Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

LIVE VIDEO| Un vagon al celebrei Mocănițe care circula la Alba Iulia este expus ASTĂZI în centrul municipiului: Este unic în România

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Un vagon al celebrei Mocănițe care circula la Alba Iulia este expus ASTĂZI în centrul municipiului: Este unic în România

Una dintre cele mai încântătoare bijuterii din centrul Municipiului Alba Iulia va străluci din nou în fața vizitatorilor, deoarece Primăria a finalizat aproape în totalitate restaurarea celei mai prețioase comori feroviare – mocănița emblematică expusă în zona fostei Gări Mici.

După o serie de dificultăți tehnice întâmpinate de autorități, vagonul a fost într-un final amplasat în spatele celebrei piese istorice astăzi, 1 august 2023, la ora 14:00.

Un adevărat unicat național, vagonul de cale îngustă, construit în anul 1912 la celebrele Uzine Gyor din Ungaria, rămâne singurul exemplar clasa pe două osii pentru cale îngustă, menținut într-o stare atât de bună. Acest vagon a făcut parte din istoria cailor ferate regionale Cluj până la tristul sfârșit al căilor ferate înguste Satu-Mare (1986) și Turda – Abrud (1997). Cu o importanță aparte, el poartă cu sine povestea călătoriilor trecute, fiind mărturie vie a epocilor de demult.

Restaurarea acestei bijuterii pe șine a fost o sarcină complexă și costisitoare, dar pasiunea și dăruirea echipei de la Atelierele CFR Grivița SA București au reușit să aducă vagonul într-o stare aproape perfectă. Valoarea lucrărilor s-a ridicat la peste 200 de mii de lei, o sumă pe măsură cu importanța istorică și culturală a acestei piese de colecție.

Începând cu marți, 1 august, locuitorii și vizitatorii din Alba Iulia vor avea ocazia să se bucure din nou de frumusețea acestui vagon de cale îngustă, așezat cu mândrie în spatele locomotivei de epocă în zona ADR Centru.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Albaiulianca Mihaela Mih-Dehelean, CAMPIOANĂ BALCANICĂ la Culturism și Fitness: ”O cupă în care am strâns toate speranțele, lacrimile, durerile și bucuriile a mii de ore de antrenament”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Albaiulianca Mihaela Mih-Dehelean, CAMPIOANĂ BALCANICĂ la Culturism și Fitness: ”O cupă în care am strâns toate speranțele, lacrimile, durerile și bucuriile a mii de ore de antrenament” Albaiulianca Mihaela Mih-Dehelean este CAMPIOANĂ BALCANICĂ la Culturism și Fitnes. Performanța remarcabilă a fost anunțată chiar de sportivă pe pagina de Facebook: ”O cupă în care am strâns […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea