciliul la Bucureşti a decis să o vândă muzeului din Sebeş.

Realizată în tehnica ulei pe pânză, lucrarea prezintă bustul unui bărbat în floarea vârstei (în momentul pictării, medicul avea 48 ani). Redat pe un fond brun închis, chipul bărbatului este iluminat din dreapta, fapt care îi scoate în evidență chipul luminos cu părul ondulat şi atent pieptănat. Ochii căprui ai personajului sunt redați într-o manieră care exprimă calmul şi siguranța de sine. Personajul poartă mustață şi un barbișon după moda pariziană, care îi accentuează fața ascuțită. Gulerul alb al cămășii, contrastează puternic cu papionul negru şi cu sacoul de aceeaşi culoare. Portretul s-a păstrat într-o ramă-medalion, de epocă, bogat ornamentată, de culoare aurie. Lucrarea este semnată şi datată în partea stângă, la mijloc, cu ocru: „S. Henţia 1886″.

Dr. Karl Eduard Krasser s-a născut la Sebeş, în data de 15 decembrie 1838, în familia lui Johann Friedrich Krasser şi a Reginei, născută Wenrich. Studiile elementare le-a urmat la Sebeş, iar liceul la Sibiu, după care a studiat medicina la Viena. În anul 1865 s-a întors în orașul natal, ca medic „oculist” (oftalmolog), în scurt timp reușind să își facă un renume în domeniu, astfel că, pe lângă pacienții din zonă, era frecventat şi de alții, unii dintre ei veniți de la distanțe mari, din localități precum Cluj, Arad şi chiar București.

Cum unii dintre pacienți aveau nevoie de tratament mai îndelungat sub atenta îndrumare a medicului, iar la Sebeş în vremea aceea nu exista un spital, dr. Krasser a construit în grădina casei părintești, situată pe strada Rosengasse, la nr. 9 (actuala stradă 24 ianuarie) o mică clinică. Acolo, de-a lungul timpului, a tratat numeroși pacienți. Între aceștia s-a aflat și pictorul Sava Henţia care, drept recunoștință pentru tratamentul pe care l-a primit, i-a realizat, în anul 1886, portretul şi i l-a dăruit. Karl Eduard Krasser a murit, la Sebeş, în 9 ianuarie 1891.

Portretul doctorului Krasser, pictat de Sava Henţia, a fost restaurat în anul 2018, în cadrul proiectului cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național și Primăria Municipiului Sebeș, „Sava Henţia din nou acasă. 170 ani de la naşterea artistului”, implementat de Centrul Cultural „Lucian Blaga” din Sebeş, prin Muzeul Municipal „Ioan Raica” şi, de atunci, poate fi admirat în expoziția permanentă, alături de alte lucrări realizate de același pictor.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Primăria Alba Iulia poate încheia contractul pentru eficientizarea energetică a Liceului Tehnologic „Alexandru Domșa” – Decizie definitivă la Curtea de Apel

Unirea Ziarul

Publicat

în

Primăria Alba Iulia poate încheia contractul pentru eficientizarea energetică a Liceului Tehnologic „Alexandru Domșa” – Decizie definitivă la Curtea de Apel Primăria Alba Iulia poate încheia contractul de circa 20 de milioane de lei (5 milioane de lei), bani alocați prin Planul Național de Redresare și Reziliență, pentru execuția lucrărilor de creștere a eficienței energetice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea