Rămâi conectat

Ştirea zilei

Lovitură de teatru în cazul Berbeceanu: Ioan Mureșan, procurorul șef al DIICOT Alba, pus sub CONTROL JUDICIAR

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

ioan muresanProcurorii DNA au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii CONTROLULUI JUDICIAR faţă de inculpatul MUREŞAN IOAN, cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor concurente de: abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie, represiune nedreaptă și fals intelectual.

Măsura a fost dispusă pe toată durata urmăririi penale, începând de la data de 5 mai 2014, până la finalizarea urmăririi penale în cauză.

În ordonanţa de dispunere a controlului judiciar se arată că, la sfârșitul lunii aprilie 2014, după ce i-a fost adusă la cunoştinţă învinuirea lui MUREŞAN IOAN, în prezentul dosar, acesta i-a prezentat unui martor audiat în aceeași cauză penală, o declarație a unei alte persoane, pe care o obţinuse de la apărătorii săi.

Cu aceeași ocazie, inculpatul MUREŞAN IOAN i-a precizat că acesta își schimbase declarația și în cuprinsul ei făcea diferite referiri la persoana martorului.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul MUREŞAN IOAN trebuie să respecte următoarele obligaţii (conform comunicatului de presă transmis de DNA):

a) să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori este chemat;
b) să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinţei;
c) să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat.
d) să nu depăşească raza teritorială a mun. Alba Iulia (loc de muncă) şi a localităţii Rişculiţa, jud. Hunedoara (domiciliu), cu localităţile de tranzit, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului;
e) să nu se apropie de ceilalţi participanţi la comiterea infracţiunilor, respectiv persoanele anume desemnate de organul judiciar şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale;
f) să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, se arată în comunicatul DNA.

Decizia DNA de luare a măsurii CONTROLULUI JUDICIAR față de procurorul Ioan Mureșan a fost comunicată miercuri seara, în completarea informaţiilor legate de dosarul mediatizat prin comunicatele din 19 martie 2014 și 6 mai 2014, având ca obiect urmărirea penală faţă de MUREŞAN IOAN, procuror şef al DIICOT – ST Alba, MUNTEAN ALIN, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul BCCO Alba şi CEAN NICOLAIE, fost procuror DIICOT, actualmente procuror PT Alba.

Marți, 6 mai, DNA a anunțat că în cadrul aceleiași anchete a fost luată măsura controlului judiciar față de procurorul Cean Nicolae, cercetat pentru complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu asimilat infracțiunilor de corupție. Procurorii au precizat că, în cursul săptămânii 17-21 martie 2014, după ce i-a fost adusă la cunoștință învinuirea în dosar, procurorul Cean a contactat telefonic doi martori din dosarul respectiv pentru a le comunica aspecte rezultate din ordonanța de începere a urmăririi penale, privind relațiile sale cu aceștia și totodată le-a transmis că a fost întrebat de anchetatori despre ei.

Prin acest demers Cean Nicolaie Ion a avut drept scop să le conserve teama (ce fusese indusă în perioada în care asupra unuia dintre ei s-au făcut presiuni pentru a da declarații în dosarul privindu-l pe Berbeceanu Traian), astfel încât respectivul martor să nu declare adevărul în prezenta cauză cu privire la modul în care fusese audiat în dosarul Berbeceanu”, au concluzionat reprezentanții DNA.

Referitor la punerea sub control judiciar a procurorului Cean – unul dintre acuzatorii săi, Traian Berbeceanu a declarat, marți: ”Din punctul meu de vedere este o decizie corectă, nu mă surprinde având în vedere că eu cunosc aceste persoane. Repet, nu mă surprinde atitudinea pe care inculpatul respectiv a avut-o. Din punctul meu de vedere e o confirmare a tot ceea ce am susţinut încă din momentul în care am fost reţinut, arestat, în baza unui dosar fabricat. Mereu am afirmat cu sinceritate că am deplină încredere în justiţie şi în mod deosebit în DNA. Sper ca această anchetă să se finalizeze aşa cum este firesc, cu scoaterea mea de sub urmărire penală şi întoarecerea mea la locul meu de muncă, la echipa mea, la activităţile mele pe care le desfăşor, zic eu, impecabil de atâţia ani de zile”.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Fostul procuror-șef al DIICOT Alba Iulia, cel care l-a anchetat pe Traian Berbeceanu, achitat definitiv de Înalta Curte, după aproape 10 ani de procese

Ziarul Unirea

Publicat

în

Fostul procuror-șef al DIICOT Alba Iulia, cel care l-a anchetat pe Traian Berbeceanu, achitat definitiv de Înalta Curte, după aproape 10 ani de procese După 10 ani de judecată, dosarul „Berbeceanu”, cu inculpați din structurile BCCO și DIICOT Alba Iulia, a ajuns la final după 10 ani de judecată. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea