Rămâi conectat

Ştirea zilei

Lt. col. (r.) Daniel Albu, primul militar din Alba în misiune în Afganistan: „Pericolul te pândea la tot pasul, țintele din poligoane erau înlocuite de un inamic real”

Publicat

în

Lt. col. (r.) Daniel Albu, primul militar din Alba în misiune în Afganistan: „Pericolul te pândea la tot pasul, țintele din poligoane erau înlocuite de un inamic real”

Recent, după retragerea forțelor militare americane și a trupelor aliate ale țărilor membre NATO, inclusiv România, în foarte scurt timp talibanii au preluat din nou controlul asupra Afganistanului, instaurând panica și teama în rândul populației locale. Prioritatea aliaților este evacuarea propriilor cetățeni aflați pe teritoriul afgan.

Despre noua situație din acea parte a lumii am stat de vorbă cu un veteran al acestui teatru de operații, lt. col. (r.) Daniel Albu, primul militar din județul Alba prezent în Afganistan. Ofițerul a participat la două misiuni în Afganistan, în cadrul operaţiunii „Enduring Freedom” declanşate în anul 2001. Prima misiune a avut loc în perioada ianuarie – iulie 2003, când s-a alăturat Batalionului 812 „Şoimii Carpaţilor” Bistriţa. Batalionul bistrițean fusese la acea dată a doua unitate militară din Armata României participantă la această misiune, după Batalionul 26 Infanterie „Scorpionii Roşii” Craiova, comandat atunci de actualul ministru al Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă. A doua participare a lt. col. Daniel Albu a avut loc în iulie 2005 – ianuarie 2006, în cadrul Batalionului 151 „Lupii negri” Iaşi.

„A fost ceva inedit, teatrul de operații militare fiind un loc unde poţi într-adevăr să faci proba pregătirii tale profesionale. Pentru noi, militarii români, era un început, pentru că participam la prima misiune de luptă după cel de-al Doilea Război Mondial. Ţintele din poligoanele de antrenament erau înlocuite de această dată de un inamic real, acţiunile de luptă nu se încadrau în ceea ce învăţasem din manuale, ci era ceva asimetric, pericolul te pândea la tot pasul.

Electrica Furnizare Discount

Am întâmpinat, de asemenea, şi o oarecare ostilitate a populaţiei din cauza tehnicii şi armamentului pe care le foloseam, asemănătoare cu ale ruşilor, despre care localnicii nu aveau cele mai frumoase amintiri.

Misiunile umanitare şi cele medicale la care am participat au avut tocmai rolul de a creea o punte de legătură şi de a le dovedi localnicilor că suntem români, iar intențiile noastre sunt cele mai bune și că dorim să îi protejăm şi să îi ajutăm.
Am avut şansa ca în cele două misiuni la care am participat să nu avem evenimente deosebite sau militari români morţi. Dar, din păcate, la 4 luni de la repatrierea noastră din prima misiune, slt. (p.m.) Iosif Silviu Fogorași cădea la datorie în urma atacului asupra coloanei române ce se întorcea din misiune.

În cea de-a doua misiune la care am participat, talibanii au reuşit să se reorganizeze destul de bine, iar pericolul acţiunilor pe care le desfăşurau a crescut simţitor. Atacurile asupra bazei KAF din Kandahar erau din ce în ce mai dese, iar într-unul dintre aceste atacuri o rachetă lansată într-o noapte asupra bazei a explodat în imediata apropiere a locaţiei noastre, în cortul militarilor americani de la operațiile speciale, făcând victime”, a declarat pentru ziarul „Unirea” lt. col. (r.) Daniel Albu.

Deși talibanii au reuşit să obţină controlul într-un timp foarte scurt asupra celei mai mari părţi a Afganistanului, ofițerul nu consideră că tot ceea ce s-a întâmplat în ultimii 20 de ani pe teritoriul afgan este eşec. „Eu consider că trebuie totuşi să păstrăm un element de echilibru. Eforturile depuse de comunitatea internaţională pentru formarea, instruirea şi dotarea armatei naţionale afgane ar fi trebuit să ofere garanţia pentru continuarea procesului de democratizare şi modernizare a Afganistanului.
Se naşte firesc întrebarea cum de o armată afgană net superioară din punct de vedere numeric şi al instruirii, de peste 30.000 de militari, cu o dotare modernă pentru care s-au cheltuit sume enorme, să cedeze într-un timp atât de scurt şi, ce este cel mai grav, în unele situaţii fără luptă, fără să tragă un cartuş, punând totul la dispoziţia forţelor talibane? Dar asemenea grabă, în care o parte a conducerii politice a Afganistanului, în frunte cu preşedintele Ashraf Ghani, a ales să părăsească ţara, cred eu că este condamnabilă. Este adevărat că poate s-au făcut şi greşeli, poate termenii şi condițiiile retragerii forţelor din Afganistan, acordurile care ar fi trebuit să funcţioneze între conducerea politică a Afganistanului şi talibani pentru preluarea totală a puterii nu au fost evaluate la modul cel mai real. Consider că timpul va oferi răspunsul corect. Cred totuşi că cei 20 de ani în care s-a încercat redarea demnităţii poporului afgan, construirea de şcoli şi spitale, participarea femeilor afgane la viaţa socială, asigurarea drepturilor copiilor la învăţătură sunt totuşi câştiguri care vor rămâne. Îmi exprim speranţa că nu se vor confirma aşteptările celor care spun că Afganistanul s-a întors la ceea ce era în 2001, iar tributul de sânge plătit să fi fost în zadar”, a subliniat veteranul teatrului de operații din Asia Centrală.

Întrebat dacă războiul din Afganistan era sau nu „războiul nostru”, lt. col. Daniel Albu a spus: „România a avut o participare consistentă în cei 20 de ani, fiind prezenţi 32.000 de militari, în 37 de rotaţii. Din păcate şi pierderile au fost nedrept de mari, 27 de militari români au căzut la datorie şi peste 200 dintre ei au fost răniţi. Printre cei care au plătit cu viaţa se numără şi eroul albaiulian Vasile Claudiu Popa, căzut la datorie la data de 22 septembrie 2013, în urma exploziei unui dispozitiv exploziv improvizat în Valea Tagab. Încă de la începutul participării noastre în Afganistan au fost voci care au întrebat dacă este legitimă participarea noastră, dacă este sau nu războiul nostru şi poate eşecul lamentabil al clasei politice în fața talibanilor face această întrebare să devină de actualitate. Aici cred că trebuie să vedem lucrurile într-un context mai amplu. În primul rând, apreciez că participarea României în Afganistan a reprezentat un examen practic pentru acceptarea noastră în NATO, examen care a fost trecut cu succes.

România a demonstrat că este un partener credibil, pe care se poate conta, în măsură să îşi respecte angajamentele. De asemenea, trebuie să acceptăm faptul că în momentul în care faci parte dintr-o alianţă militară, pe lângă drepturile şi garanţia de securitate pe care ţi le oferă, ne asumăm şi nişte obligaţii. La fel ca noi, în Afganistan au fost, pe lângă SUA, şi alte state dintre care aş aminti doar câteva: Germania, Italia, Marea Britanie, Franţa sau Polonia. Aş vrea să punctez un subiect care îmi provoacă o mare tristeţe în ultima perioadă. S-au accentuat atacurile la adresa militarilor participanţi la misiunile din Afganistan, se încearcă tot mai mult să se acrediteze ideea de mercenari, de participanţi la un război care nu ar fi al nostru. Reamintesc doar că militarii depun un jurământ şi sunt obligaţi să execute ordinele pe care le primesc. Prin participarea la misiunea din Afganistan, în urma deciziei factorului politic, armata nu a făcut altceva decât să acţioneze în spiritul intereselor şi creşterii credibilităţii României. Noi, militarii participanţi la misiunile din Afganistan, nu am cerut favoruri, ci doar să fim respectaţi. Dacă eforturile şi sacrificile pe care le-am făcut nu sunt apreciate, cred că ar trebui să dovedim puţină decenţă şi să nu întinăm memoria celor 27 de eroi.

Totodată, l-am întrebat dacă crede că vor mai fi militari români care vor vrea să lupte în Afganistan, dacă NATO va mai interveni în forță în Afganistan, în cazul în care lucrurile vor degenera din nou.

„Este greu de răspuns la această întrebare. Cred că totul va depinde de modul în care regimul taliban va alege să conducă Afganistanul, dacă va fi sau nu declanşată o criză umanitară majoră. De asemenea, este interesant de urmărit dacă noua conducere care va fi instalată va accepta ca Afganistanul să devină o bază de pregătite şi lansare a acţiunilor teroriste.

Nu în ultimul rând, cred că va conta foarte mult poziţia pe care o vor adopta Rusia, China, Pakistanul şi o parte a statelor Asiei Centrale. Având în vedere aceste elemente şi luând în calcul «lecţiile învăţate» în ultimii 20 de ani, cred că o nouă intervenţie a NATO este puţin probabilă în perioada următoare. Cât despre o eventuală participare a noastră, cred că aceasta se va înscrie în respectarea angajamentelor şi obligaţiilor pe care le avem ca membru al Alianţei Nord – Atlantice”, a concluzionat lt. col. (r.) Daniel Albu, militar veteran din Afganistan.

Publicitate

Ştirea zilei

OFICIAL| 301 de noi INFECTĂRI cu COVID-19 în județul Alba și 10 decese. Incidența actualizată și cazurile active pe localități

Publicat

în

OFICIAL| 301 de noi INFECTĂRI cu COVID-19 în județul Alba și 10 decese. Incidența actualizată și cazurile active pe localități

La nivelul județului Alba, vineri, 22 octombrie, s-au înregistrat 301 de cazuri noi de infectare cu Sars-Cov-2 potrivit datelor transmise de DSP Alba.

Astfel, numărul total al cazurilor înregistrate ajunge la 28.563 de persoane confirmate, 24.267 persoane vindecate, 815 decese.

Electrica Furnizare Discount

Astăzi, 10 noi decese ale unor persoane infectate cu COVID-19 au fost raportate astăzi, fiind vorba despre:

  • o femeie, de 88 de ani, din Sasciori, nevaccinată, cu comorbidități,
  • un bărbat, de 70 de ani, din Campeni, nevaccinat, cu comorbidități,
  • un bărbat, de 62 de ani, din Sebes, nevaccinat, cu comorbidități,
  • un bărbat, de 85 de ani, din Baia de Aries, nevaccinat, cu comorbidități,
  • o femeie, de 80 de ani, din Baia de Aries, nevaccinată, cu comorbidități,
  • un bărbat, de 73 de ani, din Cugir, nevaccinat, cu comorbidități,
  • o femeie, de 74 de ani, din Vintu de Jos, nevaccinată, cu comorbidități,
  • un bărbat, de 86 de ani, din Campeni, nevaccinat, cu comorbidități,
  • un bărbat, de 29 de ani, din Sebes, nevaccinat, cu comorbidități,
  • un bărbat, de 67 de ani, din Alba Iulia, nevaccinat, cu comorbidități,
Citește și situația cazurilor din Alba, de ieri: 360 de noi INFECTĂRI cu COVID-19 în județul Alba și 15 decese. Incidența actualizată și cazurile active pe localități

Joi, în Alba au fost prelucrate în total 1.084 de teste, 590 de teste PCR și 494 de teste rapide. Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 310.502, mai exact, 274.204 de teste PCR și 36.298 de teste rapide.

Citește și situația cazurilor, la nivel național, de ieri: 16.110 de cazuri noi de COVID-19 și 448 de decese, în ultimele 24 de ore. 1.815 de pacienți internați la ATI

Localitățile din care provin cele 301 cazuri de coronavirus:

ALBA IULIA – 104
BAIA DE ARIES – 2
BLAJ – 7
CÂMPENI – 3
CUGIR – 23
OCNA MUREŞ – 6
SEBES – 37
TEIUS – 2
ZLATNA – 4
ABRUD – 2
AIUD – 17
ARIESENI – 4
AVRAM IANCU – 1
BERGHIN – 2
BISTRA – 4
BUCERDEA GRANOASĂ – 2
CALNIC – 1
CETATEA DE BALTĂ – 1
CIUGUD – 2
CRACIUNELUL DE JOS – 2
CRICAU – 2
CUT – 1
DAIA ROMANA – 1
GALDA DE JOS – 3
HOREA – 3
IGHIU – 5
JIDVEI – 1
LIVEZILE – 2
LOPADEA NOUA – 1
LUNCA MURESULUI – 1
LUPSA – 1
METES – 2
MIHALŢ – 2
MIRASLAU – 1
MOGOS – 1
NOSLAC – 1
OHABA – 2
PIANU – 6
ROŞIA MONTANA – 4
SASCIORI – 1
SIBOT – 3
SONA – 1
SUGAG – 2
VADU MOŢILOR – 2
VALEA LUNGA – 2
VIDRA – 2
VINTU DE JOS – 12
+ 2 anchete epidemiologice în desfășurare

Cazuri de reinfectare:

ALBA IULIA – 1
BERGHIN – 1

Lista cazurilor active de COVID-19 și INCIDENȚA LOCALITĂȚILOR din județul Alba
Localitate Populatie Incidenta Nr. Cazuri
BUCIUM 1394 20.09 28
VINŢU DE JOS 5531 17.72 98
LIVEZILE 1166 16.3 19
GÂRDA DE SUS 1496 14.71 22
ORAŞ ABRUD 5199 14.23 74
MUNICIPIUL ALBA IULIA 76316 14.18 1082
METEŞ 2804 12.48 35
ARIEŞENI 1549 12.27 19
ŞIBOT 2365 12.26 29
MUNICIPIUL SEBEŞ 32924 11.06 364
CUT 1267 11.05 14
CIUGUD 3278 10.98 36
MUNICIPIUL AIUD 25254 10.81 273
ORAŞ CÂMPENI 7218 10.53 76
ORAŞ CUGIR 25559 10.52 269
ALBAC 1956 10.22 20
DAIA ROMÂNĂ 3138 10.2 32
IGHIU 7063 10.05 71
SÂNTIMBRU 3021 9.93 30
CRĂCIUNELU DE JOS 2143 9.8 21
OCOLIŞ 511 9.78 5
ŞPRING 2515 9.54 24
ROŞIA MONTANĂ 2740 9.49 26
BERGHIN 1910 9.42 18
GALDA DE JOS 4483 9.37 42
BISTRA 4538 9.03 41
BUCERDEA GRÂNOASĂ 2268 8.82 20
CIURULEASA 1141 8.76 10
VIDRA 1540 7.79 12
ORAŞ TEIUŞ 7201 7.22 52
ŞONA 4363 7.11 31
RĂDEŞTI 1279 7.04 9
VADU MOŢILOR 1284 7.01 9
LUPŞA 2907 6.88 20
MOGOŞ 757 6.61 5
MIRĂSLĂU 1976 6.58 13
LOPADEA NOUĂ 2528 6.33 16
STREMŢ 2434 6.16 15
VALEA LUNGĂ 3107 6.12 19
CRICĂU 1974 6.08 12
MUNICIPIUL BLAJ 20685 6.04 125
SĂSCIORI 6520 5.98 39
SCĂRIŞOARA 1524 5.91 9
ORAŞ BAIA DE ARIEŞ 3769 5.84 22
POŞAGA 914 5.47 5
ŞUGAG 2860 5.24 15
PIANU 3585 5.02 18
AVRAM IANCU 1438 4.87 7
POIANA VADULUI 1050 4.76 5
ORAŞ OCNA MUREŞ 13918 4.74 66
SĂLIŞTEA 2336 4.71 11
HOREA 1922 4.68 9
GÂRBOVA 2160 4.63 10
BLANDIANA 872 4.59 4
NOŞLAC 1812 4.42 8
CERU-BĂCĂINŢI 232 4.31 1
CERGĂU 1634 4.28 7
SĂLCIUA 1402 4.28 6
RIMETEA 1000 4 4
RÂMEŢ 501 3.99 2
DOŞTAT 1009 3.96 4
LUNCA MUREŞULUI 2559 3.91 10
SÂNCEL 2596 3.85 10
CÂLNIC 1955 3.07 6
SOHODOL 1667 3 5
CETATEA DE BALTĂ 3062 2.61 8
UNIREA 4879 2.46 12
ORAŞ ZLATNA 7828 2.43 19
MIHALŢ 3230 2.17 7
FĂRĂU 1479 2.03 3
PONOR 579 1.73 1
HOPÂRTA 1160 1.72 2
ALMAŞU MARE 1206 1.66 2
JIDVEI 5296 1.13 6
CENADE 1038 0.96 1
ROŞIA DE SECAŞ 1596 0.63 1
ÎNTREGALDE 556 0 0
OHABA 602 0 0
Citește mai mult

Ştirea zilei

LIVE VIDEO| „Marșul Disperării” organizat de Asociația de pensionari „Speranța de Alba”: Care sunt doleanțele acestora

Publicat

în

LIVE VIDEO| „Marșul Disperării” organizat de Asociația de pensionari „Speranța de Alba”: Care sunt doleanțele acestora

Asociația pensionarilor ”Speranța de Alba” organizează, astăzi, un miting împotriva clasei politice, care potrivit asociației „dorește disparișia pensionarilor”.

„Invitam la acest miting numai pensionarii normali și care sunt nemultumiți de această clasă politică. Nu acceptam pensionari cu ”pensii speciale”. Oricum, aceștia sunt multumiți. La manifestare se vor distribui șepci personalizate, tricoloruri sau măști pentru cei ce nu vor avea”, au scris reprezentanții asociației pe facebook.

Electrica Furnizare Discount

Doleanțele pensionarilor:

1.Aplicarea de îndată a legii 127/2019,privind creșterea pensiilor cu 40%

2.Indexarea pensiilor, cu rata inflației din 2020.

3. Compensarea prețurilor la utilități,companiilor distribuitoare, nu prin ajutoarele acordate, cetățenilor vulnerabili (măsură de stânga). Cetățeni vulnerabil fiind toți cetățenii, în afară de cei cu pensii peste 5000 lei.

4. Cererea reciprocă de scuze a liderilor politici care au jignit votanții altor partide politice,de cât ale lor,pentru jignirile aduse acestora. Prin acest gest, scuze vor fi (sau nu) acceptate, de către votanții partidelor jignite.

5. Modificarea,imediată a articolului 1,al.4,din legea 17/2000 și specificarea vârstei pensionarilor care pot face parte din anumite organizații de pensionari și care pot fi numiți PERSOANE VÂRSTNICE ,având în vedere că azi se pensionează (toți ofițerii de poliție sau armata),la 45-50 de ani.Acestea nu pot fi numiți persoane vârstnice.

6. Mărirea alocațiilor copiilor,care să poată asigura viitorului țării și pentru a avea o populație competitivă în viitorul politic al României,scăpând astfel de actuală clasa politică,care ne-a sărăcit și care,azi ne guvernează.

7. Pensionarii să fie apreciați și prin asigurarea unei existente sigure și demne conform anilor efectuați și a contribuției la fondul de pensii

Citește mai mult

Ştirea zilei

ACCIDENT rutier pe DN 7: Un bărbat din Cugir a ajuns la spital după coliziunea dintre un autoturism și o autoutilitară

Publicat

în

ACCIDENT rutier pe DN 7: Un bărbat din Cugir a ajuns la spital după coliziunea dintre un autoturism și o autoutilitară

La data de 21 octombrie 2021, în jurul orei 17,32, pe DN 7, la KM 332 + 600 m, un bărbat, de 72 de ani, din Cugir, în timp ce se conducea un autoturism, a intrat în coliziune cu o autoutilitară, condusă de o tânără, de 25 de ani, din municipiul Sibiu, Județul Sibiu.

În urma accidentului, conducătorul auto a suferit leziuni corporale ușoare și a fost transportat la spital.

Ambii conducători auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.

Electrica Furnizare Discount

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

Fotografie cu caracter ilustrativ din arhiva ZiarulUnirea.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare