Rămâi conectat

Actualitate

Liviu Dragnea: ”Reşedinţele regiunilor trebuie stabilite după criterii funcţionale”

Publicat

în

liviu dragneaVicepremierul Liviu Dragnea a declarat astăzi la Cluj că reşedinţele viitoarelor regiuni trebuie stabilite după criterii funcţionale, în localitatea care asigură cele mai bune fluxuri comerciale, economice şi demografice, iar instituţiile regionale vor putea fi înfiinţate în celelalte centre urbane importante, după cum se arată într-un comunicat de presă emis de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

La cea de-a patra dezbatere publică în plan local, organizată de minister, Dragnea a prezentat calendarul pregătirii procesului de regionalizare: ”Suntem acum în plin proces de dezbatere publică, la sfârşitul lunii iulie – începutul lunii august se finalizează acest pachet de dezbateri prin ţară. După fiecare dezbatere, toate întrebările, toate propunerile, toate ideile sunt procesate şi contribuie la analiza noastră”.

În perioada august – prima jumătate a lunii septembrie vor continua analizele în grupul de lucru academic (al Consiliului Consultativ pentru Regionalizare). Luna septembrie va fi o lună plină de dezbateri la Bucureşti, cu participare internaţională, în care prezentăm proiectul regionalizării mult mai aproape de final, cu accent foarte mare pe competenţele şi atribuţiile care se transferă la regiuni şi în plan local. În momentul în care putem vorbi oficial de noţiunea de regiune, după revizuirea Constituţiei, proiectul va fi pe masa Guvernului, care îl poate înainta Parlamentului”, a adăugat ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice.

Electrica Furnizare Discount

Cu privire la propunerile de desfiinţare a comunelor sau judeţelor, vicepremierul a declarat că se poate discuta despre o asociere a comunelor, pentru realizarea de proiecte sau interese comune şi despre o eventuală comasare a lor instituţională voluntară, după o perioadă de funcţionare în asociere, subliniind: ”Comuna, ca unitate administrativă, nu se poate desfiinţa, pentru că nu are niciun câştig. În plus, nu putem începe trei procese uriaşe în acelaşi timp”.

Dezbaterea de la Cluj-Napoca privind procesul de regionalizare-descentralizare face parte din seria de consultări organizate de MDRAP, începând din luna mai a.c., în fiecare regiune de dezvoltare. Primele trei au avut loc la Iaşi, Craiova şi Timişoara. Dezbaterile în plan local reprezintă una dintre etapele procesului de pregătire a proiectului de regionalizare-descentralizare.

Publicitate

Actualitate

Molnupiravir, prima pastilă anti-COVID, ajunge luni în România. Ce categorii de pacienți vor beneficia de acest medicament

Publicat

în

Molnupiravir, prima pastilă anti-COVID, ajunge luni în România. Ce categorii de pacienți vor beneficia de acest medicament

50.000 de cutii cu Molnupiravir ajung luni în România, a anunțat joi, 27 ianuarie, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

”Luni vin în România 50.000 de cutii Molnupiravir. Pfizer ne-a pus multe condiţii, nu am reuşit cu ei. Ne cereau să facem un fond naţional prin care să despăgubim eventualele victime pentru administrarea acestui medicament, nu erau precizări legate de dimensiunea fondului.

Electrica Furnizare Discount

Ne vedem de treabă, asta e situaţia, în weekend, extindem centrele de recoltare a probelor la nivelul ţării”, a spus Rafila, potrivit Antena 3.

Pastila anti-Covid Molnupiravir poate fi administrată pacienţilor cu risc crescut şi simptomaticilor. În SUA, Administrația pentru Alimente și Medicamente a aprobat medicamentul la finalul anului 2021 pentru a fi utilizat de urgență în tratamentul pacienților adulți infectați cu Covid-19.

Medicamentul antiviral al Merck, dezvoltat împreună cu Ridgeback Biotherapeutics, s-a dovedit că reduce spitalizările şi decesele cu aproximativ 30% într-un studiu clinic la care au participat pacienți cu risc ridicat, aflaţi la începutul bolii.

*Notă: fotografie cu caracter ilustrativ din arhiva ZiarulUnirea.ro

sursa: ziare.com

Citește mai mult

Actualitate

COVID exista în Europa cu MULTE săptămâni înainte de diagnosticarea primului caz, conform unui studiu din Norvegia

Publicat

în

COVID exista în Europa cu MULTE săptămâni înainte de diagnosticarea primului caz, conform unui studiu din Norvegia

COVID exista deja în Europa cu câteva săptămâni înainte de primele cazuri confirmate, susține un studiu norvegian. Studiul a fost posibil în Norvegia pentru că aici sunt stocate eșantioane de sânge prelevate de la femei însărcinate.

Oamenii de știință de la Spitalul Universitar Akershus de lângă Oslo au identificat un rezultat pozitiv la coronavirus într-o probă de sânge prelevată de la o femeie însărcinată la 12 decembrie 2019 și spun că aceasta a fost probabil infectată la sfârșitul lunii noiembrie sau la începutul lunii decembrie, scrie Mediafax.

„Descoperirile noastre schimbă istoria epidemiei de coronavirus atât în Norvegia, cât și în lume”, a declarat Anne Eskild, profesor și medic șef la Akershus. „De fapt, am găsit patru din cele 1.500 de teste efectuate pe femei însărcinate care au fost pozitive înainte ca primul caz din Franța să fie diagnosticat”, a declarat ea pentru Euronews.

Electrica Furnizare Discount

Cazuri similare pneumoniei au fost identificate în Wuhan, China, în decembrie 2019, iar pe 12 ianuarie 2020 autoritățile chineze au împărtășit secvența genetică a noului coronavirus. Potrivit Eurosurveillance, primele trei cazuri europene au fost confirmate în Franța la 24 ianuarie 2020, după simptome apărute cu doar câteva zile mai devreme.

În mai 2020, s-a raportat că un alt pacient francez, tratat pentru pneumonie în spital la 27 decembrie 2019, a fost testat pozitiv pentru COVID-19. Profesorul Eskild spune că cercetările sale arată că virusul exista cu mult înainte de aceste cazuri din Franța: „concluzia este că, din moment ce femeile din zona noastră provin din toată lumea, este posibil ca virusul să se fi aflat peste tot în lume înainte ca autoritățile din China să anunțe epidemia”.

În Norvegia, tuturor femeilor însărcinate li se prelevează probe de sânge pentru a se verifica dacă au infecții cu transmitere sexuală. Probele sunt păstrate în mod anonim, în scopul monitorizării unor potențiale boli infecțioase și, prin urmare, au fost puse la dispoziția cercetătorilor care au analizat originile răspândirii COVID-19 în națiunea nordică. „Probabil că sunt puține alte țări care au acces la eșantioane de sânge stocate la nivel de populație și, prin urmare, există puține sau deloc alte studii retrospective”, explică Eskild. Descoperirile echipelor au fost publicate în revista Cambridge University Press epidemiology and infection.

Citește mai mult

Actualitate

Elev de numai 20 de ani, DECEDAT, după ce i s-a făcut rău la școală. A ieșit din izolare în urmă cu o zi

Publicat

în

Elev de numai 20 de ani, DECEDAT, după ce i s-a făcut rău la școală. A ieșit din izolare în urmă cu o zi

Un elev de numai 20 de ani a decedat după ce i s-a făcut rău în internatul unei școli profesionale din Dorohoi.

Tânărul de 20 de ani fusese depistat cu COVID-19, iar marți a ieșit din perioada de izolare impusă de lege. Elevul s-a întors la școală, însă i s-a făcut rău, iar colegii au sunat la 112.

Electrica Furnizare Discount

O ambulanță l-a preluat și l-a transportat la Spitalul din Dorohoi. Acolo, însă, tânărul a intrat în stop cardio-respirator.

Din primele informații, se pare că elevul era cunoscut cu afecțiuni cardiace, iar coronavirusul i-ar fi agravat problemele.

Polițiștii au deschis o anchetă în acest caz pentru a putea stabili decesului.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare