Liviu Dragnea: ”Reşedinţele regiunilor trebuie stabilite după criterii funcţionale”
Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat astăzi la Cluj că reşedinţele viitoarelor regiuni trebuie stabilite după criterii funcţionale, în localitatea care asigură cele mai bune fluxuri comerciale, economice şi demografice, iar instituţiile regionale vor putea fi înfiinţate în celelalte centre urbane importante, după cum se arată într-un comunicat de presă emis de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.
La cea de-a patra dezbatere publică în plan local, organizată de minister, Dragnea a prezentat calendarul pregătirii procesului de regionalizare: ”Suntem acum în plin proces de dezbatere publică, la sfârşitul lunii iulie – începutul lunii august se finalizează acest pachet de dezbateri prin ţară. După fiecare dezbatere, toate întrebările, toate propunerile, toate ideile sunt procesate şi contribuie la analiza noastră”.
”În perioada august – prima jumătate a lunii septembrie vor continua analizele în grupul de lucru academic (al Consiliului Consultativ pentru Regionalizare). Luna septembrie va fi o lună plină de dezbateri la Bucureşti, cu participare internaţională, în care prezentăm proiectul regionalizării mult mai aproape de final, cu accent foarte mare pe competenţele şi atribuţiile care se transferă la regiuni şi în plan local. În momentul în care putem vorbi oficial de noţiunea de regiune, după revizuirea Constituţiei, proiectul va fi pe masa Guvernului, care îl poate înainta Parlamentului”, a adăugat ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice.
Cu privire la propunerile de desfiinţare a comunelor sau judeţelor, vicepremierul a declarat că se poate discuta despre o asociere a comunelor, pentru realizarea de proiecte sau interese comune şi despre o eventuală comasare a lor instituţională voluntară, după o perioadă de funcţionare în asociere, subliniind: ”Comuna, ca unitate administrativă, nu se poate desfiinţa, pentru că nu are niciun câştig. În plus, nu putem începe trei procese uriaşe în acelaşi timp”.
Dezbaterea de la Cluj-Napoca privind procesul de regionalizare-descentralizare face parte din seria de consultări organizate de MDRAP, începând din luna mai a.c., în fiecare regiune de dezvoltare. Primele trei au avut loc la Iaşi, Craiova şi Timişoara. Dezbaterile în plan local reprezintă una dintre etapele procesului de pregătire a proiectului de regionalizare-descentralizare.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun