Actualitate
Liviu Dragnea: ”Reşedinţele regiunilor trebuie stabilite după criterii funcţionale”
Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat astăzi la Cluj că reşedinţele viitoarelor regiuni trebuie stabilite după criterii funcţionale, în localitatea care asigură cele mai bune fluxuri comerciale, economice şi demografice, iar instituţiile regionale vor putea fi înfiinţate în celelalte centre urbane importante, după cum se arată într-un comunicat de presă emis de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.
La cea de-a patra dezbatere publică în plan local, organizată de minister, Dragnea a prezentat calendarul pregătirii procesului de regionalizare: ”Suntem acum în plin proces de dezbatere publică, la sfârşitul lunii iulie – începutul lunii august se finalizează acest pachet de dezbateri prin ţară. După fiecare dezbatere, toate întrebările, toate propunerile, toate ideile sunt procesate şi contribuie la analiza noastră”.
”În perioada august – prima jumătate a lunii septembrie vor continua analizele în grupul de lucru academic (al Consiliului Consultativ pentru Regionalizare). Luna septembrie va fi o lună plină de dezbateri la Bucureşti, cu participare internaţională, în care prezentăm proiectul regionalizării mult mai aproape de final, cu accent foarte mare pe competenţele şi atribuţiile care se transferă la regiuni şi în plan local. În momentul în care putem vorbi oficial de noţiunea de regiune, după revizuirea Constituţiei, proiectul va fi pe masa Guvernului, care îl poate înainta Parlamentului”, a adăugat ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice.
Cu privire la propunerile de desfiinţare a comunelor sau judeţelor, vicepremierul a declarat că se poate discuta despre o asociere a comunelor, pentru realizarea de proiecte sau interese comune şi despre o eventuală comasare a lor instituţională voluntară, după o perioadă de funcţionare în asociere, subliniind: ”Comuna, ca unitate administrativă, nu se poate desfiinţa, pentru că nu are niciun câştig. În plus, nu putem începe trei procese uriaşe în acelaşi timp”.
Dezbaterea de la Cluj-Napoca privind procesul de regionalizare-descentralizare face parte din seria de consultări organizate de MDRAP, începând din luna mai a.c., în fiecare regiune de dezvoltare. Primele trei au avut loc la Iaşi, Craiova şi Timişoara. Dezbaterile în plan local reprezintă una dintre etapele procesului de pregătire a proiectului de regionalizare-descentralizare.

Actualitate
”Jocul de-a v-ați ascunselea” cu gunoaiele menajere ale cetățenilor din Alba Iulia continuă! Molozul și deșeurile se amestecă, într-un peisaj sinistru
”Jocul de-a v-ați ascunselea” cu gunoaiele menajere ale cetățenilor din Alba Iulia continuă! Molozul și deșeurile se amestecă, într-un peisaj sinistru
În cartierul Lumea Nouă, cum este cunoscut de albaiulieni, problema depozitării gunoaielor în spatele stației de transformare este departe de a fi rezolvată.
Acum trei săptămâni a fost deschis un dosar penal „in rem” pentru fapte de îngropare a deșeurilor și de eliminare a deșeurilor în spații neautorizate, infracțiuni pedepsite cu închisoare de la 3 la 5 ani sau cu amendă.
Situația nu s-a îmbunătățit, ba din contră, se încearcă ascunderea gunoaielor mai adânc în rampă! Prin stufărișul din cel mai adânc punct din rampă se găsesc de la haine aruncate, pahare si sticle de plastic, pana la saci menajeri întregi.
”Chiar de mîine se vor ridica ca și “rampe neconforme”! Am dat dispoziția de astăzi! Din păcate acolo e un loc unde din trei in trei luni, ridicam zeci de tone! Din păcate pentru unii din zona a devenit afacere!” a declarat Primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa.
Reprezentanții firmei de salubritate contractoare din Alba Iulia se declară ”neștiutori” asupra situației: ”Colegii noștri? Când s-a întâmplat asta? Nu există sesizări scrise. S-au mai făcut reclamații telefonice”.
Actualitate
SURSE: Taxele locale ar putea rămâne la nivelul actual și în 2023. Coaliția de guvernare ar putea renunța la majorare
Taxele locale ar putea rămâne la nivelul actual și în 2023. Coaliția vrea să renunțe la ideea majorării, la o lună după ce aceasta abia trecuse de Senat.
Impozitele locale ar putea rămâne neschimbate anul viitor. Coaliția de guvernare ar putea renunța la majorarea acestor taxe, potrivit unor surse TVR INFO. Sunt așteptate și deciziile pentru majorarea pensiilor și pentru reglementarea pieței energiei. PSD și PNL văd însă diferit soluțiile. Miercuri ar urma să aflăm ce au hotărât liderii coaliției.
Se pare că liderii coaliției nu au reușit să se înțeleagă cu reprezentanții autorităților locale, cu primarii, pe chestiunea majorării acestor taxe și impozite.
Potrivit surselor TVR INFO, edilii ar fi dorit ca executivul și coaliția, în Parlament, să-și asume impunerea obligativității introducerii acestor majorări de taxe cu 50% la baza de impozitare pe imobile, dar la nivelul coaliției s-a decis să se renunțe la idee, la o lună după ce abia trecuse de Senat.
Drept urmare, la Camera Deputaților este posibil ca, după o nouă discuție în coaliție, să se treacă la respingerea acestei ordonanțe.
În ceea ce privește pensiile, în continuare sunt disensiuni.
Liberalii doresc o majorare de aproape 15%, în timp ce social-democrații merg pe ideea unei creșteri la 11-12%, iar de restul banilor care sunt direcționați în acest sens să se acorde acele ajutoare către anumite categorii de pensionari vulnerabili, iar aici vorbim despre o posibilitate a creșterii plafonului maximal.
Dacă până acum se acordau ajutoare financiare pentru pensionari care au venituri de până în 2.200 de lei, se ia în considerare majorarea acestui plafon până la 4 mii de lei.
Sursa: stiritvr.ro
Actualitate
Cazierul judiciar poate fi eliberat solicitantului şi în format electronic: Proiect adoptat de Senat
Cazierul judiciar poate fi eliberat solicitantului şi în format electronic: Proiect adoptat de Senat
Potrivit unui proiect de lege iniţiat de parlamentari ai mai multor partide, adoptat luni de Senat, certificatul de cazier judiciar poate fi eliberat solicitantului şi în format electronic.
Iniţiativa legislativă are ca obiect de reglementare completarea art. 28 din Legea nr. 290/2004 privind cazierul judiciar, în sensul simplificării obţinerii certificatului de cazier judiciar, prin introducerea posibilităţii eliberării acestuia în format electronic, se precizează în raportul de admitere a proiectului.
Iniţiatorii îşi motivează demersul legislativ prin reducerea eforturilor de procurare a documentelor în vederea obţinerii unor servicii publice, respectiv a cazierului judiciar.
Potrivit unui amendament admis, la solicitarea persoanelor fizice sau juridice, în urma consemnării opţiunii în cererea-tip, certificatul de cazier judiciar se eliberează gratuit şi în formă electronică. Certificatele de cazier judiciar eliberate în formă electronică sunt semnate cu semnătură electronică calificată şi sunt asimilate înscrisurilor autentice. Noţiunea de semnătură electronică calificată are înţelesul dat de dispoziţiile Regulamentului (UE) nr.910/2014 al Parlamentului European şi al Consiliului din 23 iulie 2014 privind identificarea electronică şi serviciile de încredere pentru tranzacţiile electronice pe piaţa internă.
În termen de trei luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, prin ordin comun al ministrului afacerilor interne şi al ministrului cercetării, inovării şi digitalizării sunt stabilite procedurile pentru eliberarea în formă electronică a cazierului judiciar, prevede o altă modificare a textului de act normativ.
Senatul este prima Cameră legislativă sesizată.
Sursa: adevarul.ro
-
Ştirea Taacum 14 ore
VIDEO ȘTIREA TA| Alba Iulia, ”raiul” șmecherilor pe 4 roți, după lăsarea serii. Demaraj în trombă și zgomote pe măsură, pe Bulevardul 1 Decembrie
-
Actualitateacum 21 de ore
Un polițist și-a pierdut încărcătorul cu 15 gloanțe de la arma de serviciu. Era în prima zi de muncă
-
Opinii - Comentariiacum 6 ore
9 noiembrie: Ziua internaţională de luptă împotriva fascismului şi antisemitismului
-
Ştirea zileiacum 19 ore
Primarul din Alba Iulia, Gabriel Pleșa amendat de Poliția Locală pentru parcare neregulamentară. A contestat în instanță amenda și astăzi a pierdut procesul
-
Ştirea Taacum 16 ore
VIDEO ȘTIREA TA| Vandalism în pasajul subteran din Cetate: Mai mulți tineri se „distrează” distrugând panourile din tavan
-
Curier Județeanacum 4 ore
VIDEO| Neglijență pe o strada din Alba Iulia: O mașină blochează drumul după ce a ieșit din parcare și a lovit alt autoturism
-
Actualitateacum 22 de ore
OFICIAL| Polițiștii locali ar putea avea puteri similare cu ale poliției naționale în cazul contravențiilor rutiere: Impact major în cazul parcărilor ilegale
-
Sportacum 4 ore
Astăzi, la Zlatna, la ora 17.00, în nocturnă, CS Ocna Mureș – Universitatea Craiova, meci de gală pentru în Cupa României