Rămâi conectat

Curier Județean

LIVE VIDEO: „Intrarea Armatei Române în Alba Iulia” – Moment spectaculos de reconstituire a unui crâmpei din istoria Marii Uniri din 1918

Publicat

în

„Intrarea Armatei Române în Alba Iulia”, un spectacol de reconstituire istorică a unui crâmpei din istoria Marii Uniri din 1918, face parte din evenimentele dedicate Centenarului. Protagoniștii sunt o parte dintre angajații și voluntarii Muzeului Național al Unirii. Spectacolul se desfășoară în Cetatea Alba Carolina, începând de la Poarta I și până la Monumentul Unirii.

Armata Română a sosit la Alba Iulia după evenimentul din 1 Decembrie 1918. Primele unităţi militare ajungeau în oraş după mai bine de două săptămâni de la Marea Unire.

Ziarul Unirea din acea vreme saluta sosirea la Blaj, în 15 decembrie 1918, a Regimentului 5 Vânători „Regele Ferdinand”, parte a Diviziei 1 Vânători, unitate de elită cu zona de recrutare în judeţul Dolj. Aceeaşi foaie relata despre participarea „eroilor de la Mărăşeşti” la serviciul divin oficiat în catedrală şi despre o „uriaşă horă a unităţii desăvârşite“ în care s-au prins doamne, ofiţeri, soldaţi, intelectuali şi săteni.

Electrica Furnizare Discount

Peste trei zile, militarii români s-au reîmbarcat în tren cu destinaţia Alba Iulia. Până atunci, pe un traseu de sute de kilometri, în gări, au fost întâmpinaţi călduros de comunităţile româneşti, dar au fost nevoiţi să trateze cu prudenţă prezenţa armatei şi a gărzilor naţionale maghiare pentru care ei reprezentau inamicul. Aşa s-a întâmplat în gara Teiuş, unde o unitate de avangardă şi gărzile naţionale româneşti au dislocat, în urma unei scurte ciocniri, gărzile de secui. Trecerea podului peste Mureş a avut o semnificaţie tactică specială. Râul marca cel mai important segment al „liniei de demarcaţie“ între zona controlată de armata maghiară şi cea în care se aflau forţele militare ale Aliaţilor. Românii au întreprins acest act din mandatul Antantei.

În seara zilei de 18 decembrie, trenul care transporta Regimentul 5 Vânători, comandat de locotenent-colonelul Vasile Gagiu, a intrat în gara Alba Iulia. Erau primii ostaşi ai Regatului României pe care-i vedeau locuitorii oraşului, aflaţi încă sub puternica impresie lăsată de Marea Adunare Naţională. În întâmpinarea militarilor români nu veniseră doar albaiulienii, ci şi numeroşi ţărani din satele înconjurătoare. Compania de onoare era comandată de căpitanul Florian Medrea. Cuvântul de bun venit a fost rostit de primarul Camil Velican. Drumul spre centrul oraşului era flancat de cordonul de onoare al Legiunii Române şi luminat de torţele purtate de membrii acesteia. Miile de localnici şi de săteni din împrejurimi ovaţionau România Mare, armata română şi pe regele Ferdinand.

În piaţa oraşului se afla, ca să folosim expresiile colorate ale ziariştilor, „elita publicului din Alba Iulia şi jur“, de asemenea, „o frumoasă cunună de dame şi domnişoare”. În balconul hotelului Hungaria, rebotezat, după cum relatează presa, în acea clipă, Dacia, se aflau membrii Consiliului Naţional Român din Alba Iulia, în frunte cu vicepreşedintele Vasile Urzică, protopop greco-catolic. Într-un discurs ce reflecta starea de spirit a momentului, protopopul a stabilit o înseriere istorică nobilă, subliniind că intrarea triumfală a lui Mihai Viteazul în Cetatea Alba Iulia a fost urmată, la mai bine de 300 de ani, de Marea Adunare Naţională care a decis unirea Transilvaniei cu România şi, la numai câteva zile, armata trimisă de regele Ferdinand venea să desăvârşească România Mare.

A doua zi a avut loc solemnitatea intrării simbolice a Regimentului 5 Vânători în Cetatea Alba Iulia. Locotenent-colonelul Vasile Gagiu a fost primit ca un comandant triumfător, iar drapelul unităţii, ce evoca luptele de la Mărăşeşti, a avut parte de onoruri militare. Au urmat întâlniri şi prezenţe ale ofiţerilor români, toate dorindu-se semnificative. Pentru înscrierea în memoria locală a evenimentului, calea de la gară până în piaţa Mihai Viteazul, din centrul oraşului, parcursă la venire şi la plecare de militarii români, a primit denumirea de „strada Regimentul 5 Vânători“.

După câteva zile, locotenent-colonelul Gagiu şi oamenii săi şi-au continuat drumul spre Tisa. A rămas însă ideea că prestigiul oraşului Unirii trebuie completat cu componente militare. Aici a fost stabilită de la început garnizoana unei unităţi denumite Regimentul 91 Infanterie Alba Iulia, înfiinţat în 1919. Acesta era văzut ca succesorul Regimentului 50 Infanterie imperial şi regal, dintre militarii căruia au fost recrutaţi mulţi membri ai gărzilor naţionale române din zonă. S-au adăugat, în 1923, Regimentul 6 Pionieri şi Regimentul 6 Artilerie Grea.

[nggallery id=6521]

Publicitate

Curier Județean

FOTO| Comuna smart din Alba are cele mai multe stații de încărcare gratuite din România raportate la numărul de locuitori

Publicat

în

FOTO| Comuna smart din Alba are cele mai multe stații de încărcare gratuite din România raportate la numărul de locuitori

Comuna Ciugud, cea mai smart localitate din țară, este deținătoarea unui nou record. Localitatea are cele mai multe stații de încărcare gratuite raportate la numărul de locuitori, din România. Autoritățile își doresc ca în viitorul apropiat să aibă o stație de încărcare în fiecare sat și la fiecare clădire de utilitate publică.

„În urmă cu câțiva ani, Ely (mașina noastră electrică) se plictisea singură în parcarea verde a primăriei. Acum, ea și prietenele ei stau la rând cuminți pentru o porție de energie. Ne bucurăm atât de mult că datorită stațiilor de încărcare, construite cu fonduri europene, numărul mașinilor electrice este în creștere în Ciugud.

Știați că suntem localitatea din România cu cele mai multe stații de încărcare gratuite raportate la numărul de locuitori? (avem o stație de încărcare la aproximativ 1000 de locuitori – 3 stații de încărcare în comună)

Electrica Furnizare Discount

Știați că vrem să devenim localitatea din România în care va exista o stație de încărcare în fiecare sat și la fiecare clădire de utilitate publică? (Am depus deja un proiect și sperăm să obținem fondurile necesare pentru a-l implementa cât mai rapid”, au scris reprezentanții comunei Ciugud, pe facebook.

Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Principalele săli de judecată ale Curții de Apel Alba Iulia, deschise din nou pentru public: Au fost finalizate lucrările de modernizare

Publicat

în

FOTO| Principalele săli de judecată ale Curții de Apel Alba Iulia, deschise din nou pentru public: Au fost finalizate lucrările de modernizare

Au fost finalizate reparațiile capitale la cele două săli de ședințe de la Curtea de Apel Alba Iulia, 201 „Constantin Hamangiu” şi 213 „Vintilă Dongoroz”.

Cele două săli principale care au fost renovate anul trecut, sunt acum redeschise publicului, potrivit reprezentanților Curții de Apel Alba Iulia.

„Principalele săli de judecată ale Curții de Apel Alba Iulia ”Vintilă Dongoroz” și ”Constantin Hamangiu” sunt din nou deschise pentru public după finalizarea lucrărilor de renovare, restaurare și modernizare începute la sfârșitul lunii octombrie anul trecut.

Electrica Furnizare Discount

Mulțumim pentru înțelegere și răbdare procurorilor, avocaților, consilierilor juridici, lichidatorilor judiciari, celorlalți profesioniști din sistemul judiciar și tuturor justițiabililor care au avut termene de judecată în această perioadă!”, au scris reprezentanții Curții de Apel Alba Iulia pe Facebook.

Citește mai mult

Curier Județean

VIDEO| Transalpina, ACOPERITĂ de zăpadă: Drumarii intervin pentru deszăpezirea șoselei

Publicat

în

VIDEO| Transalpina, ACOPERITĂ de zăpadă: Drumarii intervin pentru deszăpezirea șoselei

După ninsorile din ultimele 24 de ore, DN67C, Transalpina, șoseaua care se află la cea mai mare înălțime din România, a fost acoperită de zăpadă.

Utilejele CNAIR au acționat pe șosea pentru a curăța zăpada și a menține drumul practicabil, în siguranță.

Electrica Furnizare Discount

„În prezent, utilajele CNAIR acționează pentru a asigura curățarea integrală a zăpezii din zona carosabilului pe DN 67C”, au transmis reprezentanții instituției.

Transalpina nu este singura zonă în care a nins. S-a întâmplat și în Apuseni, unde zăpada a căzut din abundență luni, 17 ianuarie.

 

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare