Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

LIVE VIDEO| Independența de stat a României și Ziua Regalității sărbătorite la Alba Iulia: Va fi arborat Drapelul Regal și se va intona Imnul Regal și Imnul Național al României

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

LIVE VIDEO| Independența de stat a României și Ziua Regalității sărbătorite la Alba Iulia: Va fi arborat Drapelul Regal și se va intona Imnul Regal și Imnul Național al României

Data de 10 mai marchează trei momente deosebit de importante din istoriografia României: începutul domniei lui Carol I, Independența de stat şi încoronarea primului rege al ţării.

La 10 mai 1866, Carol I a fost proclamat Domnitor al României, iar la aceeași dată, în anul 1881 a fost proclamat regatul României.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Marți, 10 mai, Primăria Alba Iulia în parteneriat cu Consiliul Județean Alba, Centrul de Cultură ”Augustin Bena” Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, organizează un eveniment de sărbătoare a regalității.

CITEȘTE ȘI: Ziua Regalității. 10 mai, zi cu triplă semnificație istorică: Sosirea lui Carol, Independenţa şi Regatul

Arborarea Drapelului Regal va avea loc în Piața Cetății la ora 10.30, precedată de evocarea istorică a momentului realizată de Dr. Tudor Radu, istoric. Momentul va fi încununat de o reprezentație a Fanfarei Județului Alba, care va intona Imnul Regal și Imnul Național al României.

Timp de opt decenii, între 1866 şi 1947, în calendarul sărbătorilor naţionale româneşti, 10 mai a fost reperul principal, Ziua naţională a României fiind respectată şi sărbătorită de toţi românii. La parada militară din fiecare 10 mai erau în frunte însuşi Regele şi Regina, iar românii participau în număr mare, dorind să-şi cinstească patria şi suveranul, deopotrivă.

În urma abdicării de la tron a regelui Mihai I şi înlăturarea monarhiei constituţionale la 30 decembrie 1947, s-a trecut şi la demolarea brutală a tuturor simbolurilor României Regale. Semnificaţia zilei de 10 mai ca Zi a Regalităţii a fost integral suprimată şi nici proclamarea Independenţei nu a mai fost legată de această dată, iar odată cu instaurarea regimului comunist ziua de 23 august a devenit Ziua naţională a României, marcată prin parade şi spectacole grandioase.

Simbolurile regalităţii au fost puternic asociate, de mai bine de 60 de ani, cu personalitatea Regelui Mihai, iar după reîntoarcerea sa în România, la 10 mai, în fiecare an, Ziua Regalităţii este sărbătorită de români prin evenimente publice, organizate de societatea civilă sau de Casa Regală a României.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Video | Nicolae Furdui Iancu, o viață închinată cântecului popular, ANIVERSAT la 45 de ani de carieră!

Bogdan Ilea

Publicat

în

Video | Nicolae Furdui Iancu, o viață închinată cântecului popular, ANIVERSAT la 45 de ani de carieră! Nicolae Furdui Iancu își aniversează 45 de ani de la începutul carierei sale, în seara de Paște, 5 mai, la TVR 1. Cântece, dansuri și multe surprize, atât pentru artist cât și pentru public urmează să fie prezentate […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea